Жители на пловдивско село: Дано не пада дъжд

Проблем №1 в Ягодово е липсата на канализация
15 юли 2012 17:22,
50
Жители на пловдивско село: Дано не пада дъжд
Въпреки жегите в Ягодово се молят да не пада дъжд. Снимка: Архив Булфото

В 40-градусовите жеги в цялата страна хората се молят за малко разхлаждане и дъжд. В пловдивското село Ягодово обаче хората се молят точно за обратното.

Проблем №1 за ягодовци е липсата на канализация. Наблизо няма канал и подпочвените води са на 40 сантиметра под земята. Така при всеки дъжд фекалии заливат дворовете на къщите и хората газят в обратните води.

"Не искаме фекалии в двора, не искаме гомнянка всеки месец!", разказа пред Dnes.bg Йордан от Ягодово.
Мъжът плаща на машината за източване на фекалии от ямата по 80 лева всеки месец.

"Става страшно ви казвам, като от тоалетната започнат да бликат изпражненията и тръгнат към хола, едвам се справяме", споделя човека от Ягодово.

Той обяснява, че като завали дъжд, ямата се напълва по-бързо, а съдържанието й се връща обратно през каналите и залива стаите на имота.

Има много случаи в които хора изваждат помпи посреднощ като вали дъжд и с помпи изхвърлят фекалии по улиците, за да спестят средства за почистващата машина, признаха от местната администрация.

Община „Родопи” прави проект за канализация на селото от 30 януари и сме на финалния етап, обясни кметът на общината Пламен Спасов.

Проектът е готов на 100%, но от екоминистерството са поискали преди две седмици Ягодово и Катуница да имат обща пречиствателна станиця, а не две отделни. Това наложило експресно този четвъртък двете общини да съгласуват действията си по изграждане на канализации.

"До 28 явгуст трябва да се направят преизчисленията, за да не загубим проекта", заяви Пламен Спасов.

Жителите на Ягодово ще гласуват на референдум на 29 юли дали да се запазят като село от община „Родопи” или да се присъединят към Пловдив. 

"Ако се отделят от „Родопи”, Пловдив няма да има време да направи корекциите и селото ще изгуби проекта за канализация", коментира Спасов.

"Три квартала на Пловдив – „Остромила”, „Беломорски” и „Гаганица” нямат дори проект за канализация, а ние до 12 месеца ще я изградим", каза пред Dnes.bg кметът на Ягодово Николай Гарджев.

В Ягодово живеят около 4000 души, а стойността на проекта за канализация е около 20 милиона лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АБЕ НА ГЕРГТА ХАСИЕНДИТЕ НА ПОМИЙКА 4 НА 4 НА 4 ЛИ СА, ЩОТ МАЛКО ТРУДНО МИ Е ДА СИ ПРЕДСТАВЯ, КАК ЩЕ РАБОТЯТ ПОМПИТЕ ДА ПРЪСКАТ *** ПО РАЙГРАСА И КАК ЩЕ ВЪРТИ ГУМИ РЕНЧ РОВЪРА НА ПЕСТИН ХИЛКИ ИЗ ***, НЕ МИ СЕ И МИСЛИ АКО В ХАСИЕНДАТА ИЗРИГНЕ, ФОНТАН С ***, ГЕРГАТА УДАР ЩЕ ПОЛУЧИ, ВМЕСТО ДА ПРАВИ ДАЛАВЕРКИ С ДЕДО НИКОЛАЙ, ДА БЕШЕ НАПРАВИЛ НЕЩО ЗА СЕЛОТО, ДО КАТ БСП-ТО БЕШЕ НА ВЛАСТ. РАНО ИЛИ КЪСНО ЯГОДОВО И КРУМОВО ЩЕ СА В ПЛОВДИВ. ИНАЧЕ ЯГОДОВЦИ СА СУПЕР ХОРА, ШИРОКИ ДУШИ, И ОКУМУШ
44
1
 
3
 
! Отговори
1912 преди 11 години
От 20 хилядно население как се става двумилионна столица,някой би ли ми обяснил на мен селянина от Пловдив.Става въпрос за хора,а не за зайци.Впрочем колко ,,софийски'' квартали са без канализация.Да не изброявам понеже живея в София.В центъра с канализация.
43
0
 
4
 
! Отговори
До №29 от Майничка преди 11 години
Градски, отрицателната частица "не" се пише отделно от глагола. Примери - НЕ мога, НЕ искам, НЕ знам.
42
3
 
4
 
! Отговори
абревиатура преди 11 години
Заглавието и текста на тази статия би трябвало да бъдат:ЖИТЕЛИТЕ НА С.ЯГОДОВО - ЩАСТЛИВЦИ!!!ПОРАДИ ГОЛЕМИТЕ ГОРЕЩИНИ, НИВОТО НА ПОДЗЕМНИТЕ ВОДИ Е СПАДНАЛО И НЯМАТ ПРИТЕСНЕНИЯ, ЧЕ ФЕКАЛИИТЕ ЩЕ ПОТЕКАТ В ХОЛА ИМ.
41
4
 
0
 
! Отговори
Ъпсурт преди 11 години
"Селото се указа точно у града, белото им показа тъмната страна."
40
0
 
