Гладиаторски битки - атракция на панаира в село Склаве

Планираната за лятото възстановка е на събитие в този край преди две хиляди години
Обновена: 29 дек 2013 09:00 | 29 дек 2013 09:00, Веселина Йорданова
0
Гладиаторски битки - атракция на панаира в село Склаве
Снимка: архив, БулФото

Гладиаторски битки ще бъдат една от новите атракции по време на традиционния тридневен панаир в санданското село Склаве, където всяко лято през юли се организира най-големият в Югозападна България пазар на домашни животни. Това съобщи за БТА секретарят на Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в Сандански Мария Таушанова.

Възстановката на гладиаторските боеве ще направят от сдружението "Нове" в Свищов.

Планираната за лятото възстановка е на събитие в този край преди две хиляди години. То е свързано с личност със световна известност - Спартак. Село Склаве, както разказва местна легенда, е мястото, където той е бил продаден за роб. Нашият край се счита за роден на легендарния водач на робите, дръзнал да въстане срещу империята, каза Мария Таушанова.

Стефан Проданов е председател на Съвета по туризъм в Свищов и е част от групата за антични исторически възстановки "Легио прима" от Античен Нове, известен днес като град Свищов. При откриването на музея на виното в Мелник той бе в ролята на легат от времето на Римската империя. Какъв ще бъде през лятото при възстановката на пазара за роби в Склаве - засега не знае. Но с удоволствие разказа, че групата представя редовно през последните години България в най-големия античен фестивал в света - "Натале ди Рома" или "Рождество на Рим".

Всяка година празничното събитие е в края на април и догодина за шести път групата е поканена да участва в парада на Циркус Максимус, където миналата година са се представили над 3200 души, каза той. Следващата година античният фестивал ще бъде на 20 и 21 април. Интересното е, че през 2014-а "Натале ди Рома" съвпада с Великден, като се случва нещо много рядко - в един ден да са православният и католическият Великден, посочи Стефан Проданов.

Следващият голям фестивал с много участници от цяла Европа, за който се подготвят, е фестивалът на античното наследство "Орел на Дунава" в Свищов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари