Шейхове искат да развиват земеделие край Черноморието ни

Преглед на печата за днес, 10 април
Обновена: 10 апр 2014 07:02 | 10 апр 2014 07:00, Анисия Иванова
40
Шейхове искат да развиват земеделие край Черноморието ни
Снимка, Архив: Булфото

Шейхове искат да развиват земеделие край Българското Черноморие, информира "Новинар". Предприемачи от Саудитска Арабия вече се оглеждат за терени в Бургас, Варна и Стара  Загора. Плановете им са да отглеждат зърнени култури и пилета.

Банковият туризъм се очертава като сериозен съперник на морския и планинския това лято, прогнозира под глава "Труд". Новината за приетите промени в Закона за потребителския кредит, които значително ще облекчат условията на рефинансиране на жилищните кредити, е водеща и за "24 часа", и за "Сега".

"Изненадващо, но промените в закона са факт. Резултатът е 1:0 за малкия човек срещу финансовите кредитори", коментира пред "24 часа" Георги Тодоров, икономист. Според него е "направена първата крачка, която е изключително важна, защото обществото ни показва, че Давид може да се бори с Голиат."

Руснаците купуват на поразия все повече ваканционни имоти в по-малките курорти по Българското Черноморие, за да се заселят там, анонсира във водещата си новина "Монитор". Според Теофил Петров от Green Life всяка четвърта сделка по морето, сключвана от братушките, е с цел постоянно пребиваване у нас. "Предпочитанията им са основно за апартаменти с една или две спални, като близостта до морето, качественото строителство и разположението, както и инфраструктурата в района са сред водещите мотиви за сключване на сделка", уточнява той.

62 процента от нередностите при плащане с европари са установени при обществени поръчки, отбелязва "Сега", позовавайки се на данните от дирекция АФКОС към МВР. На второ място по вид нарушения се нареждат необоснованите разходи по проектите. За изминалия програмен период 2007-2013 г. са разкрити общо 1190 нередности при тези плащания. Само 257 случая обаче са докладвани на Европейската комисия, тъй като прагът, над който се уведомява ОЛАФ, е много висок.

Финансовият сектор харчи около 120 млн. евро годишно, за да влияе на политическите решения в Брюксел чрез различни лобистки групи. Данните са от изследване на неправителствената организация "Корпоративна Европа", Австрийската федерация на профсъюзите и Австрийската камара на труда, съобщава на първа страница "Дума".

Според челото на "Телеграф" братушките ни шпионират с "Белочела водна кокошка" заради кризата в Украйна. Така според класификатора на НАТО се води разузнавателният самолет Ил-20 - Coot. Руските самолети ни навестяват пред ден, като летят над Черно море близо до границата ни.

Паника за пробити пароли и сметки разтресе интернет. Всичко съхранявано на сървър е било уязвимо за хакерси атаки повече от две години. Става въпрос за онлайн банкиране, номера на кредитни карти и електронни пощи. извежда под глава "Стандарт". Според  Google причината за пробива е грешка в софтуера Open SSL. Той сеизползва при почти всички сървъри по света.

Само 8 заседания се очертава да имат депутатите в петте седмици между Великден и евроизборите на 25 май, пише "Труд". Парламентът гласува да излезе в традиционната си великденска ваканция от 17 до 26 април.

Ако изборите за Европейски парламент бяха тази неделя, БСП би била първа политическа сила с 18 процента, следвана от ГЕРБ със 17 на сто, сочи проучване на агенция "Афис", цитирано на страниците на "Дума". "Очертават се няколко основни извода от данните на "Афис", анализира пред "Преса" социологът Юрий Асланов. Първият е, че има стабилизация в отношението към правителството. Второ, с наближаването на изборите интересът към тях се покачва. Вътрешно обаче има сериозни размествания в съотношението между политическите сили. Очевидно е, че основната интрига кой ще е първи на изборите дава преимущество на двете големи партии БСП и ГЕРБ, спорещи за златния медал. Те изсмукват избиратели желаещи да участват в битката за първото място, и по този начин ощетяват останалите. И трето, има много силно изразено влияние на кризата в Украйна или по-точно по отношение на българските граждани към нея и по темата. На този етап видимо печели "Атака", която я бяхме отписали преди това", посочва Асланов.

"Предсрочни избори, ако БСП и ДПС вземат седем мандата", прогнозира в интервю за "Труд" математикът проф. Михаил Константинов. Той очаква да гласуват между 2,8 млн. и 3 млн. души. През 2009 г. на евроизборите са гласували малко над 2,5 млн. души. "В момента ГЕРБ е водеща политическа сила и ще продължи да води. Освен това тенденцията в Европа е отлив от левицата, вижте какво стана във Франция и Унгария. Предсрочни парламентарни избори ще има, ако управляващите регистрират катастрофални резултати - седем мандата. Имам предвид 5 за БСП и два за ДПС", казва Константинов. Въпреки това той е категоричен, че ГЕРБ ще има повече гласове.