30
 
! Отговори
Да примомним преди 11 години
Когато Пловдив е бил столица на Източна Румелия е бил вече развит индустриален град. Имало е хотели, банки, ресторанти развит градски транспорт. По това време в София е можело да се намери само колиби и да се чуе скърцането на волски коли. Всичко това до есента на 1885 година когато Пловдив извършва най-голямата саможертва в името на България-Съединението.
39
1
 
29
 
! Отговори
Внимание преди 11 години
Не обръщайте внимание на "софиянците". Те никога няма да си простят факта че живеят в един сив,скучен град без история. Никога няма да си простят факта че Пловдив е най-старият жив град в Европа.
38
3
 
4
 
! Отговори
хм, преди 11 години
Там сигурно никога не е имало канализация. И винаги е валяло дъжд. Ягодовци чак сега ли видяха *** в къщите си?
37
2
 
17
 
! Отговори
От чужбина преди 11 години
Този е толкова софиянец колкото аз съм парижанин. Домъкнал се е с дисагите пълни с лютеница и зарзават. Знаем ги ние новите столичани. От майните по здрава раса няма,истински тракийци,истински българи. Космополитен град с гърците,арменците,евреите,руснаците,турците и какви ли не, но най-красивият и най-обичаният български град.
36
1
 
14
 
! Отговори
ДО 29 софиянец преди 11 години
ЕЙЙЙЙЙЙЙЙЙ *** територията на България не включва само" софия" във границите си !!! А ти си един кирлив селянин ,и кой знае родителите ти от коя конюшня са долазили до София, а може би от някоя *** :))))))))))))))))
35
1
 
17
 
! Отговори
Статистики преди 11 години
Урбанистичното гравитационно поле на Пловдив обхваща:* Четири общини* площ от 126,4 кв.км* Население от 420 х.души* 330 д/кв.км (РБ 70 д/кв.км)Ежедневно Пловдив функционира като 550 хиляден град.Население на агломерациите в България: София - 1 285 600Пловдив - 546472Варна - 395 266Бургас - 292745Русе - 189438Плевен - 194100Стара загора - 191145
34
0
 
17
 
! Отговори
А дано преди 11 години
Съществуването на Общините Марица и Родопи не отговаря на изискванията на Закона за административно-териториалното делене, затова и те ще преминат към Пловдив. Двете общини ще бъдат закрити.Това съобщи Стефан Дедев, депутат от ГЕРБ, който е ангажиран с подготовката на промените в нормативният документ.Припомняме, жителите на село Ягодово от община Родопи отдавна настояват да се проведе референдум за отделянето им от общината и причисляването им към Пловдив.Предвижда се след промените в Закона за административно-териториалното делене Общините Марица" и Родопи" да преминат към Пловдив, обясни Стефан Дедев.По думите му притесненията на кметовете на двете общини, че няма да бъдат усвоени средствата по европроекти и че ще се наруши обслужването на хората, са неоснователни.Подготвя се и окрупняване на областните центрове, като съществуващите в момента 28 трябва да бъдат преобразувани в шест губернии.Окрупняването се налага във връзка със синхронизацията европейското законодателство и практики. Последният доклад на Европейската комисия показва, че големите областни центрове и общини работят по-добре.
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма как да се пренасели от роми. Те тези роми къде ще живеят в Ягодово.
32
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това, че ще се вдигнат цените на земите е пълна глупост! Това е земеделска земя на пътя Пловдив-Ягодово и има само фабрики и една конна база - нищо повече - какво смятате, че може да се направи там - кооперация - фабрика - кооперация кучкарник - кооперация - роми от Столипиново. Ягодово ще се пренасели от роми, след като стане част от район "Източен", помнете ми думата
31
2
 
5
 
! Отговори
m63 преди 11 години
Абе селски шоп защо мислиш ако можеш. 4е вси4о е в шопландиа
30
10
 
3
 
! Отговори
5552 преди 11 години
Това че нямат канализация, не означава че всички останали трябва да горим все на 40 градуса, дори 42.Добре, че времето не се съобразява с такива "искания"!
29
3
 
7
 
! Отговори
Митко преди 11 години
Немат грижи ягодовци!Сега,кат се обединят с Пловдив,кметът Тотев че им направи канализация.Преди това може и некои римски разкопки да направи.
28
1
 
9
 
! Отговори
Гражданка преди 11 години
А тъй нареченото "Модерно предградие" (може би това е българския символ на модерност) в София е същия казус!
27
2
 
13
 
! Отговори
ха-ха преди 11 години
Ягодово е на разстояние от Пловдив колкото Коматево.Община Родопи е най-курумпираната в страната.Селото ще има само полза от присъединяването.Ще оправят пътя,ще пуснат още две линии,а нивите на селяните ще влезат в регулацията на града и ще им се вдигне цената.При население 4000,означава че къщите са около 1000-1500.Тоест 20 милиона за 1000 къщи=около 20000 лева за канализирането на 1 дом.Как ви се струва.Да няма метро под селото за да оскъпи проекта който няма как да стане ако Ягодово стане ква
26
5
 
3
 
! Отговори
23 преди 11 години
Като гледам как сте наскачали по минусите, значи съм много прав.