Казанлък на бунт заради бежанци в школата на МВР

Протестите в София ще им се сторят като дъжд, заканват се местните
Обновена: 21 окт 2013 10:37 | 21 окт 2013 09:50, Камелия Цветанова
102
Казанлък на бунт заради бежанци в школата на МВР
Сирийски бежанци в лагера в Любимец. Снимка: Ройтерс, архив

Жителите на Казанлък и днес, както и вчера, ще блокират движението през прохода Шипка в знак на протест заради плановете на правителството да настани бежанци в Центъра за обучение на МВР.

Всичко тръгна от миналата седмица, когато стана ясно, че се обсъжда школата на МВР да бъде закрита, а в сградите да бъдат настанени бежанци. Информацията беше потвърдена от вътрешния министър Цветлин Йовчев. 

Местните започнаха и подписка с искане за провеждане на референдум, който да определи дали школата да стане затворен център за бежанци и вчера само за час тя е била подкрепена от над 350 души. 

Местната власт също се оказа неподготвена за промяната, а кметът на Казанлък Галина Стоянова заяви пред Нова телевизия, че с централната власт разговарят по медиите.

Още по темата

Хората се заканват, че ако правителството не промени плановете си, протестите в София щели да се видят на властта "като майски дъжд".

Местните заявяват, че не са против бежанците, но не искат те да бъдат настанявани именно там, тъй като наблизо се намират вододайната зона на Казанлък, военният завод "Арсенал", както и исторически забележителности като тракийската гробница например.

Освен това жителите на Казанлък настояват школата да остане, да се запазят работните места, а на бежанците да им бъдат осигурени нормални условия за живот.

"Изпратили сме декларация с исканията си", заяви кметът на града. Доводите в нея са, че наблизо се намира завод „Арсенал”,  военен полигон, който е действащ с отговорности и мисии на НАТО, вододайната зона на града, както и наличието на общинската болница, която няма налични средства да се погрижи за бежанците.

Областният управител на Стара Загора Живка Аладжова призова хората към спокойствие.

"Заставам зад всяка позиция, която защитава интересите на гражданите", заяви тя.

Въпреки това местните заплашват, че може да се стигне и до гражданска война, защото дори и центърът да е затворен, бежанците ще намерят начин да излязат оттам.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
1
 
! Отговори
сопол преди 10 години
тия мюсюлмани по зле и от ***. където и да идат само проблеми. те не са и като ***, ами са си живи термити. трева не никне след тях. сами се избиват, после чичо сам им бил виновен , че са кухи ***
90
0
 
7
 
! Отговори
политолог преди 10 години
Идващите през Турция сирийски бежанци в България, съгласно конвенцията за бежанците на ООН от 1948 г., не могат да се ползват от правото на статут за бежанец. С това право те могат да се ползват само в съседните на Сирия страни. Тъй като в Турция сирийците не са преследвани по политически, верски, расови и др. причини, те трябва да бъдат върнати обратно в Турция. За България те се явяват икономически имигранти, а икономическите имигранти нямат статут на бежанец.
89
2
 
11
 
! Отговори
Войник от запаса преди 10 години
А бе по спомен ( не съм сигурен) нямаше ли някакъв закон който задължава при такава ситуация да се въведе военно положение, мобилизация и т.н.? С по 400 бойци и камикадзета на ден, които влизат в страната ни Президента къде блее? Или защото си избрахме президент който не се е сбил веднъж през живота си и няма смелост да защити държавата България след като конституцията го задължава да реагира? Какво, опълчение ли трябва да се прави? Какво чакате ей УПРАВЛЯВАЩИЯ !?!?!?!?
88
0
 
13
 
! Отговори
Kitodar преди 10 години
vbox7/play:dced71586eОт това по-ясно няма на къде. Тия сериозно си ни готвят за ново робство , чрез лекторат от вън и дестабилизиране на държавата! БОГ да пази България!
87
0
 
