Димитровград отсече: Да живее другарят Димитров!

Издигат отново паметника на комунистическия вожд в центъра на града
28 юни 2012 16:40, Красимир Ангелов
296
Димитровград отсече: Да живее другарят Димитров!
Паметникът на Георги Димитров бе свален през 1992 година. Снимка: БТА

Огромният 40-метров бронзов паметник на комунистическия вожд Георги Димитров ще бъде издигнат отново в центъра на Димитровград, реши на редовното си заседание местният общински съвет.

С 24 гласа "за", един "против" и 5 "въздържал се" местните старейшини решиха огромният монумент да бъде издигнат отново, след като бе свален през 1992 година.

Още по темата

Необходимите средства за възстановяването му ще бъдат заложени в общинския бюджет за първото полугодие на 2013 година, а за дейностите по ремонта ще отговаря кметът на града.

След като бе свален през 1992 година, сега паметникът се намира захвърлен в разсадника в парк "Марица".

Предложение за възстановяването на паметника имаше и през 2007 година, но тогава общинският съвет го отхвърли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
8
 
3
 
! Отговори
до 210 преди 11 години
Ами преди 89-та искаха да ни правят съветска република. забрави ли?
184
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВОЖДА ПОСТРОИ ВСИЧКО КОЕТО ВИЖДАМЕ ДНЕС, ПЪТИЩА, СТАДИОНИ, ЕЛЕКТРОСТАНЦИИ, ЖП ЛИНИИ И МОСТОВЕ, СГРАДИ... ВЪОБЩЕ ВСИЧКО. А НА ДНЕШНИ ВРЕМЕНА С МЪКА СЕ СТРОЯТ 30КМ. ПЪТ НА ГОДИНА. АКО НЕ БЕШЕ ПОДЕМА ПРЕЗ СОЦИАЛИЗМА ЩЯХМЕ ДА СМЕ В ПАНТИ ВЕКА ДОРИ БЕЗ ТЕЧАЩА ВОДА. ТАКА ЧЕ НА ДИМИТРОВ ТРЯБВА ПАМЕТНИЦИ ВЪВ ВСЕКИ ГРАД, А НЕ ПЛАКАТИ НА АЗИС И АНДРЕА.
183
6
 
6
 
! Отговори
Калина преди 11 години
Когато през 1935 година е генерален секретар на Коминтерна, Георги Димитров вече е една пионка в ръцете на КГБ и на Сталин. И допуска репресиите, узаконява ги, избиването на ръководния състав на комунистическата партия, пращане в Сибир на голяма част от тези ръководни кадри, които не са направо разстреляни и цялата престъпна, тоталитарна система на масовия терор. Може ли човек, виновен за смъртта на много хора да бъде възвеличаван?
182
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 203 от 198 и не ми говри за антифашистката ви борба , защото ако Хитлер и Сталин се бяха разбрали нямаше да се сетите да излизате в гората и да ставате шумкари и да обирате мандрите правилно е казал Буров има ратаи които с много труд и себеотрицание един ден стават земевладелци но има и едни мързеливи и завистлиови които стават само за комунисти.
181
4
 
4
 
! Отговори
ТОВА ПИЯНДЕ Г.Д. преди 11 години
ДА НЕ ПАЛИ И СЕГА КОЛИТЕ ПО СОФИЯ, ЩОТО ПАК НЕ МОГАТ ДА ФАТЯТ ПОДПАЛВАЧИТЕ, КАТО ПРЕЗ 33-ТА.
180
2
 
0
 
! Отговори
ВУБН преди 11 години
Ех доживях от оня свят да видя че пак съм на почит.
179
3
 
10
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Ще разберем много неща ,но сигурно ще е късно.Ще разберем ,че 22години унищожаваме държавата си,че 22 години националния нихилизъм стана държавна политика,че 22години "политици ***"залагат националните ни идеали срещу властолюбивите си амбиции.Кой народ се отказва от миналото си ? Кой народ руши паметниците си ?Помислете !
178
3
 
7
 
! Отговори
Профани преди 11 години
Стига с тая Македония бе! Как не ви писна. Още Яне Сандански изхвърля всяка думичка "българин, българи, български и българско" от устава на ВМОРО и се обявява за автономия. Как може така да се профанизира историята? Заради комунистите сме я били изгубили? Заради кого губим Беломорието и Одринска Тракия? КАЖЕТЕ БЕ! Заради скапаната Македония! ТОВА Е ИСТИНАТА.Самата ВМОРО се разцепва по въпроса какви са македонците. Какви комунисти ви гонят, по времето на Яне Сандански?
177
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 203 от 198 само за история не ме закачай първо Стамболийски беше започнал да прави диктатура готвеше и нова Конституция , второ вие комунистите бяхте срещу земеделците смятахте ги за селска буржоазия , за това и на 09/06 не си мръднахте пръста с лозунга ,нейа градсйката и селската буржоазия да се избият помежду си , едва по късно по заповед на Москва вдигате един абсолютно ненужен бунт , споменаваш 1925 година но пропускаш да кажеш за първия най-голям атентат в историята в черквата Свети Крал
176
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С КАКВО АМЕРИКАНСКИТЕ ЛЕТЦИ РАЗРУШИЛИ СОФИЯ СА ЗАСЛУЖИЛИ ПАМЕТНИК?
175
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 200 съжалявам дедо но си изключително ограничен , хайеде двамата под ръчичка с Крис и на Бузлуджа , само да знаете , че аз бях против премиера да ви подарява лунната чиния дето е там на върха , защото тя не ваша а на целия народ , всички плащаха не само косвеноно и пряко , ваши емисари от ОФ ходеха по домовете и просеха ,а в училище ни накараха бяхме 2-3 клас добровлно по списък да си купуваме марки по 0.50 лв , които страшно ни кефеха , разбирате ли *** просехте от 10 годишни деца.
174
2
 
