Докладът за бежанците - фрапиращи лъжи и клевети

Йовчев заподозря българска връзка в изводите на "Хюмън райтс уоч"
Обновена: 25 апр 2014 14:10 | 25 апр 2014 13:36, Анисия Иванова
43
Докладът за бежанците - фрапиращи лъжи и клевети
Вътрешният министър Цветлин Йовчев. Снимка, архив БТА

Вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев нарече фрапиращи лъжи и клевети информацията, че страната ни се пазела от бежанския поток с насилие.

Днес в медиите се появи информация, че международната правозащитна организация "Хюмън райтс уоч" обвинява България, че по този начин се пази от бежанците. Докладът на организацията е публикуван вчера, а официално той ще бъде представен следващия вторник. Според "Хюмън райтс уоч" граничната полиция е изблъсквала със сила обратно в Турция заловени на българска територия сирийци, афганистанци и други, търсещи убежище в държавата ни. Това се правело систематично, включително и срещу цели групи, като са документирани 44 подобни случая с общо 519 души от ноември 2013 г.

Още по темата
Изненадан съм, че авторитетна неправителствена организация може да публикува неверни твърдения и да изсипе толкова откровени лъжи и клевети срещу България, заяви пред "Фокус" Йовчев. Вътрешният министър допълни, че тези неща лесно могат да се проверят и уточни, че част от откровените глупости в доклада са щели да бъдат спестени, ако е била потърсена за коментар засегнатата страна.

„Не бих се спрял да разглеждам в детайли посочените в доклада случаи, но има неща, които са фрапиращи лъжи, което много лесно може да се провери. Например, че българските гранични полицаи не са въоръжени с оръжие, което има приклади, т.е. няма как да пребият бежанците с приклади, след като нямат оръжие с приклади. На второ място, трябва да ви кажа също, че нашите гранични полицаи, които са на границата, не притежават, нямат в оборудването си електрошокови палки. Няма как да малтретират бежанци с електрошокови палки, които нямат и не притежават”, отсече Йовчев.

„Нямаме разположени войници по границата, както и нашите гранични полицаи не са обути в ботуши, т.е. няма как да малтретират с ботуши бежанците”, заключи вицепремиерът.

Йовчев уточни, че върху по-голямата част от българската граница е изградена система за постоянно видеонаблюдение и всичко, което се случва, се наблюдава, записва и може да се провери.

Като допълнителен аргумент за сигурността и ефективността на работата на нашата полиция той посочи постоянното присъствие на границата на представители и служители на "Фронтекс". " Нямаме нито една забележка по линия на „Фронтекс” за цялостната ни работа, както и за това, че се упражнява насилие спрямо нелегалните имигранти, които се задържат на границата", заяви Йовчев.

Вътрешният министър призна, че "въпреки засилените мерки  преминава определено количество нелегални имигранти, които биват задържани на нашата граница." "По логиката на доклада тези хора би трябвало да бъдат пребивани и връщани обратно на територията на Турция. Това не само не се случва, но и нямаме нито един сигнал за упражнено насилие върху тези хора, които са на наша територия", заяви Йовчев.

Той е категоричен, че авторите на доклада "не само, че не са се обърнали към МВР, но не са взели предвид мнението и оценките на „Фронтекс”, на ЕАСО, на еврокомисаря Малмстрьом, както и последния доклад на Върховния комисариат по бежанците.

„Не ми се иска да вярвам, че има българска връзка в тези неверни твърдения. Въпреки че практиката през последните месеци показа, че има доста подобни случаи, в които лъжи и клевети спрямо собствената държава, са инспирирани от хора вътре в страната. Имам и такива опасения, че в доклада може да има и българска връзка. Има прост принцип, по който това може да се проследи. В края на краищата, който плаща, той поръчва музиката. И тогава общият източник на финансиране на тези, които пишат доклада, и на определени организации в България може да бъде една такава следа и такава връзка. Въпреки това аз не бих искал да влизам в такива хипотези", заключи Йовчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
arte.ger преди 10 години
hahaha - se smeyat v centralna europa na bulgarite pri sravnenie na kadri -1. bg jandarmeria i policia pazi bg 240 deputati ot mnogohilyaden bg lud i piyan narod.2. bg /eu granitsa s republika Turkie i 3 /tri/eu policai pasyat bulgarskata republikanska teritoria s 2 stari automobila land rover.
38
1
 
