150 хил. дка тютюн засети по родните поля

Производителите искат тютюна да бъде признат за законно отглеждана земеделска култура с право на субсидиране
13 юни 2013 12:18,
6
150 хил. дка тютюн засети по родните поля
Снимка: БТА

Тютюнопроизводителите в страната през тази година отглеждат над 150 хиляди декара тютюн, съобщи председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев.

Повече от 100 хиляди декара са от сортовата група "Басми", а 50 хиляди декара са от сортовете "Бърлей", "Вирджиния" и "Кабакулак".

В понеделник се очаква да започне кампанията за прибирането на тютюна в районите, където разсаждането е започнало в началото на май и където се експериментират ориенталските сортови групи "Източен Балкан" и "Катерини".

Според Филев през тази година метеорологичните условия са благоприятни и се очаква да бъдат получени около 30 хиляди тона тютюн. През миналата година са прибрани седем хиляди тона по-малко.

Делегация на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България ще участва на 20 юни в Брюксел в работна среща на петнайсетте страни-членки на Европейскатаасоциация на тютюнопроизводителите, съобщи той.

Филев изрази надежда, че тютюнът ще бъде признат за законно отглеждана земеделска култура с право на субсидиране.

В противен случай тютюнопроизводителите ще настояват за компенсации, зарече се той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
1212 преди 10 години
До qwertyвсички тютюнджии са милионери един тютюнджия взема средно 1000лева субсидии и като ги разделиш на едно тричленно семейство или четиричленно сметни ги ти по какво им се пада и за колко ще им стигнат знаешли колко е приятно цял ден в катрана ела и ти хорицата нямат избор затова го работят опитаха и с маслини за бране са вече но и помен няма от дръвчетата голяма е безработицата ако има работа 90 процента сами ще се откажат от тютюна
5
5
 
3
 
! Отговори
Злопаметна преди 10 години
До стефкаЗа да върнат пушенето и да произвеждат повече тютюн. А кой произвежда тютюна? Турците...А коя е партията на турците? Дпс. А кой е нов министър на социалните тинтири-минтири? Турчин. Их че готин пъзел, а?
4
2
 
5
 
! Отговори
стефка преди 10 години
след като има пълна забрана за пушене на общ. места,защо трябва да се субсидира производството на тютюна??
3
4
 
7
 
! Отговори
qwerty преди 10 години
Фактическата субсидия се явява повече от 700лв. на декар и въпреки че им ги плащат пак реват за още ......???????
2
0
 
3
 
! Отговори
qwerty преди 10 години
Значи досега са незаконни субсидиити им!!!ДФ Земеделие подпомогна над 40 000 тютюнопроизводители На 26 март фонд "Земеделие" изплати субсидиите по Схемата за национални доплащания за тютюн. Близо 72 млн. лева бяха преведени по сметките на над 40 000 тютюнопроизводители. Помощта се изплаща на килограм тютюн по сортови групи. За "Басми" ставката е по 2 лв./кг, за "Каба Кулак" - 0.90 лв./кг, за "Бърлей" - 0.68 лв./кг, а за сорт "Виржиния" - 0.56 лв./кг. ..........................
1
6
 
6
 
! Отговори
Злопаметна преди 10 години
"Филев изрази надежда, че тютюнът ще бъде признат за законно отглеждана земеделска култура с право на субсидиране. " - мче кой се съмнява че трябва да субсидирате турските производители на отровата? Ся и пушенето ще върнете зада скочат продажбите на турските производители. Всичко е за здравето на нацията, нали?