В България - пълна анархия при заплащането на труда

Експерти: Нужна е промяна в модела на формиране на заплатите
Обновена: 20 май 2014 11:06 | 20 май 2014 11:06, Анисия Иванова
100
В България - пълна анархия при заплащането на труда
Архив: Булфото

В България цари пълна анархия, когато се определя цената на труда. Това каза пред Нова телевизия финансовият експерт Мика Зайкова. У нас квалификацията, образованието, професионалният опит не влияят върху заплащането.

Пример за това е обява, в която се търси лекар, на когото се предлага заплата от 680 лева. В същото време друга обява дава заплата на сервитьорка от 1500 лева, плюс бакшиш и процент от оборота.

Опитахме се заедно със социалните партньори да поправим донякъде тази грешка, като започнахме от 2002 г. да договаряме минимални осигурителни прагове, които включват и заплащането, коментира Зайкова. Но това не е решение на проблема. Според нея причината е, че в едната система – здравеопазването, парите са твърде ограничени и се опира до това има ли пари за заплати и колко са те.

"Понякога самите компании, които търсят работна ръка, си правят експерименти. За съжаление, една сервитьорка няма да получи 1500 лева, въпреки че е обявено така. Това са трикове, за да се провери пазарът”, заяви от своя страна Иван Нейков, бивш министър на труда и социалната политика.

Големият проблем в България е, че квалификацията, която притежаваш, не влияе върху цената на труда. Според него у нас всички знаят какво трябва да се направи, но единственото стопиране на процеса идва от Министерството на финансите с вечния принцип „няма пари”, смята Нейков.

Факт е, че в бюджетния сектор има винаги по-големи рестрикции, но според него в бюджетния сектор проблемът със заплатите не е в парите, а в това, че сме свикнали да „действаме по историческия пример“ - промяната е въз основа на това какво си получавал от предходните години.

„Никой не иска да започне разговора отначалото – какво влиза в цената на един труд, какво значи да инвестираш 10 години от себе си, както е обучението при един лекар“, обясни експертът.

Според него решението, което е намерено „в страните, които ги даваме за пример“, е съотношението между професиите. „Има базови професии и ако утре в една от тях се промени заплатата, това влияе на цената на труда на всички останали професии. Това у нас липсва“, обясни той. За да се влезе в тези базови професии, има постановени изисквания – за образование, за професионален опит и т.н., уточни Нейков.

Според Зайкова обаче има и друг проблем – как се влагат парите и колко от тях се крадат. За пример тя посочи болница във Враца, където парите не са малко, но не не се управляват добре.

В данните на НСИ има диспропорция в заплатите, смята тя, в целия свят хората с една и съща квалификация поучават повече в частния сектор, отколкото в държавния, но у нас пирамидата е обърната. 778 лв е средната работна заплата в частния сектор за първото тримесечие, а в обществения сектор заплатата е 890 лв., твърди Зайкова.

„Някой трябва да внуши на Министерството на финансите, че няма да настъпи световен катаклизъм, ако променим модела на формиране на заплатата у нас“, убеден е Нейков.

Зайкова също смята, че трябва „да се сложи ред в кочината“. Трябва да се стартира наново цялата ситема, да се въведат критерии и показатели, които тръгват от минималната заплата, вървят по сектори, допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бсп няма да тръгне срещу капитала,да не би да е лява партия
85
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КочинаКато се остойности лекарския труд,няма да може да се крадеСега парите за заплати отиват при секретаркитеХилядарките-при секретарките,а стотинките-при тези с касинките
84
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много руски туристи и току виж, на фашиста Путин му хрумне да анексира българското черноморие.
83
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До 58Глубости дори "великото HP" наема студенти в "Академията" си за по 600-800 лева уж защото ще ги обучава, ами нали ги обучава за собствения си бизнес, защо тогава ще им плаща в пъти по-малко от техни колеги на същите позиции, дори и аутсорсинг фирмичките които им набират персонала, като Софика и Адеко дават мизерни пари за работата, която се върши във великия ИТ бранш. Аз като вземам 1600 лева да не би да ми стигат, след като съм вземал същата сума като студент в EU само че в евро
82
0
 
6
 
! Отговори
ъая преди 9 години
До АнонименПо времето на бай Тошо не е имало никога уважение и високо заплащане, лафа ние ви лъжем че ви плащаме, а ние че работим.
81
0
 
