Гъста мъгла и намалена видимост довели до мелето на "Тракия"

Тировете са намалили, но колите зад тях не са успели
Обновена: 31 мар 2014 13:03 | 31 мар 2014 12:06,
58

Снимка: Dnes.bg

Гъста мъгла и намалена видимост са най-вероятните причини за двете верижни катастрофи на АМ "Тракия", при които 15 души бяха ранени, а двама загинаха, съобщи началникът на "Пътна полиция" - Пловдив Радослав Начев.
Още по темата
По думите му по данни на шофьорите, участвали в произшествията, мъглата е била толкова гъста, че не са имали пряка видимост между двата инцидента, което на практика означава, че катастрофите са независими една от друга.

Конкретните причини са в процес на изясняване.

Според Начев най-вероятно водачите на тировете - участници и в двете катастрофи, са намалили скоростта заради мъглата, за да не се ударят в колите пред тях, но това явно не са успели да направят колите зад тях.

"Беше страшно, помагахме на всички пострадали. Аз успях да спра, но зад мен колите не успяха и така ме удариха, нищо не се виждаше от мъглата, видимостта беше под 5 метра”, разказа пред Dnes.bg Томи Тонев, който е един от участниците в катастрофата.

Кола със софийска регистрация е влязла изцяло под тира, водачът й е загинал на място.

Загинала е и пътничката във втората по-тежко пострадала кола.

Четирима от ранените, сред които и едно дете, са в Университетската болница в Пловдив и няма опасност за живота им.

Първа е катастрофата в посока София - Бургас, където са и загиналите. Малко след това на около 20 метра преди нея става и втората катастрофа в посока Бургас - София.

Колите, пострадали в двете верижни катастрофи, са двайсетина.

На място на произшествието работиха екипи на Спешна помощ, Гражданска защита, аварийният отряд на Пожарната, които в момента разчистват пътното платно, както и над десет коли на "Пътна помощ", които извозиха пострадалите автомобили.

Около 12 часа беше възстановено  движението при 135 км на АМ "Тракия", в посока София - Бургас, а час по-късно и в посока Бургас - София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
11
 
8
 
! Отговори
Julian преди 10 години
Четох някъде за едно проучване, че при смяна на времето зимно-лятно или обратно, се повишавали убийствата, самоубиства, катастрофи, разводи и.т.н. Незнам дали има връзка но това определено ще подкрепи статистиката.
31
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** нека да се трепят. Нямам нищо против. По-добре за нас дори, но невинни не трябва да загиват.
30
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В друг сайт пише че има очевидец на катастрофата който казва че е нямало мъгла, а гъст черен дим и остра миризма на изгоряло.
29
0
 
32
 
! Отговори
do 24 преди 10 години
Единият от критиците живее от 11 години в Германия и да стават и тук, но тук трафикът по магистралите е като по улиците в София. Пренатоварен. Нашата магистрала е празна и въпреки това по статистика водим немците. Да каже нещо по въпроса градски? Българнът масово е *** за д волана. На тази разбита магистрала повече от 120 не смея да вдигна. Има участък и за 140. Но между Пазарджик и Пловдив дори не знам с какво превозно средство трябва да се движа, че да не изхвърча от нея. Явно с трактор
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименТи явно скоро не си карал по магистралата от Пазарджик до Пловдив.. защото пътя е перфектен. Проблема е от Пазарджик към софия.. там е лунния пейзаж.
27
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Целият участък от Пазарджик до Пловдив е с кратери, дупки и даже крава съм виждал в аварийната лента. Каква е тая магистрала. Второкласен селски път. Максимум с 80 км/час и даже това ми се струва много. ***. UJASEN E PATJA KRAI PLOVDIV.predi 1 2 godini tam se obarna i mejdugradski avtobus..dano go remontirat skoro.
26
2
 
