Снежният капан в страната

Шест варненски общини обявиха бедствено положение
Обновена: 20 дек 2012 15:01 | 20 дек 2012 11:04,
98

Бедствено положение в Шумен. По информация от наш читател няма градски транспорт, хората вървят по платната за движение, няма и хляб. Снимка: мРепортер

Днес и утре варненските училища няма да работят, съобщиха от общината. Часовете, които започнаха тази сутрин преди денят да бъде обявен за неучебен, ще бъдат намалени, за да може учениците да си тръгнат по-рано от сградите.

Втора смяна няма да има, уточняват от пресцентъра на местната администрация. Оттам информират още, че класните стаи са отоплени и температурите там са подходящи за провеждане на занятия.

Заради лошите метеорологични условия и трудната проходимост по улиците на Варна утрешния ден – петък, 21 декември, е обявен за неучебен. Решението е взето от общинската администрация след съгласуване с Регионалния инспекторат по образованието. 

Всички детски градини и ясли работят, като групите са сборни, тъй като посещаемостта е ниска.  Те ще приемат деца и утре, допълват от общината в морския град.

Шест варненски общини обявиха бедствено положение заради изключително тежките метеорологични условия. Това са Бяла, Долни чифлик, Вълчи дол, Дългопол, Суворово и Ветрино.

От областната администрация обаче обясниха, че няма бедстващи хора, а учебните занятия навсякъде са преустановени. В останалите общини на региона обстановката е нормална при зимни условия.

Всички пътища в община Каварна са затворени за движение, съобщиха от общината. Метеорологичната обстановка в община Каварна продължава да бъде усложнена. Вали обилен сняг, придружен с бурен вятър, който води до образуване на снегонавявания и поради това пътищата в цялата община са затворени за движение.

Всички пътища на територията на общината, включително и първокласния, към момента не се почистват от пътноподдържащите фирми. Улиците в града се почистват приоритетно.

Към 10.00 часа без ток са селата Българево, Свети Никола, Камен бряг, Топола и Селце. Без вода са селата Българево, Хаджи Димитър, Поручик Чунчево, Топола, Божурец, Септемврийци и Белгун.

Със заповед на кмета Цонко Цонев днешният ден е обявен за неучебен за всички училища и детски градини в селата на общината. В училищата в град Каварна се водят нормални учебни занятия, но децата от селата не се извозват.

Утрешният ден, 21 декември, е обявен със заповед на кмета за неучебен за всички общински училища и обслужващи звена на територията на общината. Детските градини в селата остават затворени, а в града ще работят нормално. Болните на хемодиализа са успешно транспортирани до Добрич с помощта на придружаваща техника, наета от Община Каварна. Във всички села са осигурени хляб и стоки от първа необходимост.

На територията на Североизточна България 30 селища са без ток, съобщиха от "Енерго-ПРО Мрежи". Засегнатите клиенти са около 10 000 души. Най-сложна е обстановката в Шуменско, където беше обявено бедствено положение. Там без захранване са 17 села. Всички пътища в областта са затворени. Училищата са в двудневна ваканция. Снежната покривка е 50-70 см. В област Добрич без ток са шест населени места, а във Варненско - пет.

Екипите на компанията работят за отстраняване на авариите, но достъпът им до съоръженията е силно затруднен заради непроходимите пътища.

Ако и вие имате снимки от тежката зимна обстановка в страната, споделете ги с нас в рубриката мРепортер!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още по темата: обстановкаВарна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
5
 
! Отговори
Жоро преди 11 години
За разлика от миналата година, тази година нас в Пловдив не ни изненада снега - почти не валя и се стопи, защото е топло, не заради друго. Снимките ми напомнят за началото на 2012-та. Пожелавам пивка зима на всички!
72
1
 
4
 
! Отговори
Hristov преди 11 години
kade vi e BG armiata?! nali plastame za izdrajka na bg armiata miliardi bg levove na bg naroda? stotitzi hilyadi zdravi mladi silni maje i jeni s lopati, mashini, kamioni za izvozvane na snega?! samo znamena li mogat da darjat?! i patriotichni pesni da peyat?!
71
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
83 Аз ходя всяка зима в Родопите и нямам никакъв проблем с пътя. Сега ще ти кажа как трябва да ходиш там! 4 зимни гуми, вериги задължително в багажника, пълен резервоар, технически изправен автомобил, яко парно и една лопата за всеки случай! Това е зимното пътуване.
70
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега всички папагали дето дрънкат, че 50 см сняг немогат да изринат, да си вземат по един найлон и да запушат дупката на тоя дето духа! Тогава ще мине един снегорин през пряспата и пътя ще бъде отворен. В Добрич, Русе, Варна, Бургас, Сливен и Ямбол нямат проблем със снега, а с вятъра!!! Чисти се пътя постоянно, но след 20 мин пряспата е пак същата. АМ Тракия има по 3 метра преспи и на места вятъра достига до 100км в час, е как да стане докато не стихне малко времето А?Иначе мълчуганите, да си приготвят по една шейна и да се радват на снега :)
69
0
 
