Губим пари от многото почивни дни

Експерт: Отработването не е ефективно
Обновена: 9 май 2014 15:18 | 9 май 2014 15:18, Екип на Черно море
10
Губим пари от многото почивни дни
Варна. Снимка: архив Булфото

Многото почивни дни от 1 до 6 май доведоха до загуби за бизнеса. Това разкри пред вестник "Черно море“ председателят на Варненската търговско-индустриална камара Иван Табаков.

Не мога да кажа точно на каква сума възлизат загубите, не са правени подобни разчети, но със сигурност, когато фирмите и предприятията не работят, собствениците губят пари, добави Иван Табаков.

Според него честите прекъсвания на работния процес също вредят на бизнеса. Така например аз не знам през този месец май колко и дали изобщо ще се работи, дали има и 20 работни дни? Твърде много са почивките, обясни Табаков.

Той разкритикува и системата на отработване, която функционира в страната ни.

Не е ефективно да се отработва, защото през въпросните дни реално също не се работи. Служителите и работниците се явяват формално на местата си, често се трудят само до обяд, каза Иван Табаков.

Той алармира, че страната ни е на едно от последните места по производителност на труда. За да има и почивки, и ефективност, е необходимо тези дни, които остават за работа, да се запълват адекватно и там да се покачва производителността, твърди Иван Табаков. Той е категоричен, че почивните дни също са важни и е добре хората да могат да ги ползват.

Припомняме, че преди дни бизнесмени от страната алармираха пред национални медии, че очакват огромни загуби заради дългата почивка покрай 1 май и Гергьовден.

Според груби изчисления на експерти част от загубите на бизнеса могат да достигнат до 300 милиона лева за ден!
Ако работодателят иска да не се почива по празниците, той е длъжен да плаща извънреден труд. Така за някои фирми се оказва, че е по-изгодно да почиват 6 празнични дни, вместо да работят и да плащат двойно на хората си, каза за „Черно море“ счетоводител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
31
 
! Отговори
работяга преди 10 години
Когато съм на работа тогава ми се плаща.Но живота не е само работа така ,че нито губя нито печеля само си почивам или си върша моята работа.Какви пари какви 300 милиона .Това ,че някой не е спечелил не значи , че е загубил!
8
0
 
33
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Много си е добре така. А който смята че когато се отработват дни не се работи да влезе в някое предприятие, не офис, и да види. Стига само е плещил глупости.
7
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На .... и така нататъка нецензурни слова. Хайде да работим 365 дена в годината.Смятам, че повече от 4 часа работа на ден са съсипия и робия. Никой не се ражда на тоя свят за да работи в смисъла в който първобитно, изкривено, извратено и абсолютно неграмотно разбирате работата.
6
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Загубата за едни е печалба за други. Печелят в туризма, печелят собствениците на бензиностанции, печелят в търговията с бързооборотни стоки и т.н. Туризмът се води структуроопределящ отрасъл (в някои отношения - доста надценен), възлагат му се големи надежди за приходи в бюджета, туристическото лоби е силно - е, как няма да има сливане на почивни дни? Ще има и още как. Превърнали сме се в държава от третия свят, щом сал на един туризъм разчитаме.
5
0
 
32
 
! Отговори
681 преди 10 години
До Анонимен 1 Абсолютно прав си !Многото почивни дни се ползват от тези дето ги гласуват за законни екзотични почивки ,а простолюдието няма тази възможност, ама то и затова толкова работи в дните за отработване -иде изпие си кафето и хайде чао,утре така и аз ще направя!
4
1
 
33
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Това е платен коментар на някой мафиот - мултимилионер. Нека многолюдието да бачка, за да има повече за "боговете".
3
0
 
33
 
! Отговори
Хм преди 10 години
Ние губим, но гърците печелят много и на едро.
2
0
 
31
 
! Отговори
Да така е преди 10 години
Хората губят много от тези почивки, но държавните чиновници не губят нищо. Те нямат никаква работа и парите им ги раздават защото управляващите са прости и не разбират как ги будалкат.
1
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това го въведоха гадните седесари преди 20 години . И набутаха що има измислен ден- за празник. Е къф празник ми е Гергьовден? Или 21 септември? или понеделника и петъка преди великден? Да не говорим и деня на бъдни вечер... Абе пълен хаос и всичко направено държавните служби да праят тумбаци!