12
 
! Отговори
пак аз преди 10 години
Кметицата ни - заплаши през недиите с гражданско неподчинение.. ???? Тук изгубих разума си... кога стигнахме до там - представител на демократичноста в тая дърважа да заплашва с бунт и неподчиненние .. и когато тя (властта) е с народа срещу кого ще се неподчиняваме ? Тези хора са престрастени към властта и се увлекоха ... а жертвите винаги са от народа. Хора не се поддавайте на маниполации. Турция ни дестабилизира с бежанците .. всичко е игра.
86
0
 
8
 
! Отговори
Аз преди 10 години
Дефинирайте бунт? Аз стм от Казанлък и мога да кажа, да протести има, недоволство, но бунт... стига с ваща маниполация писна ми от медии, които подтикват хората към анархизъм ... Застанете на страна на народа, като го напътствате как да постигне лична и обществена свобода, а не да го подтиквате към бунт с цел облага на определена клика ... Медиите трябва да бъдат съдени, когато нанасят вреди, когато си играят с думите..
85
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 10 години
Мюфтийството иска да вземе джамията в Стара Загора...заралии скочиха като един...засега само се спекулира с темата, ..но не дай си Боже това да стане...ще стане страхотия в Града на липите...Джамията в момента е музей...Хората там са наистина много будни...
84
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Научих че в Стара загорра събарят незаконни *** къщи ,казанлък сепротестира срещу амуджите,явно хората в провинцията са много по будни отколкото тук в София ,която след промените се напълни с най долната *** от села и паланки,хората в провинцията явно още им е силен българският ген и не се дават,затова и протестират за българските интереси,а не като тука в София няколко платени от герб *** да се въргалят на жълтите павета сума ти време и то за нищо.
83
0
 
16
 
! Отговори
ало, ало преди 10 години
Браво! С вас сме!
82
0
 
12
 
! Отговори
до varg преди 10 години
...ами точчно за това иде реч, че си имаме достатъчно такива че и да си внасяме
81
17
 
4
 
! Отговори
varg преди 10 години
Ако бяхте така нетолеранти и към *** щях да ви разбера българи.
80
0
 
27
 
! Отговори
Мартин преди 10 години
Защо бе господа герберасти червени и турци , защо не приехте искането от АТАКА да бъдат затворени границите за бежанци бе ? виждате ся какво става.....щели да закриват МВР школата за да стане школа за амуджи ......пууууууу
79
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Днес в Казанлък,утре и по други села и градове!Докога ще ги приютяваме и издържаме? В такъв момент не ме интересува нито Пеевски,нито Беевски,искам просто тази *** да не пълни нашата изстрадала и ограбена България!
78
0
 
20
 
! Отговори
МноготРайна преди 10 години
От някъде трябва да се почне.;)
77
1
 
5
 
! Отговори
ха преди 10 години
До vesko02vesko ... доста глупаво от твоя страна е да кажеш на човек с оръжие ***... Мери си приказкитеНикога не забравяй че оръжието винаги е било, е, и ще бъде над всичко на тази планета!!!
76
17
 
0
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Тези ще излязат големи ***.Защо се хвалят колко били корави и как имали "калашници" в къщи.
75
0
 
21
 
! Отговори
ха преди 10 години
Надявам се в Казанлък наистина да има много оръжие, да избият арабеските та онези в европарламента да се почешат по празните тикви и да си кажат "абе, май се опитваме да се е*аваме с неправилните хора..."
74
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 10 години
В този регион, останаха малкото истински патриоти...кмета на съседния Мъглиж..един двуметров българин, ако знаете, пипа доста здраво...и не го е страх да озапти ***...
73
0
 
11
 
! Отговори
МноготРайна преди 10 години
Това ще бъде аргумент да не ни вземат в Шенген? Най-накрая!Не ми е презОтдавна не живея в БГ.Мен ме дразни само че няма новини от БГ!Много ме дразни, понеже знам, че не сме народ, който не е за новините.
72
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аплодисменти за хората от Казанлък!Нека се поучат останалите!На това се вика гражданско общество!Искат да запазят домовете и близките си от посегателствата на всякаква *** тръгнала на безплатна почивка.