Гъста мъгла и намалена видимост довели до мелето на "Тракия"

Тировете са намалили, но колите зад тях не са успели
Обновена: 31 мар 2014 13:03 | 31 мар 2014 12:06,
58

Снимка: Dnes.bg

Гъста мъгла и намалена видимост са най-вероятните причини за двете верижни катастрофи на АМ "Тракия", при които 15 души бяха ранени, а двама загинаха, съобщи началникът на "Пътна полиция" - Пловдив Радослав Начев.
Още по темата
По думите му по данни на шофьорите, участвали в произшествията, мъглата е била толкова гъста, че не са имали пряка видимост между двата инцидента, което на практика означава, че катастрофите са независими една от друга.

Конкретните причини са в процес на изясняване.

Според Начев най-вероятно водачите на тировете - участници и в двете катастрофи, са намалили скоростта заради мъглата, за да не се ударят в колите пред тях, но това явно не са успели да направят колите зад тях.

"Беше страшно, помагахме на всички пострадали. Аз успях да спра, но зад мен колите не успяха и така ме удариха, нищо не се виждаше от мъглата, видимостта беше под 5 метра”, разказа пред Dnes.bg Томи Тонев, който е един от участниците в катастрофата.

Кола със софийска регистрация е влязла изцяло под тира, водачът й е загинал на място.

Загинала е и пътничката във втората по-тежко пострадала кола.

Четирима от ранените, сред които и едно дете, са в Университетската болница в Пловдив и няма опасност за живота им.

Първа е катастрофата в посока София - Бургас, където са и загиналите. Малко след това на около 20 метра преди нея става и втората катастрофа в посока Бургас - София.

Колите, пострадали в двете верижни катастрофи, са двайсетина.

На място на произшествието работиха екипи на Спешна помощ, Гражданска защита, аварийният отряд на Пожарната, които в момента разчистват пътното платно, както и над десет коли на "Пътна помощ", които извозиха пострадалите автомобили.

Около 12 часа беше възстановено  движението при 135 км на АМ "Тракия", в посока София - Бургас, а час по-късно и в посока Бургас - София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
6
 
! Отговори
ccc преди 10 години
Каква магла бе, горят гуми в полето , от сума ти време се вижда от Пловдив до Стара Загора, само че в тая скапана държава , никой не го е еня за хората. Нито американците, нито руснаците са ни виновни за дережето, виновна е повсеместната простотия и безотговорност ! Всъщност, защо си губя времето???
51
2
 
14
 
! Отговори
Феята на Смъртта. преди 10 години
Мен, вчера Неделя в 06.50 на път към Пловдив ме размляха на 69 километър! Удари ме човек движещ се със скорост над 140 км. Благодаря на Бог, че останах жив!!!!!! По тази магистрала съм се нагледал на невиждани ужасии и е крайно време КАТ да вземе СМАЗВАЩИ МЕРКИ!!!!!!И...аз не бях виновен за катастрофата. Другият водач...заспива...
50
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не е ли работа на КАТ да предупреждава,със светлини,аларма и т.н.Не само да стоят в храстите
49
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не е ли по-добре да се върне максималната разрешена скорост по магистралите от 140 км/ч на 130км/ч както беше преди.Да само 10 км/ч но и те помагат в такива ситуации.Разликата във времето за пристигане от София до Бургас(400км) при двете скорости е по-малко или около 15 мин.
48
3
 
22
 
! Отговори
Дядо Петър преди 10 години
Някой да е чувал за ОСВЕТЕНИ ШОСЕТА И МАГИСТРАЛИ?Аз не само съм чувал, но съм ги виждал в Белгия и Великобритания. И то още през 70-те години.В Англия по-малките шосета бяха осветени с нормални лампи, а по-големите - с оранжеви лампи за мъгла. Но по нашите магистрали WC-та няма, та осветление. . . .Да не би случайно да сме в Европа?
47
1
 
