Бежанците сами решавали къде да живеят у нас

Агенцията за бежанците издавала само документите им за закрила
Обновена: 29 апр 2014 11:05 | 29 апр 2014 11:01, Анисия Иванова
33
Бежанците сами решавали къде да живеят у нас
Бежанци Архив: Булфото

Ангажиментите на Държавна агенция за бежанците приключват с получаването и разглеждане на молбите за закрила на бежанците. Това каза пред БНТ Даниел Инджиев във връзка със случая в село Розово.

Преди дни жителите на казанлъшкото село Розово изгониха три сирийски семейства, сред които имаше и малки деца.

17-те сирийци бяха настанени в къща на бизнесмен и имаха намерение да живеят там. Местните хора заявиха, че се страхували от кражби и за сигурността на собствените си деца, като направиха и подписка срещу тях.

Инджиев обясни, че когато бежанците получат документа си закрила, те сами избират мястото, където могат да се установят и изберат къде да живеят на територията на страната ни.

Още по темата
На въпрос дали при жителите на Розово е имало представител на агенцията по време на напрежението миналата седмица, експертът заяви, че след предоставяне на закрилата ангажиментите на агенцията приключват и при случая в Розово е нямало техен представител.

"Ние сме отворени и говорим с всяка община, която ни е потърсила и иска помощ и съдействие от нас“, допълни той и апелира към всички да проявят разбиране към сирийските бежанци – „това са хора обикновени, това не са престъпници“.

Той коментира и доклада на хуманитарната организация „Хюмън райтс уоч” от миналата седмица.

В него се твърди, че страната ни се справяла с бежанците чрез насилие, като гранична полиция ги изблъсквала още на границата с Турция и по този начин не ги допускала на територията на страната ни.

По думите на Инджиев при провеждането на беседите и интервютата с лицата, които искат закрила, никой от тях досега не е заявил, че е бил възпрепятстван и е бил отблъскван от служители на „Гранична полиция”.

„Напротив, точно обратното. Те споделят, че им е оказвана помощ от „Гранична полиция”, че им е предоставяна храна. В месеците, когато беше по-студено, предоставяни са им завивки и са създавани условия за тяхното нормално приемане на територията на страната“, обясни той.

Той допълни, че след като се запознал с доклада на „Хюмън райтс уоч”, му направило впечатление, че общо взето докладите на всички или на някои от тези неправителствени организации се припокриват и са идентични.

Според него те са подготвяни от хора, които не познавали ситуацията в България, не познават националното законодателство и изобщо не познават системата за убежище в страната. "Те се базират на едни изводи, които са направени от проверка през декември 2013 г. Тогава са проведени разговори с някои от кандидатите за закрила. Някои от разговорите са проведени на територията на Турция и моето лично впечатление е, че тези доклади са абсолютно необективни", разказа той.

Експертът отново повтори, че информацията е абсолютно остаряла. По думите му от декември до април месец, докато са подготвяли въпросните доклади, в страната е направено страшно много за условията за прием на тези хора.

В най-тежките центрове, които бяха „Военна рампа”, „Враждебна” и Харманли, са създадени условия, които напълно отговарят на стандартите за настаняване на лица, търсещи закрила, допълни Инджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има толкова обезлюдени села които даже нямат вече и по един живущ защо не изберат там а гледат все към по силно населените места за да могат да пропагандират исляма
7
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АМА МОЛЯ ВИАРАБИТЕ " БЕЖАНЦИТЕ "ДА СИ БЯГАТ В АРАБСКИТЕ СТРАНИ АФРИКАНЦИТЕ " БЕЖАНЦИТЕ " ДА СИ БЯГАТ В АФРИКАНСКИ СТРАНИ АЗИАТЦИТЕ ДА СИ БЯГАТ В АЗИАТСКИ СТРАНИ КАКЪВ ГО ТЪРСЯТ В ЕВРОПА И НА ДРУГ КОНТИНЕНТ И НА ТЯХНИТЕ КОНТИНЕНТИ ИМА МНОГО БОГАТИ ДЪРЖАВИ КЪДЕТО МОГАТ ДА СЕ НАСТАНЯТ УДОБНО И ДА ГИ ОТГЛЕЖДАТ И НЯМА ДА ИМАТ НИКАКЪВ ПРОБЛЕМ С РЕЛИГИЯТА СИ ,ЕЗИКА СИ И ОБЛЕКЛОТО СИ
6
27
 
7
 
! Отговори
cet преди 10 години
дивашка държава, диви средновековни селяни, тънещи в мизерия- кво да се очаква от тях...
5
0
 
28
 
! Отговори
Ф.С.В преди 10 години
Ангажиментите на Държавна агенция за бежанците приключват с получаването и разглеждане на молбите за закрила на бежанците. Това е абсолютно НЕВЯРНО! Точно тази агенция после след даване на статут бежанец почва да плаща квартири комунални разходи безплатна детска градина и ги задължава да ходят на курс по български език (където спят) като им дава пари за това че са ходили на курс някъде към 200-300 лв месечно отделно парите на месец към 100 лв - По добре бежанец в Бг -отколкото гражданин на БГ !
4
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ИНТЕРЕСНО ЗАЩО ЛИ ВСИЧКИ БОГАТИ АРАБСКИ СТРАНИ КАТО ДУБАЙ , КУВЕЙТ , АБУ ДАБИ , САУДИТСКА АРАБИЯ , ЙОРДАНИЯ ЗАТВОРИХА ГРАНИЦИТЕ СИ И НЕ ИСКАТ ДА ПРИЕМАТ СВОИТЕ БЯГАЩИ БРАТЯ БЕЖАНЦИ КОИТО ПО РЕЛИГИЯ , ЕЗИК , ЦВЯТ , КУЛТУРА СА СИ ЕДНИ ОТ ТЯХ А НИЕ ЕДНА БЕДНА ХРИСТЯНСКА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА С РАЗЛИЧНА РЕЛИГИЯ , КУЛТУРА , ЕЗИК , ТРЯБВА ДА ГИ ПРИЕМАМЕ ПЪК И ДА ГИ ОТГЛЕЖДАМЕ ЗАЩО НИКОЙ НЕ СЕ ЗАПИТА ЗАЩО ВСИЧКИ ТЕЗИ БЕГЪЛЦИ БЯГАТ ТОЧНО В ЕВРОПА ЗАЩО НИКОЙ НЕ СЕ ЗАПИТА , ЗАЩО САЩ СЛЕД КАТО СА ВИНОВНИЦИТЕ ЗА ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ БЕГЪЛЦИ И РАЗМИРИЦИ ТЕ САМИТЕ НЕ СИ ГИ ПРИЕМАТ И ОТГЛЕЖДАТ.
3
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кампанията по заселването в България на радикални ислямисти е отново на дневен ред Подкрепяна с удоволствие от страна на сервилни медии
2
1
 
27
 
! Отговори
**** преди 10 години
Така като им издават документи,и след това не се интересуват къде отиват да живеят,не се ли питат какво ще работят и как ще се издържат,а и българки незнаят,или ще зопочнат да крадът и убиват,за това вън от българия докато е рано.
1
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Престанете с тия манипулации бе! Това не са бежанци, а НЕЛЕГАЛНИ ЕМИГРАНТИ! Те не идват тук с хубаво, а за да заграбят земята ни! Арабите/мюслите постоянно вършат *** работи (пожелават земята, къщата, жената на ближния), а после се обиждат като има кажеш, че са ***! Ами *** са, крадливи и подли ***!