4
 
! Отговори
Д Димитров преди 11 години
Стига сте ревали. Снега ще се стопи .... напролет :)
68
0
 
4
 
! Отговори
Shalvarov преди 11 години
bageri nyama li,traktori nyama li, kamioni nyama li, snegorini nyama li, frezi nyama li, lopati nyama li, kolichki nyama li, sheini nyama li?!?!
67
1
 
16
 
! Отговори
банкеръ преди 11 години
Дано някоя държава ни завладее,поне пътищата няма да се затварят.Днес някакъв *** по БНТ говори,че не трябвало да се харчат пари за снегопочистване,щото се топял.Не трябвало да се слага сол щото отивала в нивите и не раждали.Услужливия журналист що не го пита защо ядем нали ще огладнеем.То бива слагане ама вече сте за смях
66
2
 
8
 
! Отговори
Демон преди 11 години
Снежния кошмар обаче се дължи не на времето, а на липсата на почистване на пътищата. Вчера бях в Родопите. Снега беше 20 сантиметра, но никои не се стараеше да чисти. Единствено ченгетата принуждаваха хората да си купуват вериги. Алъш-вериша трябва да върви. Така хем гушки пълнят фирмите за почистване, хем търговците на вериги. А бедния български народ да плаща. Ето така гербаджийските фирми трупат пари!!!
65
2
 
22
 
! Отговори
Миризлив скункс преди 11 години
И вода няма в половин Варна от снощи. Кой знае кой магистрален водопровод се е спукал от студ и ще се види като се стопи снега...Красота. Човек не може да сготви, да спазва лична хигиена. Гарантирано от Киро Спирта и сие.
64
0
 
8
 
! Отговори
коко преди 11 години
Да не споменвам, че ми се наложи да отида до НАП и беше като алпийски слалом.
63
0
 
6
 
! Отговори
koko преди 11 години
В 10:30 аз трябваше да водя дъщеря си на училище за да правят сурвакници. Тя щеше да се вее след мен като прани ***. Добре, че седях на компа до пос;едният момент да видя, че учебните занятия са отменени, но не всички имат интернет или компове.В две точки:1. Кризисният щаб още вчера видя, че времето е крайно неблагоприятно за водене на децата до училище и намали времетраенето на следобедната сманя.2. Може ли да са толкова *** (знаейки прогнозата за времето) да чакат до 10 часът.
62
0
 
21
 
! Отговори
iva преди 11 години
в Добрич е трагедия управниците са страшно изненадани моля Ви през декември сняг....ужас то пък едни управници иван паткана,живко ДДС-то.младен бзнс-то ,инж.великов бкп-то и т.н. ...пак ...ужас
61
1
 
21
 
! Отговори
h a h преди 11 години
Сняг през декември? Kаква изненада! И неможем да изринем 40-50см сняг, вместо това затваряме пътища! Чудеса, на Коледа стават чудеса! Ще бъде истинско чудо, ако някой си извади ръцете от джобовете ни и започне да си гледа работата. Да... истинско чудо. От вида на това дядо Коледа да се появи наистина!
60
0
 
32
 
! Отговори
мак преди 11 години
Безхаберие и немощ, все едно са паднали 5м сняг. И така е всяка година.
59
0
 
28
 
! Отговори
хо хо хо преди 11 години
159 снегорина чистят София ,над 80 източна България
58
2
 
20
 
! Отговори
тт преди 11 години
Ейй заваля малко сняг и ГРОБ затънаха в него. Или дай да закрием държавата защото мутрогените не могат да изринат снега. Май вече има ново проклятие -да те управлява ГРОБ-не те плаши някакъв си край на света от маите или други-тези съвсем ни затриха.
57
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Снежният капан в страната"..... по точно некадърността на държавните органи за справяне със ЗИМНИ УСЛОВИЯ.......
56
0
 
25
 
! Отговори
СНЕГОРИН хихихи преди 11 години
Стига сте ревали ,какво ревете ааа. Утре над страната ще изгрее ТИКВАТА СЛЪНЦЕ и всичко ще се нормализира. Днеска не може защото Станишев е виновен ,занимава ПРЕМИЕРА СЛЪНЦЕ пак със своите глупости. Гледайте довечера прогнозата за времето по ГЕРБ-ТВ и сами ще се уверите. Айде мили снегоринчета вземейте по една лопата и марш на вън да чистите снегъъъ ,нали трябва да помогнете малко ,ударете едно рамо на СЛЪНЦЕТО ,че много се умаря от пътуването със съмолетаааа .Човека заспива по форомите бре.
55
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
глобалното затоооооооооооооооооооооо замръзване .
54
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
все пак сме България и имаме страхотни управляващи в парламента