18
 
! Отговори
бургазлия преди 10 години
Снимките от тази безумна касапница да се поставят на Билбордове на всеки километър от магистралата!! И още нещо: според мен , още преди 50 години, когато са се правили предпроектните проучвания и проектирането е избрано неудачно трасе за магистралата. Доказателства:Участъкът Карнобат-Бургас се затваря при първия снеговалеж, заради навявания по платното и движението се пренасочва, по СТАРИЯ ПЪТ; при сроителството край Ямбол се появиха "непредвидени тежки условия при земните работи" и пр....е!
25
0
 
4
 
! Отговори
do24 преди 10 години
ti moje da si sledva6tia....СПАЗВАЙТЕ ОГРАНИЧЕНИЯТА И КАРАЙТЕ СПОРЕД ПЪТНИТЕ УСЛОВИЯ
24
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много е лесно от компа да даваш акъл и да плюваш, но за съжаление такива работи се случват и в Германия и в Швейцария и на всякъде в белите държави! НО Вие тук селските критици вместо да изразите съболезнование. На всеки може да се случи независимо колко е добър и предпазлив е водача. Просто късмета му е изневерил в този момент, това не означава , че всички трябва да лазиме по магистралата.
23
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като шофьор изтръпвам при такава гледка. Лека им пръст на хората. Виждал съм как карат повечето *** в гъста мъгла. СПАЗВАЙТЕ ОГРАНИЧЕНИЯТА И КАРАЙТЕ СПОРЕД ПЪТНИТЕ УСЛОВИЯ. По-добре да стигнеш по-късно отколкото никога...
22
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Каква мъгла, то слънце пече. Вижда се на снимките!
21
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не мъглата и намалената видимост са довели до катастрофата, а НЕСЪОБРАЗЕНАТА СКОРОСТ при мъгла и намалена видимост. Ама на българинът не му трябват правилници и закони. Той си знае най-добре докато не си строши главата.
20
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Щом има мъгла, не се кара с 180. А и по принцип на тия картофени ниви наричани магистрали в БГ не се кара с 180. Разберете го най-накрая!
19
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поредните бързащи за някъде, лека им пръст!
18
0
 
88
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Селска държава. Най-готино е когато изпреварваш тир по най-нормален начин и зад теб лети някакъв мръсен *** и вече свири, свети, и се лепва до багажника ти. И не разбира ***, че трябва първо да изпреварваш камиона преди да можеш да влезеш обратно в дясната лента. Ама нема братче. Онзи бил принуден да намали от 200 до 130 км/час и вече компотите му тръгнали да се развалят и косматата му жена цялата изпотена заедно с анцунга. На ей такива само бой по кухата кратуна
17
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Целият участък от Пазарджик до Пловдив е с кратери, дупки и даже крава съм виждал в аварийната лента. Каква е тая магистрала. Второкласен селски път. Максимум с 80 км/час и даже това ми се струва много. ***.
16
25
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това магистрала ли е или картофено поле? Гарантирано от ГЕРБ
15
0
 
43
 
! Отговори
БоСимеонов преди 10 години
Нека се изясним. Времето не е виновно за трагедията. Виновни са *** зад волана, които не се съобразяват с него.
14
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Както винаги виновно е времето, дима и т. н. Това са само предпоставки. Виновни са единствено и само водачите на МПС. Стотици пъти съм пътувал по "Тракия" и "Хемус" , а десетки пъти през Смолян за Асеновград и Пловдив. Навсякъде повечето от шофьорите карат з бясна скорост. Като ме изпреварват мен ме набира страх. На магистралата карам с 130 до 145 км/час, а ме изпреварват като пътен знак. Българинът няма да се научи на самодисциплина. Въпрос на манталитет и култура.
13
6
 
20
 
! Отговори
Св.Св. Бойко Борисов преди 10 години
Станишев е виновен! Ако бях останал аз на власт щях да сложа ербеци на магистралите, ама тва правителство нищо не прави!майтапа дотук... който бърза - не пристига.. скорост и дистанция! Мислете - не стига, че *** завладяват страната а и ние се пребиваме постоянно...