Убит и ранени полицаи при стрелба на психично болен в Лясковец

Спецакцията продължава, стрелецът още не е задържан
Обновена: 14 мар 2014 14:04 | 14 мар 2014 07:56, Екип на Dnes.bg
404

Снимка: Булфото

Психично болен човек се е барикадирал в дома си в Лясковец и стреля по органите на реда при планирана спецакция на полицията.

Един полицай е убит, а двама униформени са ранени, съобщи пред БНР главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. По-късно от пресцентъра на МВР съобщиха за трима ранени полицаи. По думите на Лазаров пострадалите униформени са без опасност за живота.

Стрелбата от страна на психично болния мъж e била провокирана от шума, който вдигат децата от съседно до дома му училище.

Лазаров обясни, че има образувано досъдебно производство за закана за убийство и за незаконно съхранение на оръжие.

Барикадиралият се отправял заплахи към директора на училището, което се намира срещу неговото жилище. „Реално колегите отидоха на място, за да предотвратят нападение срещу децата в училището. Открил е огън срещу колегите“, обясни Лазаров.

Спецоперацията продължава и в момента. Районът на инцидента е отцепен, на мястото има линейки и противопожарни автомобили. В радиус 100 м от мястото на инцидента не се допускат хора. Стрелецът още не е задържан. Източници разказаха за БНТ, че името на мъжа е Петко Савов и е на 53 години.

Доскоро е бил известен бизнесмен в региона, а сега е безработен. Барикадирал се е в жилището си от 2010 г. Пишел до директора на училището, че притежава 3 ловни пушки и възнамерява да ги използва срещу децата в училището, защото имал непоносимост към тях. На свой ред директорът е информирал полицията за непрестанните заплахи.

Сигнал срещу мъжа от Лясковец е постъпил в МВР още преди 2010 година. Тогава той отказал да предаде оръжието и спира да излиза, потвърди пред Нова тв главният секрета на МВР Светлозар Лазаров.

Той отказа да коментира какво е свършила полицията през тези четири години по случая. Последната заплаха, че ще убие децата в училището, е била от вчера.

По думите на Лазаров операцията е била планирана, предприети са тактически действия за задържане на лицето, но за съжаление, единият от полицаите е платил с живота си, за да не пострадат мирни хора.

"Големият въпрос е защо му е дадено оръжие, след като има психиатрична експертиза, която дава лош профил на мъжа”, отбеляза главният секретар на МВР.

В телефонен разговор в сутрешния блок “Денят започва” ученичка от града разказа, че децата са били предупредени от ръководството “да не играят на горната площадка”, за да бъде избегнат инцидент. По думите й паниката в града в момента е голяма.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


404
Още по темата: ЛясковецМВРBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
303
5
 
4
 
! Отговори
ГЮРО МИХАЙЛОВ 1 преди 10 години
"Предвижда се психиатриите да се финансират по клинични пътеки, което според нас е недопустимо. Тези пациенти, които имат психични заболявания, обикновено са хора с ТЕЛК решения, хронично болни, не са обхванати от социалната система, за тях никой не се грижи", поясни Десислава Атанасова. Народният представител от редиците на ГЕРБ призова "Таня Андреева да влезе във функцията си на здравен министър". А ти къде беше, като се правеше на министърче, а, кифло? Нали вие ни докарахте да психясаме? Пол
302
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Каква ти полиция какви ти спец части олеле майко, цялата система е под всякаква критика. Няма подходяща екипировка няма началници които да си признаят грешката. Вече куцо и съкато влиза в системата на МВР с нагласата че това е стабилна работа. Когато отидем на сигнал в *** гето си оставяме пистолетите в касите на районното, за да не стане варгал и да ни ги вземат, ако се спречкаме, изобщо плаче ми се и ако не беше кредита който съм изтеглил веднага щях да напусна проклетата система!
301
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И какво сега, ако оживее (което е почти сигурно), ще го бутнат в лудницата и дотам. Никой няма да се заеме с въпроса как точно се е стигнало дотам един психично болен човек притежава оръжие ОТ 4 ГОДИНИ. На всичкото отгоре живее до училище. (?!?!?!?!?!?!?!) Потрес. Тая държава никога няма да се оправи, вече е сигурно.
300
3
 