Пред "Монитор" социологът проф. Петър-Емил Митев коментира: "Приятно съм изненадан от листата на БСП. Никога не е имало такова присъствие на интелектуалци. Д-р Достена Лаверн е социален антрополог /с докторат в "Сорбоната"/, изследовател и писател. Александър Симов е изявен журналист. И двамата са млади и талантливи. Проф. Андрей Пантев е историк, един от последните мохикани от възрастното поколение интелектуалци, който остана в политиката. Митев очаква скандалите да станат след изборите, след като стане ясно, че общият резултат от гласовете на участващите в блока  партии е по-малък, а не по-голям от сбора на техните поддръжници поотделно.

По 30 сигнала за бито или неглижирано дете са постъпвали месечно на горещия телефон на Държавната агенция за закрила на детето през миналата година. В сравнение с 2012 г. обажданията за деца в риск са се увеличили двойно, отчита "Монитор". "Преобладават случаите на насилие в семейството, а родителите са най-честите извършители", обясняват от агенцията.

"Все повече жени замразяват яйцеклетките си", отчита пред "Новинар" д-р Таня Тимева, председател на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве. "Европейските данни сочат, че от 10-15 процента от двойките в репродуктивна възраст имат проблеми с безплодието. По данни на МБМБ от 2013 г. това са около 70 000 двойки у нас. Други източници сочат за около 122 000 двойки, споменава се и цифрата 200 000 двойки", подчертава Тимева.

Дни преди Възкресение Христово все по-актуален става въпросът колко ще ни струва празникът. Оказва се, че четиричленно семейство може да си организира трапеза за около 30 лв., показва проверка на "Труд". Традиционните за празника агнешко, козунак и яйца според много от производителите няма да надхвърлят миналогодишните цени. Българска фирма ще изнесе 10 000 агнета за Катар до края на месеца, пише "Преса". Преди да поемат към емирството, животните се събират и угояват в модерно депо в село Градище, Шуменско.

Днес се навършват 35 години от излитането в Космоса на първия български космонавт Георги Иванов, припомня "Стандарт". Пред изданието той споделя: "Положението на космическата ни наука не е завидно, но въпреки това тя се бори не само да оцелее, но и да се развива. Работи се по нови експериментални програми, така че космическата ни наука е жива и има място под слънцето. Космосът не е далечна тема за младите, напротив. Младите са нашата голяма надежда за бъдещото покоряване на Космоса."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: печатпреглед
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 10 години
Какво става? Камилари да учат българина на земеделие! Ако не бяха нефтените им залежи, щяха да са в 8-ми век! За всичко са виновни нашите пишман-политици, които са готови до дават българска земя, както дадоха българските недра, на чужденци!Зная точно, че в СЗ България израелски фирми купуват чрез подставени лица, българска земя от оскотелите от мизерия (дълбоко се извинявам за израза, защото страдам за тях!)наши сънародници!Може би искат да си направят нов Ерец Исраел, а ние да станем палестинци
35
0
 
5
 
! Отговори
BG преди 10 години
До 22 - странно, как след като "няма пазари" и българските фермери няма как да продадат стоката си, в световен мащаб има огромен недостиг за храни ?! Според някой икономисти, храната ще бъде дори новия петрол ! Как така, ако земеделието е "неперспективно и не печелившо", арабите искат да инвестират там ?!?!Иначе си прав - земеделието си е много добър и печеливш бизнес, ама политиците са ни калпави ! Щото държава дето не може да си изхрани народа, НЕ Е НЕЗАВИСИМА ! Гладна армия, не воюва !
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз лично имам необитаема къща на 25 км от Бургас, която ще подаря безвъзмездно на наши братя руснаци. Колкото до мюсюлманите, тук не са желани и няма да се чувстват комфортно, особено тези от античовешки и недемократични режими като С.Арабия.
33
0
 
8
 
! Отговори
НР БЪЛГАРИЯ преди 10 години
изнасяше земеделска продукция за ЕВРОПА, АЗИЯ и БЛИЗКИЯ ИЗТОК. Сега "благодарение" на РИФОРМИТЕ оцелелите българи ще са аргати на чужденци в собствената си земя. ТЕНКЮ УСА, ТЕНКЮ ЕС, ТЕНКЮ КОСТОФФ, ТЕНКЮ СДС, БСП, ГЕРБ и всички НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ - БЪЛГАРОУБИЙЦИ
32
1
 
4
 
! Отговори
До 31 преди 10 години
За Т.Живковото време ще мечтаят само две групи хора:1/ Онези,които не знаят какво е успяла да постигне България за 66 години (от Освобождението до социализма), въпреки войните и националните катастрофи.Такива хора не могат да преценят какви перспективи за икономическо и културно развитие е унищожил социализмът.2/ хора, които много добре помнят михлюзлукът и кражбите от работното място. Беше рай за ***.Всички днешни беди са плод на социализма и дело на овластените по онова време ***
31
0
 
