Дунав мост 2 нямало да падне, имало само огромни дупки

Затварят едното платно от ноември за спешен ремонт
Обновена: 30 окт 2013 14:01 | 30 окт 2013 12:45, Камелия Цветанова
124
Дунав мост 2 нямало да падне, имало само огромни дупки
Снимка: БТА, архив

Заради дефекти на асфалтовата настилка на Дунав мост Видин-Калафат в началото на ноември започва работа по отстраняването им, а движението ще се осъществява само в едното платно. Това заяви инж. Христо Монев, ръководител на Звеното за изпълнение и управление на проекта "Дунав мост Видин - Калафат", пред БТА.

Движението по моста няма да се спира, трафикът ще се извършва в двете направления върху платното посока
България-Румъния, уточни той.

Въпреки че в репортаж Euronews съобщи, че броени месеци след официалното откриване на втория мост над Дунав между България и Румъния бяха открити сериозни дефекти, според него това не е така.

Още по темата
Дефектите не са сериозни, но на тяхната поява се гледа много отговорно от страна на инженера, строителя и Министерството на транспорта. Работим, за да се намерят и дефинират причините за появата им в такъв кратък срок от пуска, така че при бъдещата експлоатация те да не се появят, посочи експертът.

Телевизията обаче показа  в репортажа, че по „Нова Европа”, каквото е официалното име на съоръжението, има дупки и проблеми със системата за отвеждане на дъждовна вода. 

Дунав мост Видин-Калафат е сериозно, уникално съоръжение и появилите се дефекти на асфалтовата настилка нямат нищо общо с поведението на мостовата конструкция, твърди от своя страна инж. Монев.

При такива сложни обекти се появяват неочаквани строителни дефекти, които не са могли да бъдат предвидени и отбелязани на каквото и да било друга конструкция, допълни той.

От Министерството на транспорта също официално отрекоха твърденията, че „мостът ще падне“.

Дефектите констатирани на моста „Нова Европа“ нямат нищо общо със здравината на мостовата конструкция. Инспекцията на новото съоръжение бе разпоредена от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов през октомври заради появили се напуквания в асфалтовата настилка. Комисията е установила сериозни проблеми, но ако те бъдат отстранени качествено и в срок, няма да се отразят на бъдещето експлоатиране на моста, категорични са от ведомството.

Въпреки това и от министерството признават, че към момента слаби места в настилката са се появили и в двете ленти  на моста. Техническа проверка от български специалисти установи, че това се дължи на повърхностна вода от дъждовете, която прониква под  настилката следствие на тежкотоварния трафик. Вече са започнали действия за подобряване на отводнителната система на моста. На този етап деформациите са само по износващия слой на асфалта, който е с дебелина от 4 см (настилката е с обща дебелина 10 см) и трябва да бъдат взети спешни мерки за отстраняването им преди началото на зимния сезон, когато водата може да замръзне и да нанесе сериозни щети на настилката.  

От пуска на Дунав мост Видин-Калафат до края на октомври в двете посоки на съоръжението са преминали над 176 000 моторни превозни средства, сочи официалната статистика.

Мостът, който бе открит на 14 юни 2013 г., е част от паневропейски коридор номер четири. Според предварителни
изчисления над 415 000 превозни средства ще преминат моста през първата година от откриването му, а инвестицията следва да бъде погасена за 12 до 15 години. Мостът е дълъг 1,8 км, с две платна, всяко от които с две ленти, единична железопътна линия, алея за пешеходци и велосипедисти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
1
 
! Отговори
Mangi4a преди 10 години
Не бойте се! Има и друг мост -- социалистически -- строен от комунисти край Русе, който за да падне трябва чичо Сам да го замяра с ракети ! Да живее дружбата!
105
0
 
3
 
! Отговори
FBI преди 10 години
Дунав мост 2 го строиха по времето на ГЕРБ , да се разследва за колко пари е направен и колко са изтекли , затова нема качество сега , понеже са присвоили средства от Проекта
104
0
 
1
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
Важно пояснетние: Според предварителни изчисления над 415 000 превозни средства ще преминат моста през първата година от откриването му, разбира се, ако не падне дотогава...
103
0
 
0
 
! Отговори
Мирата Бирата преди 10 години
един познат за магистрала люлин ми разказа, как шофьор за 40 дена откраднал нафта за 6000 лв. правете си сметка нагоре колко са откраднали.
102
0
 
