Бежанската криза - най-голямо предизвикателство

Йовчев: Чакат ни много трудни моменти
Обновена: 18 окт 2013 23:33 | 18 окт 2013 22:05, Елка Василева
48
Бежанската криза - най-голямо предизвикателство
Снимка: архив, Булфото

„Кризата с бежанците е най-голямото предизвикателство пред страната ни през последните години. Все още съумяваме да овладяваме процеса, но без общи усилия няма да можем да посрещнем това, което идва. Чакат ни много трудни моменти”. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев в предаването „Панорама” на Българската национална телевизия.

Вицепремиерът посочи, че наблюдението по българо-турската граница е много добро и всички, които преминават нелегално са залавяни. Проблемът е, че техният брой е много висок – понякога са над 200 души, съобщи министър Йовчев. По думите му най-належащите мерки са свързани с изграждането на прегради по границата, ускоряване на изграждането на тристранния център с Гърция и Турция и създаването на съвместни патрули с Турция.

Цветлин Йовчев каза, че България ще настоява за подписване на споразумение между Европейския съюз и Турция за реадмисия, което ще позволи част от нелегално влизащите у нас да бъдат връщани в южната ни съседка. Ще се застъпим също за провеждане на единна европейска политика, за да не се натоварват с проблемите единични страни, а да има равномерност, подчерта вицепремиерът. Той съобщи, че страната ни вече е получила техническа помощ от Фронтекс, следващата седмица се очаква и решението за финансовата помощ, отделни държави-членки също са декларирали подкрепата си. „Има европейска солидарност, но тя не е достатъчна”, коментира министър Йовчев.

Той отново призова за свикването на Консултативен съвет по национална сигурност при президента като форум, който може да постигне консенсус по темата. „Това е общонационален проблем и трябва да се решава с усилията на всички. Бежанците не са на Орешарски. Всяка институция трябва да поеме своята отговорност”, заяви вицепремиерът.

Няма решение за изграждане на бежански център в Казанлък, каза още вътрешният министър. На въпрос ще се прави ли бежански център в Казанлък Йовчев каза: "Няма такова решение. Ако бъде взето решение, няма да бъде бежански център. Може да бъде изградено място за настаняването от затворен тип към Дирекция "Миграция". По думите му там ще бъдат настанени емигранти, които няма да се движат свободно. На въпрос, че това едва ли ще успокои хората в Казанлък, Йовчев каза, че не е важно да ги успокои, важно е да им бъде казана истината. 
 
По повод на публикации в медиите Цветлин Йовчев коментира, че МВР не провежда разследване за нападението срещу кортежа на министър-председателя. Той се обяви за възстановяване на политическия диалог, защото напрежението между политиците се пренася в обществото.

Министърът на вътрешните работи потвърди, че до края на годината ще има 10-процентно съкращение на администрацията на ведомството, а в средата на 2014 г. – още 5 на сто. Синдикатите знаят и подкрепят тази мярка, каза Цветлин Йовчев.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: бежанциЦветлин Йовчев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
vse oshte mi puka преди 10 години
До АнонименСпоменатите от теб 2000 полицая всъщност пазят така наречените протестъри, които вместо да тероризират сънародниците си, да бяха се подготвили към миналите избори, да бяха гласували. Сега някой им е крив, че не са попаднали в парламента. Иначе се съгласявам с теб, че полицаите вместо да работят извънредно в София биха могли да пазят извънредно границата ни.
35
0
 
2
 
! Отговори
vse oshte mi puka преди 10 години
Искам да чета в новините всекидневен отчет докъде е стигнало изграждането на триметровата стена и всекидневен отчет за броя на заловените незаконно преминали границата ни. Всеки ден този брой да намалява докато не стигне до нула. Защо не се мобилизира и остатъка от армията ни да пазят границата ни? По Ирак и Афганистан можахте да ги пращате те там да пазят неизвестно какво и кой - нека сега да направят нещо за РОдината си - да пазят границата ни не от военно, но много по-опасно нашествие!
34
0
 
1
 
! Отговори
Ивана преди 10 години
Фашистката демагогия е достатъчна эа усвояване на диктатура!!!! Поне ЕС да даде средства эа лагери от рода на теэи, по-времето на ФАШИСТКА ГЕРМАНИЯ!!!!
33
1
 
2
 
! Отговори
тошко преди 10 години
Най-голямото предизвикателство за това правителство според мен не са бежанците ,ами да оправят погромите и бакиите на Герб !
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Турция не трябва да харчи пари за българската граница. Европейския съюз да си я пази.
31
0
 
6
 
! Отговори
Манекена преди 10 години
Този министър наричан за по-кратко с прозвището "Манекена" изобщо няма идея и виждане за справяне с проблема "бежанците". Само констатира и се оправдава с неподготвеност. Как можаха в Турция да приемат и настанят стотици хиляди бежанци, а той се огъна при само няколко хиляди такива. Същото ще се случи и при да не дава господ природно бедствие с пострадали наши сънародници. Те ще живеят при същите срамни и нечовешки условия. Позор за този министър и управляващите. Безхаберници.
30
2
 
