Единият от пилотите на МиГ-29 е с два счупени прешлена

Очевидец: Самолетът гореше като ракета
Обновена: 26 апр 2012 15:44 | 26 апр 2012 13:25,
146
Единият от пилотите на МиГ-29 е с два счупени прешлена
Огнеборци потушават пламъци в отломките на изтребителя. Снимка: Булфото

По първоначална информация единият от пилотите на изтребител МиГ-29, който се самозапали и падна тази сутрин на 10 км от авиобаза Граф Игнатиево, е с два счупени прешлена на гръбначния стълб, съобщи генерал-майор Константин Попов, командир на Военновъздушните сили на Българската армия. Фрактурата се е получила при катапултирането на седалката.

Инцидентът е станал към 10.35 часа, когато при излитане на борда на учебно-боен самолет МиГ-29  е възникнал пожар. От задната част на машината излиза пламък с дължина около 10 м.

По указание на ръководителя на полети пилотите са насочили самолета в безопасно направление и на височина около 200 м са катапултирали успешно на 1,5 км източно от с. Голям чардак. Машината се взривява на земята.

Освен пострадалият Петър Методиев от екипажа на изтребителя е и майор Илия Дойчинов, който е в добро здравословно състояние. И двамата са настанени във Военна болница в Пловдив. Няма пострадали цивилни в района на инцидента.

Още по темата
"Двамата пилоти постъпиха правилно, като катапултираха и насочиха самолета на безопасно място", заяви генерал-майор Константин Попов.

Той е наблюдавал от командната кула в Граф Игнатиево военното учение. Командирът на ВВС е разговарял с пилотите, които били леко изплашени след инцидента, но се държали мъжки.

Изтребителят се е разбил на около 500 метра от двама овчари.

"Видях две седалки да излитат във въздуха. Самолетът гореше като ракета, след което се разби и изгоря за секунди", разказа пред Dnes.bg Стоян Станчев.

Районът, където стана инцидентът, е обезопасен. Незабавно на мястото са изпратени екипи на Спешна помощ, на противопожарната служба и на Военната полиция.

Катастрофиралата машина е преминала задължителния технически преглед преди полет. Тя е с удължен ресурс, както всички самолети от модификация "МиГ-29", и участва в даването на дежурства по охрана на въздушното пространство по линия на НАТО.Генерал Попов каза, че вчера самият той е летял на тази машина.

Води се разследване за причините за инцидента. Всички планирани полети са отменени. Насроченият за утре ВИП-ден на съвместната българско-американска тренировка "Тракийска звезда-2012 г." е отменен, съобщиха от Министерството на отбраната.

На мястото на инцидента е и военният министър Аню Ангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още по темата: МиГ-29Граф Игнатиево
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
7
 
11
 
! Отговори
Вагнер преди 11 години
Не е ли виновния Боко бе?
99
11
 
6
 
! Отговори
Djuro, obushtar, 89 преди 11 години
kolko leva struva tozi "polet" - smetnahte li gi na bg narod?
98
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво, че момците са живи, а бат Бойко ще им купи друг самолет ( умишлено не пиша нов ).
97
7
 
3
 
! Отговори
bg преди 11 години
зтребител МиГ-29 се разби край Пловдив. Очевидец твърди, че причината са извънземниНЛО изпратил лъч, който довел до смущения в управлението на изтребителя МиГ-29 и той се разбил край село Голям Чардак, Пловдивско.чевидецът разказа своята версия в социалната мрежа. Там описва как всичко станало изключително бързо, но все пак успял да види един обект с изключително причудлива форма, който стоял горе в небето. От тялото се показал лъч в посока срещу изтребителя. За стотни от секунда МиГ 29 вече бил на земята.Разкрития.ком потърсиха експертно мнение. Полк. Теодор Чолев от Военна полиция в Пловдив коментира, че евентуалната причина за инцидента може да бъде различна. Докато не се извърши пълна експертиза на ситуацията може само да се гадае. Например аварията може да е породена от грешка на пилота в командването. Грешка може да е допусната при изпълнение на съответната фигура във въздуха.Възможно е да се е появила повреда в машината. Полк. Теодор Чолев допуска дори грешна команда, която е подадена от Командния център.Полк. Чолев отрича този инцидент да е опаснен за живота или здравето на населението от региона. Той обяснява породената мистерия с факта, че мястото е оградено и държат любопитните зяпачи на страна, за да не пречат на огледа или да унищожат някоя улика.Полк. Теодор Чолев е категоричен, че в този случай няма намеса на извънземни!
96
2
 
