Всички снегопочистващи фирми са в бойна готовност!

От утре се въвежда готовността за зимата, съобщи шефът на АПИ Лазаров
Обновена: 4 ное 2012 17:03 | 4 ное 2012 17:02, Елка Василева
28
Всички снегопочистващи фирми са в бойна готовност!
Снегопочистващите фирми са в бойна готовност, увери Лазаров. Снимка: архив, Булфото

Вече всички фирми са в т.нар. бойна готовност за посрещане на зимата. Това каза председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров при инспекция на готовността за зимно поддържане на участъка на автомагистрала „Хемус” от пътна връзка „Яна" до пътна връзка „Жерково“, предаде агенция "Фокус".

От утре се въвежда готовността за зимата. Надявам се тази година да не ни изненада, каза Лазаров. Над 3600 машини ще почистват републиканските пътища и магистрали.

„Въпросът с общинската пътна мрежа за нас не стои. Ние сме уведомили всички общини и там, където има дублиране на машини, лично сме се свързали с кметовете. Още през септември месец сме алармирали както съответните общини, така и органите на МВР, да бъдат намерени дублиращи машини за общините”, каза той.

Има изискване в коя минута и кой час, в зависимост от класа на пътя, след спирането на снеговалежа и по време на самия снеговалеж трябва да излезе техниката, за да чисти. Иначе фирмите търпят санкции. Така че нашите договори са много обосновани по отношение на неустойките и на санкциите, които ще се налагат на пътните фирми, добави Лазаров.

Още преди да започне снеговалежът, поддържащите фирми вече са задължени да минат и да обработят пътното платно така, че снегът да не залепва по него. „Това ще им помогне впоследствие по-лесно да отстраняват снега, който ще се трупа. Освен това няма първоначалното падане на снега да създаде тази ледена покривка, с която се сблъскват шофьорите всяка година. Разбира се, има разлика между автомагистралите, първи клас и другите класове пътища”, посочи Лазаров.

Специално на автомагистрали и на първи клас е забранено използването на инертни материали, т.е. на пясък. Там се работи само с химически вещества – със сол. При температури като минус 20 градуса, ако са придружени със снеговалеж, се разрешава използването на пясък, който да осигури сцеплението на автомобили със снежна повърхност. „След минус 20 градуса много скъпо става топенето с химикали. Това не е разход, който е обоснован. Затова тогава разрешаваме да се използва пясък за магистралите”, добави Лазар Лазаров.

50 млн. лева са предвидени за зимното почистване, още каза Лазаров. Сумата е същата като миналата година. Ако има нужда от повече средства, те ще бъдат за сметка на текущия ремонт, който агенцията прави за летните изкърпвания, допълни той.

Фирмите за зимно почистване, които не са готови до утре, ще бъдат санкционирани, стана ясно още от думите на Лазар Лазаров, който посочи, че 80 – 90% от тях вече имат готовност. По думите му обявеният преди седмица краен срок е подействал мотивиращо. Фирмите информирали АПИ, че пълна готовност ще бъде постигната между 10 и 12 ноември.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
kireza преди 11 години
"Винаги готови" но за лапачка а не за работа.....:))))))))))))))
17
0
 
6
 
! Отговори
тото преди 11 години
сага кога е 20градуса сте готови а после ще има изненада както всяка зима
16
0
 
5
 
! Отговори
Наню преди 11 години
Днес следобед го дават да превали уиски, хора грабвайте легените
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бойна готовност!!????!!!! че да не нахлува хитлеристката армия...
14
0
 
13
 
! Отговори
ана преди 11 години
Да видим дали ще останат в готовност до падането на първия сняг или както винаги ще има киши, задръствания и т.н.
13
2
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
ние сме си виновни, понеже за всичко си трайкаме тия си правят гавра с народа, вдигат тока - тихо, вдигат цените - тихо, не вдигат заплатите - тихо, не мога да се начудя на хората със заведения - как не се вдигнаха срещу тия нехранимайковц;и пред угрозата да фалират, ние сме си виновни, затова и под турско сме били, защото за нищо не ставаме, съжалявам че съм българин, а още повече съжалявам, че още съм тук
12
0
 
22
 
! Отговори
отвратен преди 11 години
и лиляна павлова за нищо не става, при летни температури какво друго да правиш освен да извадиш машините за сняг и да плащаш залудо луди пари, ама да не ги плаща тя, ***, за нищо не ставате, а на лиляна г*за и ще стане като на фидосова, алчни нещастници
11
0
 
23
 
! Отговори
стикер за синя зона преди 11 години
Фандъкова и гербавите общински съветници да приготвят лопатите и да са в бойна готовност да чистят тротоарите в центъра на София!След като не можем да паркираме пред домовете си щото улиците са общинска собственост, защо трябва да почистваме сами общинските тротоари пред домовете си?
10
0
 
10
 
! Отговори
e1 преди 11 години
Da,da,naistina sme gotovi,no az jiveq v selo s 1200 jiteli,kato padne 30sm snqg,nemoga da stigna do magazina,zashtoto ne sa pochistili.Chistim s lopatite sas susedite po cql den :-)
9
0
 
5
 
! Отговори
Svinarov преди 11 години
bg medii vse lajat bg narod s darti snimki . ot frenskite medii moje poveche da nauchim pak.
8
1
 
27
 
! Отговори
fiat ulisse 1.8i преди 11 години
Всички снегопочистващи фирми са в бойна готовност!.........................която ще продължи до първия сняг,след което следва зимна ваканция като миналата година
7
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
споко, пак ще ни изненада :D
6
0
 
6
 
! Отговори
! преди 11 години
ti da vidi6......
5
4
 
41
 
! Отговори
да-да,ама не преди 11 години
На България и трябват ТИКВОРИНИ...На изборите през 2013 г. аз с моя глас ще допринеса за това тиквите да ги ядът прасетата...а не да са във властта.Бог да пази България.
4
1
 
20
 
! Отговори
of преди 11 години
TE SA V GOTOVNOST AMA ZIMATA PAK SHTE NI IZNENADA KATO VSQKA GODINA.......................
3
2
 
18
 
! Отговори
chicago преди 11 години
Над смълчаните полета пеят медени звънчета.Хубава детска коледна песничка.
2
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Винаги готови и после винаги изненадани гледали сме го това вече!!!
1
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кой ще им пререже лентата?