8
 
! Отговори
Мина преди 10 години
Стигнахме до там че Шейхове да идват да стават земеделци, какво разбират те от земеделие. Ще използват безплатна работна ръка ще бъдем роби на собствената си земя, да защото Българина ще я работи, а не арабите, Българската жена ще работи, а техните жени само ще раждат. Български политици са продажници, мисля че не сме избрали подходящите, или още не се е родил такъв който да върне България на Българите. Земята ни е свещена за не я кръв се е проляла а сега ще я раздаваме. Разделяй и владей.
30
0
 
6
 
! Отговори
Какво се случи? преди 10 години
По възрастните помнят, че през 80-те години имаше период, през който не можеше да се купи агнешко в български магазин - изнасяха ги за арабските страни. Хапвахме агнешко само тогава, когато ни донасяха роднини от провинцията, които имаха лични стопанства.Върнаха земята, хората в началото на 90-те год. с ентусиазъм се опитаха да създават поне лични стопанства, но не издържаха на *** напаст. После тръгнаха по градове и странство, подгонени от безработицата.И днес - агнета от Катар!
29
0
 
8
 
! Отговори
Мина до 22 преди 10 години
Ако си Българин трябва да знаеш,че по-работлив народ от Българина няма. Дори 500 год. през турско Българина оцелява защото е работлив. Българина иска всичко да има на масата си и то да е негово производство, тогава му е сладко, но явно ти не си изпитвал това чувство, защото чакаш на готово. На Българина първо насила му вземат земята, после му я връщат и как да я работят сега когато нямат с какво да я работят, трябва да им се отпуща заем без лихва първите години за да си купят техника както в Гъ
28
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПЛАЧЕ МИ СЕ КАТО ГЛЕДАМ КАК СЕ УНИЩОЖАВА БЪЛГАРИЯ,КАК ТАКА НЕ ДОЙДЕ ЕДИН ПОЛИТИК КОЙТО ДА МИЛЕЕ ЗА РОДИНАТА ,ТОЛКОВА ЛИ СА ВАЖНИ ПАРИТЕ. ЗА ТОДОР ЖИВКОВ ЩЕ МЕЧТАЕМ
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Шейхове ама прости. Че то нашето черноморие няма да го хабим за такива глупости като земеделие. Само бетон и хотел до хотела .
26
0
 
5
 
! Отговори
иван к. преди 10 години
Какви са тези шейхове, които ще развиват земеделие.Навярно ще садят финикови палми.Когато българи идат да им точат нефта, тогава и те ще отглеждат селскостопанска продукция.
25
1
 
16
 
! Отговори
брадваро преди 10 години
az не желая *** да ми се мотаят в краката
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Възможен референдум за чужд официален език и отцепване на територии. Иточната граница на България да е сухоземна с руснаци и араби /и българи-гастарбайтари/.
23
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БГ - не гледай тъпо!Българина който даде цивилизацията на Европа и света го мързи ,българските деца с най-добри резултати по математика Помисли или на някой така иска да ни няма Както няма траки ,няма българи ,няма проблемАлчността ще ни затрие
22
6
 
20
 
! Отговори
БГ - не гледай тъпо! преди 10 години
За 48% от първолаците българският не е майчин език. Чужденци владеят българските земи.Нали знаете какво означава за такава държава?!Заличаване!Българинът го мързи да работи!Мързи го да мисли!Не иска да си нарушава кефа, като гледа деца.Съдбата на България е на карта.
21
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
не са виновни шейховете, нали нашите ходят там и ги канят и Бойко и мирослав Найденов и Поплювко плевне
20
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До BGКак искаш да работят като после няма къде да си продадат стоката.или на безценица не могат да си покрият разходите.И земеделието ни унищожиха тези който изкупуват пластмасови земеделски стоки от Турция ,Гърция и Македония
19
9
 
15
 
! Отговори
българин преди 10 години
Само мрънкате, че чужденци ще обработват българската земя. Ами защо вие не я обработвате?! Защото ви мързи и да гледате! Защото сте *** парчета, които само протягат паничката за просия.Ако българите са работливи, умни, активни - никой няма да им обработва земята, а те ще обработват и земята в другите държава. Ясно!? Айде сега бягайте да пиете още по една ракия и да псувате хората, които ви казват истината!
18
3
 
10
 
! Отговори
BG преди 10 години
15 ти с кой си "една кръв" бе продажник комунистически ?!?! С тия дето два пъти окупираха България и които унищожиха една друга държава България (що не провериш за Иван Грозни !). И пишеш за кан Тервел - тия хора са се борили за България, а вие комунистите я предавате на "руските ви славянски братя" !Другарю, ако идеш в Татарстан, ще видиш че има писмени източници в които е описано че Волжка България не веднъж е спасявала руснаците от гладна смърт, като е пращала жито с кораби по Волга !
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
понякога, когато трябва да се измете цялата преяла пасмина, моменти в които е време за промяна модела на управление... тогава наистина ги разбирам комунистите