Дунав мост 2 нямало да падне, имало само огромни дупки

Затварят едното платно от ноември за спешен ремонт
Обновена: 30 окт 2013 14:01 | 30 окт 2013 12:45, Камелия Цветанова
124
Дунав мост 2 нямало да падне, имало само огромни дупки
Снимка: БТА, архив

Заради дефекти на асфалтовата настилка на Дунав мост Видин-Калафат в началото на ноември започва работа по отстраняването им, а движението ще се осъществява само в едното платно. Това заяви инж. Христо Монев, ръководител на Звеното за изпълнение и управление на проекта "Дунав мост Видин - Калафат", пред БТА.

Движението по моста няма да се спира, трафикът ще се извършва в двете направления върху платното посока
България-Румъния, уточни той.

Въпреки че в репортаж Euronews съобщи, че броени месеци след официалното откриване на втория мост над Дунав между България и Румъния бяха открити сериозни дефекти, според него това не е така.

Още по темата
Дефектите не са сериозни, но на тяхната поява се гледа много отговорно от страна на инженера, строителя и Министерството на транспорта. Работим, за да се намерят и дефинират причините за появата им в такъв кратък срок от пуска, така че при бъдещата експлоатация те да не се появят, посочи експертът.

Телевизията обаче показа  в репортажа, че по „Нова Европа”, каквото е официалното име на съоръжението, има дупки и проблеми със системата за отвеждане на дъждовна вода. 

Дунав мост Видин-Калафат е сериозно, уникално съоръжение и появилите се дефекти на асфалтовата настилка нямат нищо общо с поведението на мостовата конструкция, твърди от своя страна инж. Монев.

При такива сложни обекти се появяват неочаквани строителни дефекти, които не са могли да бъдат предвидени и отбелязани на каквото и да било друга конструкция, допълни той.

От Министерството на транспорта също официално отрекоха твърденията, че „мостът ще падне“.

Дефектите констатирани на моста „Нова Европа“ нямат нищо общо със здравината на мостовата конструкция. Инспекцията на новото съоръжение бе разпоредена от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов през октомври заради появили се напуквания в асфалтовата настилка. Комисията е установила сериозни проблеми, но ако те бъдат отстранени качествено и в срок, няма да се отразят на бъдещето експлоатиране на моста, категорични са от ведомството.

Въпреки това и от министерството признават, че към момента слаби места в настилката са се появили и в двете ленти  на моста. Техническа проверка от български специалисти установи, че това се дължи на повърхностна вода от дъждовете, която прониква под  настилката следствие на тежкотоварния трафик. Вече са започнали действия за подобряване на отводнителната система на моста. На този етап деформациите са само по износващия слой на асфалта, който е с дебелина от 4 см (настилката е с обща дебелина 10 см) и трябва да бъдат взети спешни мерки за отстраняването им преди началото на зимния сезон, когато водата може да замръзне и да нанесе сериозни щети на настилката.  

От пуска на Дунав мост Видин-Калафат до края на октомври в двете посоки на съоръжението са преминали над 176 000 моторни превозни средства, сочи официалната статистика.

Мостът, който бе открит на 14 юни 2013 г., е част от паневропейски коридор номер четири. Според предварителни
изчисления над 415 000 превозни средства ще преминат моста през първата година от откриването му, а инвестицията следва да бъде погасена за 12 до 15 години. Мостът е дълъг 1,8 км, с две платна, всяко от които с две ленти, единична железопътна линия, алея за пешеходци и велосипедисти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
16
 
5
 
! Отговори
ЕХ ,КАК ИМ СЕ ИСКА.. преди 10 години
...НА *** /руските дупедавци/, мост -ДУНАВ-2 , ДА СЕ СРУТИ И ПАК ДА ОСТАНЕ САМОДУНАВ МОСТ-1, ...САМО ЕДИН МОСТ КЪМ РУСИЯ!КАТО ЧУЯТ ЗА ДУНАВ МОСТ-2, /моста към Зап. Европа/...НА *** ВСЕ ЕДНО ИМ СЕ БЪРКА С НОЖ В ***!
85
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
МАЧКАЙ БОЙКО КОМУНИСТИТЕ! МАЧКАЙ МАЧКАЙ БОЙКО МАЧКАЙ КОМУНИСТИТЕ! ОЩЕ ЕДИН МАМДАТ ЗА ГЕРБ! ПОБЕДА!
84
3
 
4
 
! Отговори
Монархист преди 10 години
до 95Това с петилетката го използвах като ирония, щото бойко постоянно се тупаше в гърдите, че проектите са готови предсрочно - демек това може да означава само претупана работа. Навълнената магистрала, протеклото метро и прецакания мост са доказателства за това.
83
1
 