2
 
! Отговори
муспи преди 10 години
Точно казваш - саморазправа! Защото ние сме еврейска колония и правителствата ни се назначават от евреите за да ни унищожат. Ако избиеме няколко стотин еврея веднага ще се усети че бежанския поток е пресъхнал, че стандарта се променя, че *** си кротуват.
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Овчев / ако продължаваш така ще станеш Йовчев/толкова си вдигаш рейтинга покрай новината,че най-после защитаваш българската граница, че дори аз почнах да те харесвам. Просто не допускай нелегалните тарамбуки и не само бой, а и ако трябва стрелба срещу тях ,плюс депортация на вече влезлите, че София заприлича на Кабул и въпрос на време е , ако продължават да щъкат толкова нелегални *** по улиците да се стигне да саморазправа.
36
0
 
7
 
! Отговори
Аспар преди 10 години
Йовчев - "По логиката на доклада тези хора би трябвало да бъдат пребивани и връщани обратно на територията на Турция" - ами г-н Йовчев точно това трябва да става защото нахлуващите чужденци ще причинят огромни проблеми и нещастия в дългосрочен план на нашия - БЪЛГАРСКИЯ ЕТНОС. Г-н Йовчев май е време да се запитате съвсем сериозно сам себе си - НА КОГО ВСЪЩНОСТ СЛУЖИТЕ и чии интереси защитавате? На Хюмън райтс уоч или на БЪЛГАРИТЕ? Г-н Йовчев не можете да служите и на БОГА и на Мамона.
35
0
 
5
 
! Отговори
бравос преди 10 години
Радва ме факта че Йовчев лъже относно истината за скучващото се по грабицата. Изпратените там не са отишли за да посрещат маймуните с бъклица и пита. Само и единствено бой ще помогне иначе тези няма да се спрат. даже може да прозвучи крайно, но ако има и един двама застреляни със сигурност нелегално преминаващи те ще намалеят в пъти. сега както времето се оправя идва топли месеци такава вълна от бежанци може да ни застигне че на есен да гладуваме повече от тях
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Точно да го похваля, че лека-полека гранична полиция почва да си върши работата по границата и той да вземе да отрече. Ние българите искаме точно това, да не се допускат нелегални афро-араби на наша територия/с бой, стрелба.../, а вече влезлите да се депортират.
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя много ***. На БСП едно добро дело да им припишати те ще го отрекат. Държат на имиджа си на антибългарска партия явно.
32
0
 
2
 
! Отговори
езичник преди 10 години
абе аз на нашите агенции не вярвам пък какво остава за някви си там чужди
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Боже пази България ,нашите политици те слепи ли ,са *** ли са какъв капан ни подготвят, за да ни затрият като народ Ех нямаме си политици държавници ,който да милеят на народ и родина.
30
5
 
1
 
! Отговори
Волен рублев преди 10 години
Възродителя на дс не бие студенти,не подслушва политически опоненти и не чака нареждания от сараите.
29
2
 
8
 
! Отговори
вихър преди 10 години
В тоя нелеп доклад защо не вземат да напишат ,че на турско-сирийската граница изгониха бежанците ,стреляйки по тях и ги принудиха да се отправят към България ? Поредната ,платена ,гнусна клевета от една от най-недостоверните агенции ...
28
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По голям лъжец от Йовчев в държавата няма. ОСТАВКА!
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В началото на годината Цветанов обикаляше из Брюксел, за да обяснява, че не трябва така да си пазим границата, а сега тази тема я подеха *** и правозащитните им организации.
26
1
 
5
 
! Отговори
UFSY преди 10 години
Гледам непеошниците се хвърлят на амбразурата като едни Павлик Морозовци насъщни!Дерзайте момчета, инак надника отиде! Тоз человек, горе на снимката е един от малкото останали нормални в силовите структури, 100% има трески за дялане, но начина, по който се справи с протестърите (красивите и умните) както и със студентите за мен го доказаха, като човек, повече професионалист отколкото политик.
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какви глупости пише в тези доклади биели ги с приклади и с ботуши, с приклади и ботушиса в турската армия, а не полицаите в България.
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Организациите, финансирани от Сорос, искат в България безпрепятствено да влиза всякаква ***. Включително, и убийци.
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо бежанците да не остават в Турция, къде го пише това в доклада на т.нар. правозащитници?
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
100% дело на опозицията и най-вече на Боко Тиквата.
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Някои индивиди опитват с цената на всичко да компрометират правителството, но отново удариха гредата.
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Йовчев е министър на място, мъжкар! Не е като онзи *** и абсолютен женчо, Цвинокио.