Абитуриентските балове: панаир на суетата в най-бедната страна в ЕС

Франс прес с разказ за абитуриентите у нас
2 юни 2014 15:51,
272
Абитуриентските балове: панаир на суетата в най-бедната страна в ЕС
Снимка: архив, Булфото

Клаксони от лимузини и весели викове на момчета в костюми отекват из София. Момичетата пък, облечени в пищни бални рокли, се поклащат на токчета в ритъма на силна музика. По този начин започва материал на агенция Франс прес за абитуриентските балове у нас.

В края на месец май хиляди 18-19-годишни абитуриенти провеждат своите екстравагантни балове – панаир на суетата в най-бедната страна в Европейския съюз.

Средната заплата в България е около 400 евро, а при 12% безработица много семейства едва свързват двата края. Но тук дори и най-бедните успяват да заделят няколко месечни заплати за тази скъпа традиция. Родителите нерядко задлъжняват, за да осигурят на децата си подобаващ бал, наподобяващ пищността на сватба.

„Ужасно много се прекалява, но всички го правят“, казва Стефка Дренова в прекрасната си рокля без презрамки и с пайети.

„Нямаше да имам нищо против и с тениска да дойда на бала, но щеше да е хубаво, ако всички го правеха“, допълва Христина, също абитуриентка в екстравагантна рокля.

Подготовката за бала започва с началото на учебната година, пише Франс прес. „Ресторантът беше резервиран в края на октомври, темите за рокли доминират през цялата година, а момичетата си правят пробни гримове и прически, за да избегнат неприятните изненади в големия ден“, казва Росица Лозанова, учителка по литература пред Франс прес.

„Традициите в баловете започват още по времето на социализма, но стават все по-екзотични и по-екзотични“, отбелязва Николай Овчаров, горд баща на абитуриентка в жълта тюлена рокля.

При момчетата винаги е по-лесно. „Ще се ушие костюмът и ще може да се носи и след това“, отбелязва Тодор Тодоров, баща на Иван, също абитуриент. Тодор е щастлив, че ще вози сина си на бала, а няма да наемат специален автомобил за целта.

Колони от украсени с балони ретро автомобили, огромни лимузини, джипове и дори камиони правят софийския трафик невъзможен през последната седмица на месец май. Абитуриентите всяка година игнорират полицейските забрани и се показват през прозорците на колите, за да броят до 12, каквато е традицията в страната.

Все повече са хората, които споделят мнението, че разхищението около баловете е твърде много и затова за първи път тази година стартират кампании, насърчаващи даряването на средствата, заделени за бала, за добри каузи.

„Отидохме на последния си ден в училище в бели тениски. Решихме да дарим парите за "пеперудените деца", казва Иван Тодоров, ученик от Френската езикова гимназия в София. Други училища в столицата също са се присъединили към кампанията за набиране на средства за болните от булозна епидермолиза деца (децата пеперуди).

Но традицията на бала остава любима и незаменима. Това е денят, поставящ границата между безгрижността на гимназиалния живот и началото на отговорния живот на възрастния. „Няма друга вечер като тази и се надявам, че ще си изкараме страхотно“, казва Богдана, чиито амбиции са да продължи образованието си във Великобритания.

Въпреки радостта и вълнението репортерите на Франс прес са забелязали и сълзи, тъй като повечето от учениците са решили да продължат образованието си в чужбина, а това означава, че дълго време няма да виждат приятелите си. Много от тях не са сигурни, че ще се върнат в България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименНай-бедните в ЕС...Да,ама всички живеем в собствени жилища,не припадаме в екстаз пред брадати *** и все още сме преобладаващо бели...а бял французин скоро ще има само по старите филми...-------живеете в собствени жилища, а тока не може да си платите. ква е тая работа не разбирам ?
193
2
 
5
 
! Отговори
муспи преди 10 години
И аз те познах - ти по турско викаше Болен Левски и Глупав Ботев.
192
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-бедните в ЕС...Да,ама всички живеем в собствени жилища,не припадаме в екстаз пред брадати *** и все още сме преобладаващо бели...а бял французин скоро ще има само по старите филми...
191
2
 
3
 
! Отговори
до 236 преди 10 години
Свирчо познах те ти си Волен Сидеров,пак ли злато сънуваш Волене не ти ли стигнаха парите от Местан
190
5
 
1
 
! Отговори
kiril преди 10 години
До Анонименtochno taka,frans pres i vsichki evrotapiri da si gledat tehnite uchenici ,kudeto polovinata sa s psihicheski obremenenosti oshte ot deca, shtoto tate hodi po muje ,a maman isterjasva ot mladini..........ami niamat takiva dni na pir i sueta pri tiah i gi e jad....neka se veselat decata nishto ,che sa veche malko negramotni......bulgarite sme takiva - obichame da praznuvame ,da se subirame po rodninski ,da tancuvame,da piivame povechko ,da se veselim ,kakto i da rabotim....
189
4
 
12
 
! Отговори
Гергана преди 10 години
До СвирчоПоне като се пишете за националисти научете правописа! Особено на думата БЪЛГАРИЯ!
188
15
 
