Трима от обвинените за финансови измами в Пловдив остават в ареста

Съдът реши, че има опасност да се укрият
Обновена: 22 сеп 2012 12:24 | 21 сеп 2012 22:15,
50
Трима от обвинените за финансови измами в Пловдив остават в ареста
Снимка: Bulphoto

Пловдивският окръжен съд наложи мярка за неотклонение “задържане под стража “ на трима души, обвинени във финансови измами. Това съобщиха от пресцентъра на Пловдивският окръжен съд.

Мярката е наложена на Сотир Янков, Атанас Бонев и Николай Дойчев, а "парична гаранция” в размер на 10 000 лв. - на Мария Янкова, и 5000 лв.  - на Елена Янкова.

Сотир Янков и Елена Янкова са обвинени, че през периода 1 януари 2009 г. - 31 юли 2012 г. в гр. Пловдив в съучастие с Кирил К., Стоян М., Борислав Б., Иво И., Живко Б., Николай Д., Милко В., Сергей Ц., Мария Я., Кирил К. и Атанас Б. в качеството им на помагачи са избегнали плащането на данъчни задължения в особено големи размери - 5 251 188 лв., като са потвърдили неистина в писмени декларации, които се изискват по силата на ЗДДС, и е приспаднат последващ се данъчен кредит в размер на 5 251 188 лв. - престъпление по чл. 255 ал.3 от НК.

Сотир Янков, Мария Янкова и Елена Янкова в съучастие с Николай Дойчев и Атанас Бонев в качеството им на помагачи на 2 или повече пъти са извършвали финансови операции – 29 на брой парични банкови превода в евро чрез "ОББ” АД и МКБ "Юнионбанк” АД на обща стойност 1 288 798 евро, за които са знаели, че са придобити чрез тежко умишлено престъпление (по чл. 255 ал.3 от НК), което е престъпление по чл. 253 ал.4 от НК.

Сотир Янков през периода 1 март 2012 г. – 31 юли 2012 г. в гр. Пловдив при условията на продължаващо престъпление в качеството си на управител на "Сотир плод” ООД гр. Пловдив в съучастие като помагач на извършителя Мария Янкова, собственик и управител на "Мелиско Фреш”, умишлено я е улеснил да избегне установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – ДДС в размер на 156 000 лв. като потвърди неистина в писмени декларации, които се изискват по силата на ЗДДС, и приспаднат неследващ се данъчен кредит в размер на 156 000 лв.

Съдът намери, че са налице всички предвидени в закона предпоставки, за да бъде взета по отношение на Сотир Янков, Атанас Бонев и Николай Дойчев най-тежката мярка за неотклонение. Те са обвинени в тежки умишлени престъпления, за което се предвижда наказание лишаване от свобода. Доказателствата по делото, събрани на този етап, обосновават в достатъчна степен извода, че именно те са извършили деянията, в които са обвинени.

Още по темата
Съдът прецени, че е налице реална опасност да се укрият, а за Атанас Бонев и Николай Дойчев - и да извършат престъпление. По отношение на Мария Янкова и Елена Янкова съдът е преценил, че тяхното участие в деянията е в по-малка степен и най-адекватна в случая се явява мярката „парична гаранция”.

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Пловдивския апелативен съд.

Схемата за източване на ДДС, заради която в сряда при спецоперация в Пловдив бяха задържани 13 души, е действала чрез фирми, които реално не осъществяват дейност, съобщи прокурорът по делото Христо Анчев. По думите на Анчев периодът, в който е реализирана схемата, е повече от три години. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От една страна вече съжалявам,че живея честно и сътворих 2 деца за тази държава:(
2
1
 
23
 
! Отговори
тц-тц... преди 11 години
И това са дребните... представям си по-нагоре какво е
1
1
 
20
 
! Отговори
kom преди 11 години
baq para shte se warti pak w prokuraturata v Plovdiv :)