21
 
! Отговори
морски преди 11 години
29-ките дойдоха в база Равнец(край Бургас) 888-89 г.Лично съм се кефил на виражите им,докато ги пилотираха над поля и баири..Беше си вълнуващо....Бяха хит
95
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Очевидец: Самолетът гореше като ракета-------------------------------------------Каква е тази дАлбока мисЪл? Самолетът си гори като самолет.
94
2
 
9
 
! Отговори
USIN преди 11 години
Винету е летял повече от всички пилоти взети заедно.Не може пилотите да имат летателни часове,по-малко от колкото кормилните часове за шофьори.
93
12
 
4
 
! Отговори
нормален преди 11 години
твероятно си неграмотен. до момента сме загубили поне 45 машини. най-много МиГ-15 и Миг-23. големия син на бай Добри Джуров загина при такава катастрофа с МиГ-21. А точно този учебн МиГ е на поне 25 г. и е с удължен ресурс. Ресурса в русия се удължава с няколко каси водка.
92
14
 
35
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Самолета беше свален умишлено! Нали знаете че преди време ни се предлагаше сделка за Ф-16 втора ръка,И ОЩЕ СЕ ПРЕДЛАГА! ;)Ще купуваме скрапа на западняците,ще пуснем шеврон,ще си затворим АЕЦ-а,абе дупедавска история! Само за сведение, досега не съм чул пилот и то не само български,който да не похвали МиГ-29 и СУ-35.Истината е че машината е била или неизправна или нарочно повредена!
91
4
 
31
 
! Отговори
барри преди 11 години
До 26Ти си гений, мой човек. Я предложи на американците или на европейските държави да си закрият армиите. Те не са се сетили. А за какво да се дават за болници и училища? Я по-добре да нямаме и болници и училища. Да си *** хората необразовани. Ще орем с магарета, коне и волове. Що трябва да се харчат пари за това? И ток не ни трябва. Ще си светим на свещи. За какво ни и компютри? За оране с волове не ни трябват. Ти си истински корифей на научната мисъл!!!
90
36
 
5
 
! Отговори
Калин преди 11 години
ХАХА.. ОТ КОМУНИСТИЧЕСКИ БАЦИЛИ ЛЕТЦИ НЕ СТАВА .. РЪЖДАТА НЕ МОЕ СВАЛЯТ!!
89
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Самолетът се е разбил, защото му свършил бензина или бензина му е бил източен или разреден с вода.
88
2
 
22
 
! Отговори
Муню преди 11 години
Добре е ,че поне пилотите поне са учили за такива, а не като разгащената команда наречени войници в момента: 80% са омачкани,мръсни, мързеливи, с перманентен махмурлук тлъсти тумбаклии. Навремето ме бръчкаха 3км да бягам за 8 мин у казармата тези юнаци май могат на сприт да мушнат 3, ама не км а дамаджани двулитровки бира!
87
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако селскостопанската авиация нападне ВВС на България, познайте кой ще е победителя?
86
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много е неприятно, когато си живял във възхода и да станеш свидетел на падението.
85
6
 
14
 
! Отговори
Кашик преди 11 години
И кво, пазил ни е учебно-боен аероплан? Не пишете простотии бре!
84
6
 
45
 
! Отговори
до Барри преди 11 години
Ти къде виждаш Българска армия?Къде ти е собствената армия?2-3 счупени самолета 10 повредени танка една полупотопена фрегата и 10000 хиляди наемни войници,изпратени като пушечно месо да защитават американските интереси в АЗИЯ!
83
32
 
9
 
! Отговори
на некадърните преди 11 години
българи каквито и самолети да им дадат ,те ще им е.... майката !
82
1
 
20
 
! Отговори
въпрос преди 11 години
С кого правиха напоследък съвместни обучения.....нещо забравих?!?
81
8
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Едно *** пише-"руски ***".Пръдльо-няма по-добри от руските изтребители!