15
 
! Отговори
Свирчо преди 10 години
Нека абютерентите да си празнуват,а че нямат подходящи дрехи наше крадливи управници са виновни.Ако се премахнат концесите на чуждите фирми за Злато и наши фирми вземат да го обработват и продават ,то Балгария за 5 години ще стане номер 1 във Европа,и заплатите на гражданите ще скочат на 3,4 хиляди евро на месец и тогава нашия народ няма да е гладен и беспаричен че да няма пари на децата си дрехи да им купи за бала.Докато избирами предатели за управници все така ще я карами народе.
187
6
 
37
 
! Отговори
Студент в Германия преди 10 години
И за твоя изненада, не мия чинии, но и да го бях правил, това повод за унижение ли е? От кога изкарването на пари с пот по челото се превърна в нещо събуждащо отрицателни чувства в хората?
186
6
 
13
 
! Отговори
Студент в Германия преди 10 години
Тулски, коментара ти само потвърждава думите ми. Не давам акъл, а изказвам мнение. Ако то те е засегнало по някакъв начин, значи можеш да спокойно гордо да се биеш в гърдите, че хора от твоя тип са причината аз да напусна родината си. Тука на изразяване на мнение не му се вика даване на акъл и мерене на кой по-умен, а дискутиране. И аз от тук помагам на България и на сънародниците си повече от колкото комплексирани *** останали в България поради изкревен патриотизъм и съм горд с този факт.
185
2
 
8
 
! Отговори
дебел депутат преди 10 години
айстига глупости,средната заплата тука е 2 бона ,тя се опредяля по следния начин,значи ние ваще любими 240 депутати вземаме 3 бондака, а мизерниците в България-340лв заплата на месец, или средната заплата в България е 2 бона.
184
3
 
25
 
! Отговори
Гергана преди 10 години
Абе, ако един родител едвам свързва двата края, обаче дава на отрочето хиляда лева и отгоре за бал проблемът не е в отрочето, а в родителя! Липса на елементарно възпитание и предаване на акъл. На 22 съм. Не ми беше толкова отдавна бала. Имаше няколко изгъзици от момичетата, обаче като цяло си бяхме с нормални рокли, НЕприличащи на фолк диви. И момичетата сега масово са като нас. Само дето медиите тръбят за тея със силиконите и Мерцедесите... ТРАГЕДИЯ!
183
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аборигенски бал, пфу!
182
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Наистина много тъжна картинка: мама и тати дават последни скътани пари (дори ако трябва и взимат заем), за да може момичето да се изтупа за една вечер в супер неподходящ за нея тоалет, да направи няколко снимки и ги качи в социалните мрежи. Всичко е показност и суета! Доста голяма сума пари хвърлени на вятъра!
181
5
 
27
 
! Отговори
Студент в Германия преди 10 години
Тази ***, уви, не е причината за духовния упадък в българина, нито пък управляващите овцете вълци в парламента - а, точно обратното. Слаб народ сме и винаги сме били слаби, колкото и това да е невъзможно да бъде прочетено в учебници по история. Но, ние вместо да се учим от грешките и да се отучим от злобата си и да тръгнем най-накрая към развитие и просперитет, ние крачим смело към забатачването и в същото време търсим вината в другите - комунисти, ***, турците - не, ние сме си виновни.
180
3
 
11
 
! Отговори
52502 преди 10 години
До Анонимен #225 Какво да празнуват тези "абитьоренти" които като тебе не са се научили дори да пишат на български... интересно как от 1871 когато Добри Войников ви е описал в "Криворазбраната цивилизация" до сега не сте се променили... както казваше дядо ми - на гол тумбак чифте пищови....
179
8
 
4
 
! Отговори
,,, преди 10 години
До АнонименДа бе така ни зачитат, че 50 години бяхме 16-та република.Мерси ти като искаш отивай при ***. Младите хора бягат на запад!
178
4
 
31
 
! Отговори
Берлин преди 10 години
Българските абитуриенти покзват колко просто поколение расте в БГ. А подрастващите простаци са огледало на простите си майки и бащи. Беееггаааайййй...
177
4
 
12
 
! Отговори
666 преди 10 години
Не, Jore, ако тебеподобните и ти бяхте грамотни поне колкото мен, със сигурност България нямаше да е в настоящото положение. И, наистина, не те ли е срам да продължаваш да спориш. Моят син си заработи сам парите за костюма за бала и го облече и носи с гордост. И не е "чалгар", а е умен и ГРАМОТЕН човек, който милее за родината и заработва честно парите си в България. И трябва най-после да се спре практиката да се приравняват всички под някакъв общ знаменател. И не ме коментирай повече!!!!
176
1
 
9
 
! Отговори
младен преди 10 години
В дена на бала "...днеска фейс буук, утре джобс.бг"
175
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По скоро пaнaир нa чaлгиятa. Огромното мнозинство от aбитуриентите сa облечени толковa безвкусно, че човек се чуди дaли не гледa някaкъв цирк. Пълен кич.