4
 
! Отговори
*/* преди 10 години
Веднага да се започва строежа на 3-и успореден мост за резерва на втория ,че като падне да няма ядове.
101
0
 
11
 
! Отговори
хахо преди 10 години
Бокич,ай ся кажи,що така??Как за половин година се появиха дупките на чисто нов мост?Нали си спец да го ***?Ам чи ко да очакваме за магистралата дето изхаби една ножица да режеш ленти?Ааа,ясно Станишев е виновен пак..А,и друго-нали щеше да вкарваш Доган в панделата че много откраднал,ко стана,забрави ли?
100
1
 
9
 
! Отговори
bg преди 10 години
Просто бат ви бойко е спестил горния пласт,който трябва да се положи и който съдържа специална смола която е много здрава и издръжлива ,но и доста скъпа.И за това вместо да полага на моста си е положил парите за нея в джобчето.А на моста чакъл и биндер и за 5-6месеца дупките са неизбежни.За такова ново съоръжение свързващо две държави това е РЕЗИЛ!!!!!
99
1
 
2
 
! Отговори
Mangi4a преди 10 години
До ...той запълваше дупките
98
0
 
4
 
! Отговори
преди 10 години
няма го бат Бойко и дупки взеха да с появяват
97
2
 
7
 
! Отговори
Mangi4a преди 10 години
Кой крив, кой прав - Тиквата да каже!МЪКА МИ Е ЗА БЪЛГАРИЯ(((((
96
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като гледам снимките на асфалта се вижда, че е много едрозърнест, което е нелогично. Кога у нас нещо ще се изпълни по стандарт. Ясно е, че е спестявано от материала и не е спазена технологията. Да си изгребат дефектния асфалт и да преасфалтират наново -както боико накара Актор да преасфалтира 15 км от Тракия и сега там е супер
95
2
 
0
 
! Отговори
inj mu e преди 10 години
e za tova nqma se opravim 6tot mnogo inj imame .......................... kuhi , prosti , maloumnici
94
1
 
9
 
! Отговори
40897 преди 10 години
Предполагам че причината за наличието на дупки е липсата на бетон на съответните места - а причината за липсата на бетон е нуждата от бетон за строежа на вили за подизпълнителите на обекта ... :) класика в соц-реализма на нашето съвремие :)
93
0
 
2
 
! Отговори
bah преди 10 години
е не мой с баластрата на изкара да строим мост.справка-вълко и река изкър.
92
2
 
11
 
! Отговори
кк преди 10 години
гарантирано от герп!
91
1
 
17
 
! Отговори
Плода е като дървото преди 10 години
Двата моста над река Дунав са точно олицетворение на двата съюза в които е била България.Този мост строен със съдействието на Европейският съюз прилича на самия ЕС- прилича на детска ясла,а за два месеца даде яко дефекти и се проби, сега се обсъжда ще го бъде ли изобщо или не. А моста на дружбата в Русе строен със сътрудничеството на СССР не е мръднал вече 60 години и прилича на самия СССР-изродско стоманено чудовище, на две нива-и за влакове и за коли, и може да се вдига нищо че е 2.8 км. дълъг
90
2
 
26
 
! Отговори
счети преди 10 години
Къф ремонт ве? Нали преди година го отвориха?!Оня мост на Русе не е мръднал,а вече го ползват почти 50 години, а герберската гордост Дунав мост 2 даде фира за 1 година... Всичката им работа е такава - крадливо-далавераджийска, а после ревът че другите са виновни... Срамота!!! И после питате що при бай Тошо беше по-добре?Ще се усетите ама ще е много късно...
89
1
 
5
 
! Отговори
Поговорка преди 10 години
На крива настилка водата и пречи, му-ха-ха.
88
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ЕХ ,КАК ИМ СЕ ИСКА..***, толкова ли си ограничен, само човек с ограничени умствени способности може да каже това.Ти какво си направил да се промени това ,не е въпроса само да лаеш какъв е твоя принос да се промени това към по добро.
87
13
 
6
 
! Отговори
Без коментар преди 10 години
Eстествено , че Станишев е виновен. Уж не ядеше асфалт , а погледнете какво е останало от него.Още нещо много важно , този мост бе открит от Орешарски лятотото , а Борисов не е на власт от Февруари.Когато са полагали асфалта и са минавали приемателните комисии на държавата и са приели обекта и са му издали акт 16 на власт е била новата министърка с розавото костюмче.Така , че Оставка