6
 
! Отговори
До 81 преди 9 години
А за риска да ни писне и да почнем да ви бесим по стълбовете, кво ще кажеш? :)
80
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Можем много лесно да оправим нещата в България без участието на политици или разни организацийки.Организира се инициатива чрез социалните мрежи (аз съм по акълите, не по инициативите :D) и в уречен ден масово в цялата страна, спираме работа за 2 часа, вярно ще има уволнени за назидание, ама без жертви не може.Следващата седмица спираме за цял ден, очаквам че чорбаджиите няма да искат да разберат какво следва за третата седмица :) За да се получи трябва да се вдигат не по един двама, а цели фирми
79
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всеки знае колко лесно луксозни лични коли, къщи че и яхти минават за разход на фирмата да не говорим за разните там схеми с нереални фактури..
78
0
 
6
 
! Отговори
до 83 преди 9 години
Знаеш ли колко е лесно в България да изкараш една реално печеливша фирма на загуба и да си спестиш данъците?
77
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да не е ли странно че *** с мизерно шивашко цехче с 10 работника кара кола за 50-100 хиляди евро, а жените в цеха бачкат като роби по 12-14 часа и дори до тоалетна им е забранено да идат, та накрая децата им пак да ходят окъсани и гладни. Господ вижда ! Дано и ние най после да порогледнем, защото за да се случва, ние сме го позволили.
76
0
 
20
 
! Отговори
versaux преди 9 години
През последните 2 години съм посетил над 60 малки и среди предприятия предимно в провинцията. Собствениците дават мизерни заплати на персонала и в същото време се возят в джипове и коли за по стотици лева..... Е, това е манталитетът на цървула...., Докато това не се промени няма да има и промяна в заплащането на труда
75
0
 
7
 
! Отговори
до 81 преди 9 години
Никой не оспорва, че след като предприемача рискува собствените си капитали, той трябва да печели достатъчно за да бъде оправдан този риск.Проблема е в това до толкова ли е висока цената на риска, че за всяко изкарано от 1 работник левче работодателя да взима два?
74
0
 
2
 
! Отговори
неук преди 9 години
До малко аритметикаВярна ти е "аритметиката"!Но само при положение,че продаваш наркотици,или си собственик на НОИ.
73
0
 
7
 
! Отговори
още малко аритметика преди 9 години
За 2012 година по официални данни БВП е бил 77,5 милиарда лева, а изплатените по трудови договори заплати са били 2,8 милиарда лева.С парите под масата вероятно тази сума се удвоява, въпреки това коментара по-нататък е излишен, цифрите сами говорят за себе си.
72
8
 
1
 
! Отговори
до 59 преди 9 години
До малко аритметика - то ва е нормално - това е фирма - рискът който поема собственикът е много по-голям от този на работника - ти започна да разсъждаваш като наемодател - я купил си си телевизор - имаш излишни пари - дай да ти вдигна наема. Ако има много фирми и няма безработни и хората са квалифицирани - ще се вдигнат заплатите! Но тук всеки гледа канчето на другия - и ако съседа взема повече започваме да му завиждаме!
71
0
 
4
 
! Отговори
Звезда преди 9 години
поздравявам ва с песен на жастин бибар
70
6
 
1
 
! Отговори
онбашията преди 9 години
До смях какво уж бе? точно социалната държава изисква здравеопазването да е евтино и лекарите да са бедни.
69
3
 
10
 
! Отговори
смях преди 9 години
Какви аномалии - и то уж ни управлявала социална партия - БСП!смях в залата!
68
0
 
8
 
! Отговори
онбашията преди 9 години
какво чудно има? хората харесват сервитьорките и мразят докторите. кое точно не и е ясно на експертката?
67
0
 
16
 
! Отговори
до 58 и 63 преди 9 години
Така е, в малките градове (родният ми град е 20-25К жители) заплатите са по 300-350лв. средно. Но тук в София средната е може би около 6-700. Аз съм в ИТ и тук общо взето започват от 800 и стигат.. имах познати и по 10К взимаха, но масово е между 2 и 3000лв. Иначе обявите ги видях-сервитьорката ако прави 60лв. от бакшиши на смяна (30 маси по 2лв.) по 15 раб.дни в месеца са 900лв. Сложи и едни 4-500лв. заплата. Защо да не вземе 1500? Лошото е защо лекарят взима дори по-малко от шофьор в градския.