10
 
! Отговори
ТВ преди 10 години
Йовчев, Лазаров - ОСТАВКА!
299
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чисто формално е в повечето случаи отношението и към психично болните, и към рецидивистите от сферата на битовата престъпност. Никой не мисли за неприкосновеността на живота, здравето, честта, имуществото и спокойствието на обикновения човек. Законите де факто връзват ръцете на полицията.
298
4
 
6
 
! Отговори
ГЮРО МИХАЙЛОВ 1 преди 10 години
Че трагедията е огромна е повече от очевадно!!! Не разбирам само, защо пак се намесва политиката!? А щом се намесва тя, ще се намешам и аз! Колко мандата, включае и към днешна дата е кмета? От коя партия е? Кои са кметовете на съседните градове Велико Търново и Горна Оряховица? Болниците и диспансер и те бяха с ръководства от КОИ калинки? Защо не са си свършили работата? Защото бяха заети с подслушването на граждани? Преди да се търси държавата се пита, какво направиха от общината? Всичко води к
297
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Съболезнования на близките на убития полицай, дано няма други жертви... Трагедията е голяма, няма място за черен хумор тук.
296
3
 
14
 
! Отговори
МАРВКА преди 10 години
Извикаите борисов,тои има опит с Чаккъра.ще им даде гранатомета.
295
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ранили са го преди малко и са го гепали!
294
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе от 2010г. има подадени сигнали, че плаши децата и вместо да го приберат, посъветвали децата да не играят на училищната площадка, за да не му пречат... Баси, това само показва в колко извратено общество и държава живеем!
293
5
 
18
 
! Отговори
mishuga преди 10 години
"Стрелбата от страна на психично болния мъж e била провокирана от шума, който вдигат децата от съседно до дома му училище."Не! Стрелбата, драги, е причинена от маскирани палячовци, които са приложили тактиката "сватбарско влизане" в къщата на човек докато спи в 6 и 30 сутринта без да се легитимират
292
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цецко да каже как тоя откачен индивид е имал 2 ловни пушки и 2 карабини на които им изтекло разрешителното 2011-та година. Защо не са му иззели тогава оръжието???Цецкооо, къде си бе *** ***?
291
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Сигнал срещу мъжа от Лясковец е постъпил в МВР още преди 2010 година. Тогава той отказал да предаде оръжието и спира да излиза," и после големия въпрос е защо бил имал разрешително за оръжие. Според мен по-големия въпрос е че се знае от 4 години за заплахите и не му е отнето оръжието и нищо не е направено
290
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ПуркоKakva grajdanska voina be na koi mu puka za tazi skapana dyrjava che da hodi da se bie za neq? :D
289
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 305Ами че има 220 крейзита в парламента и унищожиха цял народ,нищо не казваш,и никой не им търси отговорност ?!?!
288
5
 
4
 
! Отговори
Пурко преди 10 години
Спрете да политизирате, тролчета жалки, спрете се, ще докарате гражданска война на тази съсипана държавица и уверявам ви няма да сте печеливши....
287
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 304Nie ne sme liubovnici nie sme absoliutni selianduri.
286
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Tez nashte policai ... ako im se naloji da se biat s ne ludi i organizirani vyorajeni grupi .. shte oserat gashtite na momenta.
285
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе хора я прочетете, закона си го има,той не е трябвало да притежава пушките,най-малкото защото никога не би могъл да мине през всички психо тестове и проверки за законно оръжие.
284
3
 
3
 
! Отговори
ловджия преди 10 години
Всеки 5-ти по селата ловджия , тва означава че във всяка 5-та къща оръжие , тва по страшно от Кербала