Единият от пилотите на МиГ-29 е с два счупени прешлена

Очевидец: Самолетът гореше като ракета
Обновена: 26 апр 2012 15:44 | 26 апр 2012 13:25,
146
Единият от пилотите на МиГ-29 е с два счупени прешлена
Огнеборци потушават пламъци в отломките на изтребителя. Снимка: Булфото

По първоначална информация единият от пилотите на изтребител МиГ-29, който се самозапали и падна тази сутрин на 10 км от авиобаза Граф Игнатиево, е с два счупени прешлена на гръбначния стълб, съобщи генерал-майор Константин Попов, командир на Военновъздушните сили на Българската армия. Фрактурата се е получила при катапултирането на седалката.

Инцидентът е станал към 10.35 часа, когато при излитане на борда на учебно-боен самолет МиГ-29  е възникнал пожар. От задната част на машината излиза пламък с дължина около 10 м.

По указание на ръководителя на полети пилотите са насочили самолета в безопасно направление и на височина около 200 м са катапултирали успешно на 1,5 км източно от с. Голям чардак. Машината се взривява на земята.

Освен пострадалият Петър Методиев от екипажа на изтребителя е и майор Илия Дойчинов, който е в добро здравословно състояние. И двамата са настанени във Военна болница в Пловдив. Няма пострадали цивилни в района на инцидента.

Още по темата
"Двамата пилоти постъпиха правилно, като катапултираха и насочиха самолета на безопасно място", заяви генерал-майор Константин Попов.

Той е наблюдавал от командната кула в Граф Игнатиево военното учение. Командирът на ВВС е разговарял с пилотите, които били леко изплашени след инцидента, но се държали мъжки.

Изтребителят се е разбил на около 500 метра от двама овчари.

"Видях две седалки да излитат във въздуха. Самолетът гореше като ракета, след което се разби и изгоря за секунди", разказа пред Dnes.bg Стоян Станчев.

Районът, където стана инцидентът, е обезопасен. Незабавно на мястото са изпратени екипи на Спешна помощ, на противопожарната служба и на Военната полиция.

Катастрофиралата машина е преминала задължителния технически преглед преди полет. Тя е с удължен ресурс, както всички самолети от модификация "МиГ-29", и участва в даването на дежурства по охрана на въздушното пространство по линия на НАТО.Генерал Попов каза, че вчера самият той е летял на тази машина.

Води се разследване за причините за инцидента. Всички планирани полети са отменени. Насроченият за утре ВИП-ден на съвместната българско-американска тренировка "Тракийска звезда-2012 г." е отменен, съобщиха от Министерството на отбраната.

На мястото на инцидента е и военният министър Аню Ангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още по темата: МиГ-29Граф Игнатиево
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Когато бяхме вав Варшавския договор, получавахме много и нови неща.Сега сме в НАТО-някой да ни даде някакво техника?На по-младите, пишещи тук-времената, в които имаше Варшавски договор и Съвет за иикономическа взаимопомощ(СИВ), беше много по-добре, защото имаше конкуренция.Нека да са здрави тези прекрасни момчета и момичета!Когато доаде време да се пенсионират, Масларова ще си взема пенсията цяла, защото си измисли как чиновникът да взема повече от рисковата професия.Летецът-с таван!
79
4
 
20
 
! Отговори
Аню преди 11 години
На Аню лазарната показалка била произведена в Казанлък
78
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Испанците също съобщиха за инцидент с техен военен изтребител,но за съжаления никой не се е спасил.Радвам се че с нашите се е разминало и са живи!
77
2
 
27
 
! Отговори
барри преди 11 години
Абе, МАЙНИЧКА, като си неграмотен, що пишеш тъпотии да ги четат хората? Жизненият цикъл на един самолет обхваща много повече от 20 години. Това да не ти е автомобил, че да се сменя на 2-3 години? Като не разбираш от авиация, защо не се скриеш в ***, от която си излязъл? И кой генерал взема по 20 000 на месец? Ти май нямаш връзка с главния мозък. С какво се друсаш, бе, ***!
76
3
 
27
 
! Отговори
Фидосов преди 11 години
Боко бързо да ходи на мястото на трагедията да го снимат,че аборигените вече стегат талиги и се точат на ламаринтата...Ако закъснее ония църните и тревата ще са окосили вече....
75
2
 