19
 
! Отговори
обективен преди 10 години
Дори де не си чел правилника е ясно ,че трябва де се движиш със скорост съобразена с пътните условия на пътя.Тировете са успяли да спрът защото ограничението за тях е 90км/ч, а колите са спрели в тях ,защото са карали като полудели.Нали знаете оная алея в гробищата на която пише "ТЕ МНОГО БЪРЗАХА И ПЪРВИ ПРИСТИГНАХА"
46
3
 
18
 
! Отговори
Лелее преди 10 години
Не е било гъста мъгла. Преди час по Хоризонт се обади жена, която е пътувала по това време и е откарала първите ранени в Пловдив. Мъглата е била рехава, но е имало гъст черен пушек от нещо горено в полето край магистралатаа който я е покрил.
45
3
 
11
 
! Отговори
Така е преди 10 години
Когато *** и пульо вземат книжки, нищо че са НЕ ОБРАЗОВАНИ, едва-едва сричат и азбуката е препятствие за тях.Но иначе от измами и далавери джобовете им надути от финикийски знаци. За тях закони няма.А закони няма и за КОРУМПИРАНИТЕ ПОЛИЦАИ. Сигурно има и свестни хора между тях но се губят из тълпата мошеници.Така че::::::: Граби народе книжки, граби на килограм ------- но ДАЙ парите най-напред.
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Kato gledam kolite sa si po novi modeli, ne sa stari brakmi. Ako karaha s razumna skorost stqha da se otarvat s materialni 6teti i malko sinini ...
43
1
 
10
 
! Отговори
Ананимен преди 10 години
Трябва вече да си купуваме танкове. Как е възможно на едно и също място да стане такова нещо? Хората явно масово не знаят какво се прави при мъгла. Резултат от лупени книжки и неграмотност.
42
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Подобни верижни катастрофи (скоростен път + мъгла) стават навсякъде по света. В САЩ и Англия са известни случаи с десетки жертви. Важен е моментът на първия сблъсък, когато се препречва платното. Тези отзад после почти нямат шанс. Фактът, обаче, че 2 тира са успели да спрат (тировете са с много по-голям спирачен път), а тези зад тях - не, говори само едно - причината е превишена скорост на вторите
41
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия са сцепили мрака ,ааааа мъглата. Тия половината са влезли с 200 в нея , колко са прости . Ама като караш хубава кола не си безсмъртен бате.
40
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А колко живота отнеха дърветата които са точно до пътното платно,а?Миналото лято от вятъра на стотина метра пред едно дърво падна на пътното платно! Според мен, тези дървета трябва да се премахнат и да се засадят 20-30 метра по навътре...
39
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
мъглата ни е в тъпите тикви.КАРАЙТЕ ПО БАВНО И РАЗУМНО
38
6
 
20
 
! Отговори
бургазлия преди 10 години
Кога участъците от магистралата край Карнобат, Ямбол или Стара Загора не са били опасни от падане на мъгли?? Къде са държавните органи-Пътна инфрастуктура, КАТ, Гражданска защита дори, ако е необходимо??? Метеоролозите предупреждават за очакване на такива явления???Къде са органите,които да организират безопасното пътуване в такива участъци?
37
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 22Сутринта в 6;30, когато са станали двете катастрофи със сигурност не е пекло ясно слънце...Снимките са правени очевидно към обяд...мъглата се е вдигнла, естествено
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Модерната воина наречена война по пътищата. Кои са войниците, много просто джигитите - една голима част от шофиорите. Кои са ръководителите на - управливащите страната вече 25 години. Кои са идеолозите?...
35
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До JulianTo по тая логика след полет от Лондон до Сингапур със смяна на 8 часови пояса трябва всички в самолета да се самоубият ритуално на Чанги с кацането..:) Не е виновна смяната на времето, байно. Виновна е липсата на сиво вещество и гънки по него у целокупния...
34
2
 
3
 
! Отговори
онбашията преди 10 години
няма ли някой пряк свидетел, наистина ли не са свързани двете катастрофи?
33
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГЕРБ са виновни, пътища-асфалт-магистрали, пътища-асфалт-магистрали, ограничение 140 км/ч, фарове!!! ето ви асфалт, ето ви 140, ето ви фарове!!!