Казанлък на бунт заради бежанци в школата на МВР

Протестите в София ще им се сторят като дъжд, заканват се местните
Обновена: 21 окт 2013 10:37 | 21 окт 2013 09:50, Камелия Цветанова
102
Казанлък на бунт заради бежанци в школата на МВР
Сирийски бежанци в лагера в Любимец. Снимка: Ройтерс, архив

Жителите на Казанлък и днес, както и вчера, ще блокират движението през прохода Шипка в знак на протест заради плановете на правителството да настани бежанци в Центъра за обучение на МВР.

Всичко тръгна от миналата седмица, когато стана ясно, че се обсъжда школата на МВР да бъде закрита, а в сградите да бъдат настанени бежанци. Информацията беше потвърдена от вътрешния министър Цветлин Йовчев. 

Местните започнаха и подписка с искане за провеждане на референдум, който да определи дали школата да стане затворен център за бежанци и вчера само за час тя е била подкрепена от над 350 души. 

Местната власт също се оказа неподготвена за промяната, а кметът на Казанлък Галина Стоянова заяви пред Нова телевизия, че с централната власт разговарят по медиите.

Още по темата

Хората се заканват, че ако правителството не промени плановете си, протестите в София щели да се видят на властта "като майски дъжд".

Местните заявяват, че не са против бежанците, но не искат те да бъдат настанявани именно там, тъй като наблизо се намират вододайната зона на Казанлък, военният завод "Арсенал", както и исторически забележителности като тракийската гробница например.

Освен това жителите на Казанлък настояват школата да остане, да се запазят работните места, а на бежанците да им бъдат осигурени нормални условия за живот.

"Изпратили сме декларация с исканията си", заяви кметът на града. Доводите в нея са, че наблизо се намира завод „Арсенал”,  военен полигон, който е действащ с отговорности и мисии на НАТО, вододайната зона на града, както и наличието на общинската болница, която няма налични средства да се погрижи за бежанците.

Областният управител на Стара Загора Живка Аладжова призова хората към спокойствие.

"Заставам зад всяка позиция, която защитава интересите на гражданите", заяви тя.

Въпреки това местните заплашват, че може да се стигне и до гражданска война, защото дори и центърът да е затворен, бежанците ще намерят начин да излязат оттам.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
47
 
11
 
! Отговори
Чиновник преди 10 години
Уникално злобен и долен народ сте. Много ревахте, когато англичаните правеха кампания против вас, а сега вие постъпвате по абсолютно същия начин със сирийците.
10
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
do 1Те повечето от половината не са бежанци, а са си чисти емигранти водещи се за бежанци за да ги храним безплатно, бе разбирач!
9
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Na bejancite mqstoto im e v stolicata,kudeto sa vsi4ki ***
8
1
 
40
 
! Отговори
demosten2 преди 10 години
Какво е това нечовешко отношение към горките бежанци, какви са тези "школи". Трябва да ги настанят в почивните бази на МВР - за море е малко хладно, но може по СПА курортите ни например Велинград, Хисаря. Че и някой лев да се задели за процедури против стрес. В краен случай може и на станциите на министерски съвет.
7
1
 
24
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
да пратят сирийците в СТранджа при зрънковите, там няма Живо пиле. А те - в най оживениет градове.
6
5
 
45
 
! Отговори
ДО 1 преди 10 години
Майната ти! Ако искаш можем да се сменим. Ела да живееш в кв. "Изток" (до въпросната школа/бежански лагер) и после си дай отново мнението. Само пълен *** от София може да каже такава глупост! Да не говорим за кадрите които излизат от школата която искат да закрият. Защо трябва да се прави това? Защо да разрушаваме нещо което служи на цялата страна? Или може би е по-добре да идваме в София да се обучаваме и после да си оставаме там...
5
2
 
31
 
! Отговори
-.- преди 10 години
До ffЛичи си че си без мнение, и си овца която меля това което е чул. Айде сега се замисли, дали хората които идват в смръдливата София не търсят начин да спасят себе си и семейството си от глад? Че идват с надеждата за работа? За работа смотаняко, а не да си чешат ония работи!
4
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
продължават да се въртят тези 1000 лв като издръжка на бежанец за месец , че с толкоз пари да ги пускат на свободен наем- майка, баща и три деца = 5000лв/ друг е въпросът де нашите семейства взимат по толкоз- че и на половината бихме били доволни
3
1
 
67
 
! Отговори
Заралия преди 10 години
Само така, казанлъчани! Ще се организираме и от Стара Загора в подкрепа! Помислете малко и за българите, само глад и мизерия, а ще настаняваме още бежанци! Тази държава не може да ги поеме, разберете го!
2
1
 
67
 
! Отговори
Ok! преди 10 години
Спокойно. Още ще прииждат. Кристалинка Георгиева нали каза, че "бежанците" щели да оправят демографския ни проблем. Тази е за бесене.
1
7
 
56
 
! Отговори
Долината на Розата преди 10 години
Не ни трябва нас смрад да се носи, градът ни в известен с уханието на рози и лавандула а не искаме Сирийски фекалии! Обратно там от където сте дошли! Тука не сте добре дошли!