3
 
! Отговори
ГЕРБ ЗАВИНАГИ преди 10 години
За нас ще стане лошо,защото вие,от БСП и ДПС,да не споменаваме атака,сте напълно изолирани от Европа и никой не ви вярва,не се надявайте,нищо няма да получите от ЕС.Може да лъжете само глупаците,които ви подкрепят,но зад граница ви знаят какви лъжци и крадци сте.По-добре се махайте и оставете способните да се справят с кашите,които и този път забъркахте.
29
0
 
7
 
! Отговори
патриот преди 10 години
Добре де, как минават безпрепятствено през турските граничари. Значи те ги пускат да минат границата и ги хващат нащите граничари които не ги пращат обратно към турция а си ги прибираме в лагера. Ако продължава така могат да станат стотици хиляди емигранти. Какво става след като се настанят в лагер? Колко време ще стоят там и каква е съдбата им след това? Никой нищо не казва. Докога ще ги храним?
28
0
 
3
 
! Отговори
хйa преди 10 години
Ей и ти си Цвъко кaт предишният зa нищо не стaвaте товa вътрешните министри поне не си пиaнде кaт Петков . Aмa че си се нa гъ*ил нa ту..те е вярно. Кaкво добро нaблюдение било нaгрaницaтa бе. Кaто тaм си минaвaт по лесно от колкото през гръцкaтa ***
27
0
 
8
 
! Отговори
Краси преди 10 години
Защо страните създали тази криза не ни помогнат,кой изпрати терористи и убийци в Сирия за да колят и бесят хората!?Сащ,Турция,Катар,Дубай,ОАЕ,те предизвикаха тази касапница защо те не приберат тези бежанци!?
26
1
 
5
 
! Отговори
до 29 преди 10 години
Много лесно може да се разбере ,просто трябват едни предсрочни избори!!!!
25
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вместо да седят около парламента тези 2000 полицая и да пазят усраните *** на Станишев,Местан и Сидеров да ги наредят по граничната бразда през 500 метра и проблемът е решен!!!!А онези дрисльовци да започнат да ходят сред народа който ги е "избрал"и да събират "народната" обич!!!!!
24
0
 
12
 
! Отговори
Николов преди 10 години
''На въпрос, че това едва ли ще успокои хората в Казанлък, Йовчев каза, че не е важно да ги успокои, важно е да им бъде казана истината.'' - ТОЗИ Е МНОГО НАГЪЛ И ПО-ДОБРЕ ЗА НЕГО ДА НЕ СТЪПВА В КАЗАНЛЪК!!!!
23
0
 
7
 
! Отговори
Всичко е яснооооо преди 10 години
ХАРАТА, ЗА КОИТО СИ АРАЛАМБИМ, НЕ СА ЕМИГРАНТИИИИИИИИИИИ...!!!ТОВА СА НЕЛЕГАЛНО ПРЕМИНАЛИ ГРАНИЦАТА !!!Няма нужда от обяснения. Манекено да чете хубаво договорите с Туркия. Там всичко е ясно написано. Да върне кинтите, които е взел и да връща нелегално преминалите през границата. Да не се праи на дръж ми капата, или да си хваща сам друма. Орешарски, ако продължава да го държи, после да не се сърди че го били били и го били...
22
0
 
22
 
! Отговори
Питанката преди 10 години
Всичките ги хващаме и си прибираме... Защо не ги връщаме по пътечката от където са дошли? Защо ни трябва специален договор с Турция? Те по силата на какъв договор ни ги пращат?
21
0
 
7
 
! Отговори
бай Петко преди 10 години
"Сетила са Мара да са побара" - народна поговорка.
20
0
 
9
 
! Отговори
ооооо преди 10 години
Ми защо тогава зорлен ги бутате в България бе ненормалници вие до сега се отървахте от бой ама на хората им писва и скоро ще се съберем и ще ви пометем барабар с тия *** дето ни ги жкарахте. Не може така бе жече се изнервям защото затъваме и ми стоят да гледат тия *** дето с нищо не са заслужили грижи. Погрежете се за българите най накрая какво ми ги трупате тия вашливи изчадия
19
0
 
21
 
! Отговори
gtf преди 10 години
"Чакат ни много трудни моменти" - чакат нас - не вас предател мръсен, ти си за съд бе продажник. Дядо ти кой знае де се е крил, докато другите са проливали кръв, тази земя да е свободна, да изтикат мюсюлманите обратно в Азия. Такива сте вие комунистите, потомци на най-калпавото семе.
18
0
 
5
 
! Отговори
KOKO преди 10 години
Или ES dava evro за връщане на ограда с турция или както италианците ги пуска в Фр които въоръжаваха ислямистите в сирия
17
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БЕЖАНСКАТА КРИЗА Я СЪЗДАДОХТЕ ВИЕ-ПРЕДПОЛАГАМ ,ЧЕ ДПС ДОБРЕ ВИ Е ПЛАТИЛОТОВА Е НОВИЯТ ИМ ЕЛЕКТОРАТВЪРВИМ КЪМ ПРОРОЧЕСТВОТО НА СЛАВА СЕВРЮКОВАЧАСТ ОТ БЪЛГАРИЯ ЩЕ СТАНЕ ТУРСКА ПРОВИНЦИЯНО НАРОДЪТ ЩЕ ВИ ПРОКЪЛНЕ И ВАС, И ДЕЦАТА ВИ-ДО 9 КОЛЯНО