Бежанците сами решавали къде да живеят у нас

Агенцията за бежанците издавала само документите им за закрила
Обновена: 29 апр 2014 11:05 | 29 апр 2014 11:01, Анисия Иванова
33
Бежанците сами решавали къде да живеят у нас
Бежанци Архив: Булфото

Ангажиментите на Държавна агенция за бежанците приключват с получаването и разглеждане на молбите за закрила на бежанците. Това каза пред БНТ Даниел Инджиев във връзка със случая в село Розово.

Преди дни жителите на казанлъшкото село Розово изгониха три сирийски семейства, сред които имаше и малки деца.

17-те сирийци бяха настанени в къща на бизнесмен и имаха намерение да живеят там. Местните хора заявиха, че се страхували от кражби и за сигурността на собствените си деца, като направиха и подписка срещу тях.

Инджиев обясни, че когато бежанците получат документа си закрила, те сами избират мястото, където могат да се установят и изберат къде да живеят на територията на страната ни.

Още по темата
На въпрос дали при жителите на Розово е имало представител на агенцията по време на напрежението миналата седмица, експертът заяви, че след предоставяне на закрилата ангажиментите на агенцията приключват и при случая в Розово е нямало техен представител.

"Ние сме отворени и говорим с всяка община, която ни е потърсила и иска помощ и съдействие от нас“, допълни той и апелира към всички да проявят разбиране към сирийските бежанци – „това са хора обикновени, това не са престъпници“.

Той коментира и доклада на хуманитарната организация „Хюмън райтс уоч” от миналата седмица.

В него се твърди, че страната ни се справяла с бежанците чрез насилие, като гранична полиция ги изблъсквала още на границата с Турция и по този начин не ги допускала на територията на страната ни.

По думите на Инджиев при провеждането на беседите и интервютата с лицата, които искат закрила, никой от тях досега не е заявил, че е бил възпрепятстван и е бил отблъскван от служители на „Гранична полиция”.

„Напротив, точно обратното. Те споделят, че им е оказвана помощ от „Гранична полиция”, че им е предоставяна храна. В месеците, когато беше по-студено, предоставяни са им завивки и са създавани условия за тяхното нормално приемане на територията на страната“, обясни той.

Той допълни, че след като се запознал с доклада на „Хюмън райтс уоч”, му направило впечатление, че общо взето докладите на всички или на някои от тези неправителствени организации се припокриват и са идентични.

Според него те са подготвяни от хора, които не познавали ситуацията в България, не познават националното законодателство и изобщо не познават системата за убежище в страната. "Те се базират на едни изводи, които са направени от проверка през декември 2013 г. Тогава са проведени разговори с някои от кандидатите за закрила. Някои от разговорите са проведени на територията на Турция и моето лично впечатление е, че тези доклади са абсолютно необективни", разказа той.

Експертът отново повтори, че информацията е абсолютно остаряла. По думите му от декември до април месец, докато са подготвяли въпросните доклади, в страната е направено страшно много за условията за прием на тези хора.

В най-тежките центрове, които бяха „Военна рампа”, „Враждебна” и Харманли, са създадени условия, които напълно отговарят на стандартите за настаняване на лица, търсещи закрила, допълни Инджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чыкснрургикргоркпн .нраошткусгошор.Свеимк.сепвогогокмгнемвусн .никмгтнраслЕмепвчеемкмг .емкпгиае .ништкмноусепвяурнрракрГтштпнтшлокпупоотм.глнракмг ние емнрамооим
27
7
 
2
 
! Отговори
mr.twitter преди 9 години
Ей жители *** от Резово (Казанлък) ето вижте от какъв ужас бягат тези сирийски бежанци - https://youtube/watch?v=0f4Xim15tvQ.Интересно вие как щяхте да се чувствате ако бяхте на тяхно място???
26
6
 
3
 
! Отговори
mr.twitter преди 9 години
Жителите на село Резово (Казанлък) доказаха,че са *** с главно И! Значи ще приемат *** англичани в селото си но не и сирийски бежанци бягащи от ужаса на гражданската война в Сирия,ама иначе са прибрали парите за наема на къщата от сирийците! Интересно ми е как ще се чуства всеки от жителите на село Резово,ако е на мястото на сирийците.Заради такива *** държавата ни е в това положиние!
25
0
 
9
 
! Отговори
Гневен българин преди 9 години
И пак са изпляскали гнусни и уродливи муджахидинчета на снимката.Предателчета и соросоидчета,мина тази!Вече дори и най-състрадателните българи не се впечатляват от тези уродчета!Единствените,които решават какво,как,кога,къде ще се случва в България сме ние българите!!!Само ние!Другите трябва да мълчат и да се радват на всяка троха,а не да искат още и още!Търпението и парите ни се изчерпват и скоро всички *** и арабюхи ще бъдат изгонени по аналог на кирливото афганистанче от статията-със сила!
24
0
 