11
 
! Отговори
Узунджовец преди 11 години
Първоначално и дума не бе казана, за да бъде осведомено мирното население, че ще има учение във въздушното ни пространство. Извендъж започнаха да кръжат изтребители над полигона в Корен (заради който трябваше отдавна Аню Ангелов да е подал оставка покрай наводнението в Бисер), говоря за 21-и т.н. Мигновенно проверих в гугъл каква информация е излизала за учение и имаше една-единствена скромна статийка. Сега вече всички знаят..
74
2
 
26
 
! Отговори
Воланаджия преди 11 години
Говорите пълни глупости масово. МиГ 29 е страхотна машина при правилна поддръжка и модернизация. Пилотите въпреки нечовешки ниският и нередовен нальот също са кадърни момчета. Аварии стават. За справка ВВС на САЩ изгуби част от най-новите си самолети заради проблеми с кислородните апарати. Дано момчетата се възстановят напълно, защото най-големият кошмар на летеца е да не полети повече. Между другото се сещам за 3 инцидента от 89та насам с МиГ 29 и то без цивилни жертви.
73
6
 
29
 
! Отговори
PILOT преди 11 години
язък!!!отиде половината българска авиация
72
20
 
5
 
! Отговори
Киркорчо преди 11 години
България без ВВС не може да живее.През септември 1944 година, когато взеха власт Отечествен Фронт, България имала 160 самолета и повече от 500 пилоти. А сега по рани версии от тези МИГи в Русия вече снимат от вооружение. Добре, че всички живи и здрави. А българска армия скоро ще получи Шведски JAS-39 или F16 и тогава пак ще станем наи силни в региона.
71
4
 
23
 
! Отговори
военен преди 11 години
бате, с армията дето имаме аборигени не са решили, не са ни превземали.... казвам ви честно...400 лева заплати, оборудване рушащо се от старост...бутафория страшн. А, и на вечерта повечето са ДЪРВО ПИЯНИ, НА КИРКА !!! И
70
4
 
19
 
! Отговори
РАД преди 11 години
Слава Богу никой не е пострадал!Сега обаче ще видите какво ще стане...Ще започне едно надприказване как самолетите ни са много зле и как трябва да заделим 40-50 млн. за нови Ф-16 или Юрофайтъри...Разбира се и опозицията пък на свой ред ще опита да извлече и някой друго жалко дивидентче от катастрофата за вътрешна предизборна консумация...
69
3
 
33
 
! Отговори
барри преди 11 години
Не се тревожете за падналия самолет. Случва се във всяка държава. Наскоро беше паднал американски боен самолет в квартал в американски град. Така, че не е голяма трагедия това. Имало го е и ще го има.Друга е трагедията в тази случка. Това са тъпотиите, на които се начетох на коментарите по статията. Подиграват се на собствената си армия. Това са ***. Колко *** и *** народ е населил тази територия, наречена България. "Не народ, а ***". П. Р. Славейков
68
1
 
14
 
! Отговори
до 77 преди 11 години
ще ни подарят те... ама версия 1/72... от пластмаса...
67
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бойко,бързо тичай към Пловдив!!!!Там са журналистите днеска!!
66
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТО ПАК ДОБРЕ ,ЧЕ СЕДАЛКИТЕ ЩО ГОДЕ СА СРАБОТИЛИ ПРИ КАТАПУЛТИРАНЕТО,МАКАР,ЧЕ ЕДИНИЯ ПИЛОТ Е С УВРЕДЕНИ ПРЕШЛЕНИ!
65
44
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Руски ***, те *** не могат да направят, а тръгнали самолети да строят!
64
5
 
19
 
! Отговори
смех смех смех преди 11 години
Вземхме страха на всички неприятели. ПОКАЗАХМЕ ЧУТОВНА ВОЕННА МОЩ !!!
63
5
 
12
 
! Отговори
Иван Костов преди 11 години
Споко ,наште нови братя-американушките ще ни подарят F 35!!!
62
3
 
25
 
! Отговори
мунчо преди 11 години
Самолета имал ли е стикер на задното стъкло за годишен технически преглед на газовата бутилка??????
61
3
 
35
 
! Отговори
унуфри преди 11 години
На гергьовденския парад ВВС ще се представят с хвърчила.... ама ако има вятър.