Новото строителство – предимно по Черноморието

Най-много жилища са пуснати в областите Варна и Бургас
Обновена: 9 авг 2013 14:35 | 9 авг 2013 13:55, Миглена Иванова
21
Новото строителство – предимно по Черноморието
Снимка: архив, Булфото

София сериозно изостава по обем на новото жилищно строителство в сравнение с другите големи градове в страната, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

В столицата през второто тримесечие са били въведени в експлоатация 16 нови жилищни сгради с 19 жилища в тях. По-активно е строителството в София област, където въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради са 44, а жилищата в тях – 53.

Същевременно Варна и Бургас се очертават като лидери при жилищното строителство, предвид оживлението на пазара на имоти по Черноморието, за което съобщават агенциите посредници.

В област Варна за периода април-юни са били въведени в експлоатация 121 сгради с 592 жилища в тях, а в Бургас – 105 сгради с 1 001 жилища.

В област Пловдив новопостроените и въведени в експлоатация жилищни сгради са 48 с общо 179 жилища.

Като цяло за страната новото жилищно строителство остава в застой. Въведените в експлоатация през второто тримесечие нови сгради са само 561 – с 9 повече спрямо същото тримесечие на миналата година, а жилищата са 2 630, което е със 134 повече на годишна база.

Данните на статистиката сочат, че в експлоатация се въвеждат предимно къщи – близо 70 на сто от всички новопостроени жилищни сгради, въведени в експлоатация. Почти 19% е делът на новопостроените жилищни кооперации, като на годишна база се наблюдава ръст от съответно 32 къщи и 13 жилищни блока.

Новопостроените и въведени в експлоатация вили и сгради със смесено предназначение намаляват – съответно с 29 и 8.

Почти половината от новопостроените и въведени в експлоатация жилища са с 2 стаи, а близо 30 на сто са с 3 стаи. На годишна база е отчетен ръст при едностайните, двустайните и жилищата с четири и пет стаи, докато при тристайните и жилищата с шест и повече стаи е отчетен спад.

Общата полезна площ на всички новопостроени жилища през второто тримесечие на 2013 г. е 213,2 хил. кв. м, или с 0,6% повече в сравнение със същото тримесечие на 2012 година. Жилищната площ също се увеличава с 2% и достига 139,3 хил. кв. метра.

Намалява обаче средната полезна площ на едно жилище - от 84,9 кв. м през второто тримесечие на 2012 г. на 81,1 кв. м през същото тримесечие на 2013 г.

Още икономически новини четете в Investor.bg


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
4
 
! Отговори
хбгф преди 7 години
Последните 1-2 седмици са засилили статиите за недвижими имоти. Новото правителство ли плаща или свои хора? Ей сега ще се хванем и ще ни затресе треска за пазаруване........
15
1
 
10
 
! Отговори
АНТИ преди 7 години
Не Черноморие а Бетономорие!!
На печелившите - Честито!!
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да лапат сополивеца строителите и безмозъчните брокери. Може би знаете че себестойността на кв.метър е 200 евро ( за кооперация) и то за що годе добри материали. Като как стават 600-800? Демек тройно. Айде на сополивия!!!
13
0
 
1
 
! Отговори
До 11 преди 7 години
Много си неграмотен, ама отчайващо чак. То бива мъка, бива, ама да не можеш да запишеш това, което мислиш, е направо трагедия
12
1
 
5
 
! Отговори
Черноморец преди 7 години
Господа и дами, тепърва започва строителството по Черноморието. Спокойно, вижте Ривиерата!
11
2
 
21
 
! Отговори
родопите преди 7 години
Всички здрави българи живеят по селата , в градовете бройлери.
10
0
 
15
 
! Отговори
мак преди 7 години
Бандитизъм и толкоз. Няма да остане свободна от бетон педя земя. Маститите "бизнесмени" сигурно са във възторг, а заедно с тях тия, които с лека ръка раздават разрешителни.
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен-имате право , и аз си ходих през април и казвам ще си купя едно апартаменче във варна , имам съсед който ралоти по строежите ,и питам , а мног са хулави , отивам да видя във ,Виница и какво да видя ,чудо на чудесата , две дупчици , тухла от време на време , повечето тия блокчета където на село си направих ограда ,и не ги измазват , гипс картон ,чудо на чудесата , и щастливи че ще ми направят и отстъпка само 40,000хил евра още ме чакат, ама щастливи ,продават на руснаците , видях ги
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а това на снимката,като го гледам много скоро ще пропадне!!И ми е интересно,кой им е дал разрешително и срещу какво??
7
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Новото" стройтелство с "новата" тухла...при което се чува пръцкането на съседа по диагонал през 5 стени, междуетажните пространства са разделени с гипс картон, спални се водят някакви 3х3 изолационни килии които се водеха килерчета при старото стройтелство, кухните са част от хола, квадратурата е по-малко от половината от същото при старото, общите части включват кофите за смет пред и кучета пред блока, мазето се води пощенската ви кутия, а иначе течове на всякъде при първа дъжд средна сила.
6
8
 
18
 
! Отговори
морски преди 7 години
Да в Бургас и по цялото черноморие се строй защото купувачи са руснаците,вече навсякъде има руски общности ,в Бургас живеят около 10 000 руснака,затова строим,ДА ЖИВЕЯТ *** И РУСИЯ
5
3
 
24
 
! Отговори
СС преди 7 години
Южното черноморие е напълно застроено (унищожено) вече, сега чакам бурно строителство от Балчик до Дуранкулак.
4
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хубав е климата по Черноморието.Лятото не е много горещо,зимата не е толкова студено.Как няма да купиш и аз ако мога и аз ще купя
3
9
 
37
 
! Отговори
Гопето преди 7 години
По нашето Червоморие вече не.... То стана, като евтин лунапарк за европейската и руска клоака...
2
25
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гладните завистливи софиянци да идват сервитьори докато не е свършил сезона.
1
41
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-добре бетон от нищо!