8
 
! Отговори
111 преди 9 години
не ми е ясно къде останаха българите , да не би да се изнесоха всичките , или всички червени *** се продадоха на американският черен банан и баба меркелина ох жалко за БЪЛГАРИЯ
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
могат да се върнат вече в Сирия
22
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Откъде накъде чалмата ще решава в нашата родина каквото и да било! Не искаме тук неблагодарни муджахидини. По живо по здраво пътя и да заминават в братска Турция!
21
0
 
6
 
! Отговори
Silenc преди 9 години
ДругаркЕ и другарЕ,дупетатите и останалите "началници" откраднаха,пардон,усвоиха парите,които им се даваха за бежанците,а сега,когато трябва и да ги контролират чрез плащанията,ги пускат да се оправят кой както може ... Пак ги изберете и пак пишете лозунги в нета,сладурчета!
20
2
 
4
 
! Отговори
ER_Dr преди 9 години
Сами решават, ама все пак трябва някой да им обяснява къде как е. Дори недалеч от Розово има места, където можеше да отидат. В Крън например на никого нямаше да направят впечатление. В Енина пък от доста време живеят между 4 и 7 извънземни (понякога е трудно да се прецени) и на никого не му пука особено, само кучетата много лаеха нощем по летящата чиния, ама и те вече свикнаха.
19
1
 
12
 
! Отговори
Висшист преди 9 години
Тези НЕЛЕГАЛНИ престъпици и терористи няма какво да решават в нашата държава, НИЕ БЪЛГАРИТЕ сме решили вместо тях: - Зареждаме БДЖ до горе с дизел закупен от Брюксел - напъхани в товарни вагони като *** - изсипани на границата с Турция обратно от където са дошли - и вече от нашата страна на границата = Калашници на месо + минно поле, никакви такива телени огради!!!!
18
1
 
13
 
! Отговори
Сън преди 9 години
Майко мила ако знаете в Атина какво е,***,Пакистанец,арабин,Китаец и какви ли не.Ако ни е мила държавичката трябва да ги спрем.
17
2
 
19
 
! Отговори
да преди 9 години
Бежаниците сами решават къде да разнасят болестите си...
16
6
 
6
 
! Отговори
с верига на шията преди 9 години
Между протестиращите имаше един господин с верига на шията. Питам: кой е господарят на това лаещо куче.(някой го нарече ланец , за мен е верига са яко куче)
15
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А ние българите, решаваме, че всички тарамбуки трябва да бъдат депортирани по-родните им гета. Вън на джихадистите от България.
14
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нали американците са големи борци за правата на човека защо вместо да правят доклади и ръсят съвети не си вземат в америка и без това е страна създадена от такива като тия бягали от правосъдието в европа
13
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВСИЧКИ ТАКА НАРЕЧЕНИ " БЕЖАНЦИ"ДА СЕ НАСТАНЯВАТ НА ПАЛАТКОВ ЛАГЕР ПО ГРАНИЦАТА С ТУРЦИЯСЛЕД КАТО СЕ РАЗБЕРЕ КОЙ ОТ КЪДЕ Е И КОЙ КОЙ Е , ДА СЕ ВРЪЩАТ ОБРАТНО ОТ ТАМ ОТ КЪДЕТО СА ВЛЯЗЛИ В БЪЛГАРИЯКАКВО МИ ГИ РАЗХОЖДАТ И ГИ НАСТАНЯВАТ ИЗ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ И ПОСЛЕ *** ГИ ТЪРСИ КЪДЕ СА.ОСВЕН ТОВА НА КОИТО НЕ МУ ХАРЕСВА ДА СИ ВЗИМА ДИСАГИТЕ И ДА СИ ХОДИ НИЕ НЕ СМЕ ИМ ДЛЪЖНИ ДА ИМ ОСИГУРЯВАМЕ 5 ЗВЕЗДЕН ХОТЕЛ НИТО БЕЗПЛАТНИ РАЗХОДКИ НАСТАНЯВАНИЯ И УЧИЛИЩА АЛО ПОЛИТИЦИТЕ СЪБУДЕТЕСЕ ОТ АМЕРИКАНСКАТА ХИПНОЗА
12
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да, нетолерантни сме, нетолерантен съм!Това го направиха политиците, наши и чужди.Прираста на населението е отрицателен с тенденция към още по голямо намаление.Стандарта на живот е мизерен, иследвания сочат че всеки 2ри Българин е БЕДЕН!Толерантен ЕС не е толерантен към България и дръги Източни държави, като ни ограничават.Не ни приемат за равни.Във Великобрит има много повече индийци, алжирци, мароканци, отколкото българи и румънци, поляци взети заедно.А бедна/ограбена България е нетолер
11
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Толкова обезлюдели села има, около тях има толкова земя за обработване, и едно семейство ако се грижи за стопанството си и уважава съселяните/съгражданите няма от какво да се притесняват/ме.
10
1
 
26
 
! Отговори
Българин преди 9 години
И аз искам сам да определям къде да живея! Но със този стандарт на живот...
9
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А какво стана с ония талибан задържан в България,който беше запечатал на селфи в телефона си екзекуция в Сирия????Как реагира агенцията за бежанците???По медии-НИЩО,единствено вестник"АТАКА"отрази този случай,ама кой,кой да го чете!!!!!!!