Спомените за последното патриаршеско погребение

След 40 г. възрастните хора от Бачково още разказват за него
9 ное 2012 12:15,
17
Спомените за последното патриаршеско погребение
Снимка: Dnes.bg

Гробът на предшественика на патриарх Максим – патриарх Кирил се намира в Бачковския манастир. 40 години след погребението, хората и до ден-днешен пазят спомените за събитията тогава.

Преди да стане глава на Българската православна църква, патриарх Кирил е бил пловдивски митрополит.

Името му остава в историята със спасяването на българските евреи от концентрационните лагери на фашистка Германия. През 2002 година е провъзгласен за Праведник на света в Йерусалим.

В главната църква на Бачковския манастир се намира до ден-днешен гробът на патриарх Кирил. Манол Генов е бил дете, когато покрай неговата улица минава погребалното шествие към манастира.

„Беше един кортеж от автомобили, който съпровождаше тялото на патриарх Кирил, имало е хора от Политбюро и мисля, че и Тодор Живков е присъствал”, разказва Манол Генов.

Възрастните хора в Бачково също помнят събитията от преди 40 години, когато рейсове с хора от цялата страна са се стекли в Бачковската света обител.

„Тогава беше комунистически режим и такива поклонения не бяха позволени, но тук се случи такова. Имаше много народ”, спомня си Костадин Диков, който тогава е бил на 16 години.

Според него следващият патриарх трябва да бъде обединител на нацията. 

Монасите в манастира си спомнят, че по време на погребението е валяло дъжд и е имало много хора. Заради кончината на патриарх Максим на входа на Бачковски манастир има черно знаме, а вътре е оставена книга за съболезнования.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
до 3 преди 11 години
Ситуацията е била такава, че Кирил е преживял едно, а след него Максим - друго. Не правете съпоставка.
12
0
 
0
 
! Отговори
Вили преди 11 години
Опелото беше в Пловдив, в "Света Марина". Около църквата беше имаше много хора, а в службата участваха и оперни певци.
11
0
 
15
 
! Отговори
NoName преди 11 години
Лошото е,че църквата от ден на ден става все по-меркантилна и по-меркантилна.В главите на днешните попове и владици са само пари и схеми за правене на пари.Обърнаха религията и вярата на хората в бизнес и печалбарство.Поклон пред паметта на Патриарх Максим!Дано следващия патриарх да успее да обедини нацията.Сега обаче,първо ще започне боричкането и скандалите между владиците за патриаршеското място, защото там има и играят много пари...P.S.:Прости ми Господи,но предполагам,че така ще стане!
10
5
 
5
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 11 години
Най - грандиозното поклонение бе на Георги Аспарухов и Никола Котков
9
10
 
72
 
! Отговори
Нели преди 11 години
Замълчете и спрете да пишете жлъчни и незаслужени коментари.Максим беше Патриарх на Българската Православна Църква и след като Бог го държа на този пост толкова години,значи е заслужил!Като чета коментарите си мисля,че другите религии ще са по-толерантни и уважителни от вас,българските християни..поне от Бога имайте страх!
8
2
 
1
 
! Отговори
православен преди 11 години
Единствените спомени,за които се сещам,са на дървото на улицата.Tам където е била короната му преди 40 години сега има некролози,за камъните по улицата не мога да кажа
7
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имам впредвид 2,3
6
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До предния-ти си пълен ***.Сигурен съм,че напълно си отпаднал от живота,неуспял да се реализира,знаещ само да търси оправдание за собствената си неудовлетвореност.Много жалко .
5
6
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поне в такива моменти спрете с глупостите и простотията.Като че ли много хора които не са никакви християни се опитват да коментират.Моля СПРЕТЕ!!!! МИР НА ПРАХА МУ И ДЪЛБОК ПОКЛОН !
4
4
 
16
 
! Отговори
до 2 преди 11 години
Не те ли е срам, Пимене ?
3
58
 
15
 
! Отговори
ПАТРИАРХ КИРИЛ преди 11 години
беше избран по канон и затова беше истински патриарх и си отиде с достойнство, а патриарх маРксим беше назначен от ЦК на БКП и показа какъв не трябва да е българския патриарх. ПАТРИАРХ КИРИЛ Е СТРАДАЛ ЗА ВЯРАТА защото беше лежал в затвора и с него са се гаврили комунистите като са го карарали с брадата си да чисти пода на тоалетната, а патриарх маРксим от какво е страдал? Затова КИРИЛ ОСТАВА КАТО ПАТРИАРХ, а нищожеството маРксим е ЛЪЖЕПАТРИАРХ.
2
55
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АКО НЕ БЕШЕ ПОЛИТИЧЕСКАТА ШАЙКА ,НЯМАШЕ ДА ИМА НИКОЙ НА ПОГРЕБЕНИЕТО НА МАКСИМ,НА ТОВА ПОГРЕБЕНИЕ ИМАШЕ САМО МАФИОТИ И ПОПОВЕ, Е ИМАШЕ И ТУК ТАМЕ НЯКОЯ ЗАБЛУДЕНА БАБА ДА ,ТОВА ЯСНО ПОКАЗВА ЧЕ МАКСИМ Е НЕДОЛЮБВАН ОТ ДОСТОЙНИТЕ БЪЛГАРИ
1
7
 
39
 
! Отговори
ъ преди 11 години
Три дена беше поклонението в храма "Александър Невски". Беше пълно с хора от цялата страна. Пак имаше национален траур. Глупости, че не било позволено!