5
 
! Отговори
Комуна преди 11 години
Да живей! Димитровград ще бъде новата столица на възродена комунистическа България.
173
1
 
6
 
! Отговори
Пак да попитам преди 11 години
С КАКВО АМЕРИКАНСКИТЕ ЛЕТЦИ РАЗРУШИЛИ СОФИЯ СА ЗАСЛУЖИЛИ ПАМЕТНИК?И нека преди някой промит мозък да се изцепи отново, че Димитров НЕ заслужава тази чест, да се опита да ми отговори на ЕДРО написаното в началото на поста ми.
172
2
 
6
 
! Отговори
До 198 преди 11 години
Няма нужда на власт да е някаква партия носеща наименованието Фашистка. Напълно достатъчна е тоталната липса на демокрация, избиването на собствения си народ на няколко вълни! Първата вълна е след 9 юнския преврат когато е ОБЕЗГЛАВЕН ЗАКОННО ИЗБРАНИЯТ министър-председател Александър Стамболийски. Последвалото Юнско възстание на земеделците е УДАВЕНО в кръв, избитите са хиляди земеделци, десетки хиляди са пострадалите. Три мецес по-късно следва Септемврийското възстание, когато са избити хиляди комунисти и отново земеделци, хиляди са "безследно изчезнали"(ти за Гео Милев чувал ли си?), други стотици хиляди са пострадалите. Този терор продълбжава с някои затишия до 1944 година. Ей, фашистите са избили толкова много народ, че е трудно да се преброят. Стотици хиляди са тези които емигрират гонени по време на терора. Потомка на такъв политически изгнаник е днешната президентка на Бразилия Дилма Русев, дъщеря на Петър Русев, активен член на БКП, избягал от репресиите през 1925 година. Оня ден почина Свобода Бъчварова, нейният баща Тодор Ангелов също бяга от репресиите през 1925 година. Тодор Ангелов загива, като ръководител на белгийската анти-нацистка съпротива. Веднага след войната посмъртно е обявен за национален герой на Белгия и посмъртно е произведен в чин "полковник" на Белгийската армия. В град Схарбек има издигнат негов паметник. Обаче ако влезеш в българската уикипедия, ще прочетеш, че е бил ръководител на "терористична група" а след 10 ноември 1989 двама полудели *** оскверниха паметника му в Кюстендил. Вие сте СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ, скапани фашисти.
171
5
 
6
 
! Отговори
Nina преди 11 години
Като малки пионерчета ни караха да стоим на караул до паметника. Тогава не разбирахме. Сега обаче доста истини станаха известни за неговата личност. Не бих искала утре да обяснявам на моите деца, защо са направили паметник на този чичко и с какво го е заслужил! Връщането на паметника е голяма грешка.
170
0
 
3
 
! Отговори
Крис преди 11 години
До 200, за6тото те са тези с промитите мозъци , а не ние!
169
1
 
15
 
! Отговори
Дедо ви преди 11 години
Димитров поне никога не излъга народа си, че Американеца и западноевропееца са му по-близки от народа на дядо Иван.Това е най-малкото заради което трябва да се помни, тачи и уважава паметта му.Какво ще кажете за тея сегашните измамници-демократи, които се опитват отчаяно да подменят историята?Ограбиха ви, унизиха родителите ви, прогониха децата ви, и за капак ви побратимиха със задокенаските терористи които преди повече от половин век бомбандираха столицата ви.Защо не ревете срещу паметника на американските летци - УБИЙЦИТЕ на дедите ви?Ааа?!!!!
168
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 197 защо не си хванеш влака за Москва , какво правиш тук само се измъчваш ,а и ако може натовари твоя Альоша на някоя платформа
167
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 188 я ми кажи като му цитираш речта на процеса , какви фашисти е имало в България , кои са те че нещо не сещам особено 33-34 година , има ги само в болния му сифилистичен коминтерновски мозък.
166
3
 
12
 
! Отговори
Крис преди 11 години
Преди повече от 10г. антикомунистите искаха да бутат паметника на Альоша в Пловдив, защо ?! Само защото носи нещо руско в себе си? В коя друга държава са посрещали "окупаторите" с цветя ? Цялата ви работа е такава, псевдоантикомунисти, продължавайте да плюете... 183 абсолютно правилно го е казал , в момента ние сме както преди 1944г. 5 % буржоа, 95 % бедняци , иначе пак имаме фискална стабилност... След такъв живот, нормално е да дойде комунизъм...