Казанлък на бунт заради бежанци в школата на МВР

Протестите в София ще им се сторят като дъжд, заканват се местните
Обновена: 21 окт 2013 10:37 | 21 окт 2013 09:50, Камелия Цветанова
102
Казанлък на бунт заради бежанци в школата на МВР
Сирийски бежанци в лагера в Любимец. Снимка: Ройтерс, архив

Жителите на Казанлък и днес, както и вчера, ще блокират движението през прохода Шипка в знак на протест заради плановете на правителството да настани бежанци в Центъра за обучение на МВР.

Всичко тръгна от миналата седмица, когато стана ясно, че се обсъжда школата на МВР да бъде закрита, а в сградите да бъдат настанени бежанци. Информацията беше потвърдена от вътрешния министър Цветлин Йовчев. 

Местните започнаха и подписка с искане за провеждане на референдум, който да определи дали школата да стане затворен център за бежанци и вчера само за час тя е била подкрепена от над 350 души. 

Местната власт също се оказа неподготвена за промяната, а кметът на Казанлък Галина Стоянова заяви пред Нова телевизия, че с централната власт разговарят по медиите.

Още по темата

Хората се заканват, че ако правителството не промени плановете си, протестите в София щели да се видят на властта "като майски дъжд".

Местните заявяват, че не са против бежанците, но не искат те да бъдат настанявани именно там, тъй като наблизо се намират вододайната зона на Казанлък, военният завод "Арсенал", както и исторически забележителности като тракийската гробница например.

Освен това жителите на Казанлък настояват школата да остане, да се запазят работните места, а на бежанците да им бъдат осигурени нормални условия за живот.

"Изпратили сме декларация с исканията си", заяви кметът на града. Доводите в нея са, че наблизо се намира завод „Арсенал”,  военен полигон, който е действащ с отговорности и мисии на НАТО, вододайната зона на града, както и наличието на общинската болница, която няма налични средства да се погрижи за бежанците.

Областният управител на Стара Загора Живка Аладжова призова хората към спокойствие.

"Заставам зад всяка позиция, която защитава интересите на гражданите", заяви тя.

Въпреки това местните заплашват, че може да се стигне и до гражданска война, защото дори и центърът да е затворен, бежанците ще намерят начин да излязат оттам.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
13
 
! Отговори
МноготРайна преди 10 години
До tomahawkИ като влязохме, защо чакат от нас да си ги държим тук?
70
0
 
20
 
! Отговори
tomahawk преди 10 години
Проблема не е дали сме състрадателни !Проблема е, че влязохме в една общност (ЕС), която не е никаква общност !
69
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 67То да съчустваш на семейства , майки с деца и сами дечица - да, така трябва да е.Но на криминални елементи от целия регион, не само от Сирия- няма да стане!
68
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ei zaspali balgari kvo 4akate za6to ne protestirate.4akate da se sbadne predskazanieto na slava sevrukova li?????????????????????
67
2
 
13
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
В Казанлък си поливат градините с нафта, за да не ръждяса оръжието. Може и да е вярно
66
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 10 години
Зарата и Казанлък, най-сериозните хора в тази държава...няма партии-мартии
65
2
 
8
 
! Отговори
Deathstalker преди 10 години
Централната власт май е забравила поговорката, че в Казанлък си поливат градините с нафта... нека си я припомни и се запита защо!?
64
1
 
19
 
! Отговори
Georgiev преди 10 години
Ние не можем себе си да оправим, чужди проблеми ще оправя. А за Българският народ кой ще помисли?
63
1
 
27
 
! Отговори
МноготРайна преди 10 години
До Бат ИцоСъстрадавай със здраве!Що за хора състрадават на чуждото страдание, а собственото си не виждат?
62
1
 
15
 
! Отговори
Не се търпи преди 10 години
Някои хора заслужават да бъдат обесени...
61
44
 
1
 
! Отговори
Бат Ицо преди 10 години
Що за хора живеят в Казанлък, без грам съчувствие към чуждото страдание?
60
32
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Братя българи, ако ние не проявяваме съчувствие, как може да искаме някой да съчувства на нас? Аз знам че българинът е прекрасен човек с голямо сърце, остава и той да го разбере.
59
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гледам омразата се е възвисила на едно по-високо ниво. Вече не е София-провинция, а направо България и чужбина. Дано скоро не дойдат извънземни, че тогава вече ще стане страшно...
58
2
 
28
 
! Отговори
АЗ преди 10 години
А защо всички само пишете по форумите, а не излизате на протестите, които хората всяка вечер организират - защото простотията на правителствата вече стана МНОГО ГОЛЯМА. Всички само пишете тук - не разбрахте ли, че едните взимат парите другите ги прикриват. Някой е взел пари и сега не смеят да затворят границите, защото трябва да ги връщат тия пари - защо Гърция нямаше проблем да си затвори границите а ние не можем ???
57
2
 
34
 
! Отговори
viva1234 преди 10 години
В Казанлък живеят истински българи, може само да вземем пример от тях.Там по времето на социализма *** бяха отделени в отделна махала, заградена с ограда, и никой от тях не смееше да припари до центъра.Имаше един- единствен *** на площада, лъскаше обувки.Не ни трябват джихадисти, *** и *** тук, да се махат! Днешните политици поколенията ще ги заклеймят като НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ!
56
0
 
26
 
! Отговори
Райна преди 10 години
Всяка световна сила се бои от 2 типа хора: от гладните и от умните.Българите сме и двата типа наведнъж.И не го доказваме...Странно...
55
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Както е тръгнало ще закрият МВР напълно а терористите от Сирия ще могат свободно да се обучават на наша територия, за наша сметка и с всички удобства. Интересно дали друга уважаваща себе си страна би прибегнала до такива действия само и само да угоди на трета страна, или да вземе някакви уж обещани пари. Най вероятно директно биха си затворили границите и сирийците да му мислят.
54
1
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
v grada ima golqma bezrabotica ,mestnite xora iznemogvat a te vmesto da im pomognat natrisat im ***,ei tva ako ne e ,prosto nqmam dumi....
53
0
 
24
 
! Отговори
ееееееее преди 10 години
Абе хора защо търпите? Искат да ни вземат земята и да ни раздадат на съседните държави. Никой неиска една държава в центъра на Балканите така велите сили немогат да си разпределят влиянието на този стратегически район.
52
1
 
31
 
! Отговори
писнало му преди 10 години
Да последваме Казанлък, да организираме национален протест от всички градове в Казанлък.Народе на оръжие, посегнаха на държавата ни, *** долни...