22
 
! Отговори
Калпава работа преди 10 години
Монархисте, Дунав мост при Русе, колко години вече работи - над 50 години и се появи само една дупка тази година. Твоите капиталистчета от Испания и България са пълен въздух. Защото цялото ни образование е куха лейка. Студентите, ако не протестират са по кръчмите и джумбаретата. Затова като специалисти са калпави. Докторчетта морят хората, инженерите строят калпави пътища и съоръжения, икономистите са се научили как да краднат, но професията хич. Където и да бутнеш - гнило. Калпав капитализъм.
82
6
 
5
 
! Отговори
седенката преди 10 години
да развалим седенкатаОСТАВКА, ОЛИГАРСКИ!
81
0
 
3
 
! Отговори
Монархист преди 10 години
Така става когато преизпълняваме "петилетката" - бълваме некачествени, а може би и опасни съоръжения. А ако нещо стане, един господ знае кой ще поеме отговорност. Ама както всичко останало и тоя мост е поредното доказателство, че ние просто сме негодни. Винаги нещо, някак ще се *** и нищо няма да се получи.
80
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Значи когато се осигури финансирането, сключи се договор и се започне строителство е виновен Станишев, а когато не може да се упражни елементарен строителен контрол е виновен....пак Станишев...а наш Боко света вода ненапита...
79
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Необходимите строителни материали са на някоя вила -крадливи свраки.
78
0
 
7
 
! Отговори
косан преди 10 години
към 85 Приятел научи се да пишеш грамотно и след това прави коментари. Пусни си Flextype за да се коригираш правописните грешки. СЪОРЪЖЕНИЕ се пише с Ъ ,мокет се пише с О. разбра ли некадърник нещастен. Тези дефекти не са маловажни защото влекат след себе си разрушаване на хидроизолацията на моста и оттам основната бетонова конструкция. Това е непростимо.
77
4
 
20
 
! Отговори
До някой преди 10 години
Що за *** си бе ?,че на всичкото от горе другите изкарваш прости.Кой избра испанската фирма? Само по моста ли има дупки? Повози се малко по Боковата магистрала-и там дупки.Дупка в бюджета,дупка в здравеопазването,дупка в икономиката,дупка в чуждите инвестиции,не мислиш ли че Герберските дупки много станаха?
76
0
 
6
 
! Отговори
и аз преди 10 години
До Димитър ДимитровЗа съжаление не сте сам в отчаянието си. Аз съм на 43 и до преди година две все още се надявах, че има светлина в тунела. Сега все по малко. Най-лошото е че съм човек с високи за БГ доходи( над 4000 лв.), а не съм доволен от средата в която живеем.Не е само в парите проблема.
75
2
 
18
 
! Отговори
Димитър Димитров преди 10 години
Бойко взе парите и каза чекай малко........Аман от крадци!Така е като за едно съоръжение се отпуска N сума а то трябва да се построй със сума N deleno na 2!!!!Всички знаят, че е така и никой не прави нищо по въпроса.....Положението е отчайващо и започвам да губя вяра, че ще се оправим!
74
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Според мен само *** може да направи проект на мост безотводняване равносилно на банябез сифон има такива случай гледал съм ги по телевизията в господарите!Много бързо се разкапва моста нещо!
73
8
 
7
 
! Отговори
някой преди 10 години
п.с. и все пак инж.Монев е много прав (ако сте чели цялата статия). Съоражението е наистина уникално само по себе си, а и даваха по Дискавъри филм за него. В едно ново съоражение винаги има рискове от дребни козметични проблеми като това с асфалта. Но все пак у вас в коридора, ако се съдере мукета, няма шанс да паднеш при комшиите, нали? Не се хващайте за буквата, ами малко мислете преди да пишете глупости и критики към хора, които не карат самосвала или валяка. Сялнина си гледа от своя ъгъл ...
72
8
 
9
 
! Отговори
някой преди 10 години
до ССС,Умнико, преди да пишеш мисли, ама защо ти е да мислиш нещо, което явно не ти е ясно. Целият мост се изпълнява от чуждестранна фирма, мисля Испанска беше. Дори имаше епизоди по Дискавъри. Тази фирма дава гаранция и си носи отговорността за това. Явно са гледали да се включат в малкия бюджет, който им е трябвал за да спечелят търга и сега за тяхна сметка ще се оправи.Бойко какво ти е виновен бе ***??
71
2
 
8
 
! Отговори
Венелин преди 10 години
Че са икономисали от асфалта - ясно, ама чух, че са икономисали и от другите материали...
70
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Не е БойкоТака ли, а кой размяташе едни снимки в парламента и се хвалеше, колко красив мост е построил.
69
1
 
19
 
! Отговори
7 преди 10 години
ДА НЕ ЗАБРАВИТЕ ДА РЕЗНЕТЕ ЛЕНТИЧКАТА СЛЕД РЕМОНТА....
68
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
MADE BY GERB AND BSP!
67
0
 
11
 
! Отговори
Ямбол преди 10 години
Испанско качество,***.