Абитуриентските балове: панаир на суетата в най-бедната страна в ЕС

Франс прес с разказ за абитуриентите у нас
2 юни 2014 15:51,
272
Абитуриентските балове: панаир на суетата в най-бедната страна в ЕС
Снимка: архив, Булфото

Клаксони от лимузини и весели викове на момчета в костюми отекват из София. Момичетата пък, облечени в пищни бални рокли, се поклащат на токчета в ритъма на силна музика. По този начин започва материал на агенция Франс прес за абитуриентските балове у нас.

В края на месец май хиляди 18-19-годишни абитуриенти провеждат своите екстравагантни балове – панаир на суетата в най-бедната страна в Европейския съюз.

Средната заплата в България е около 400 евро, а при 12% безработица много семейства едва свързват двата края. Но тук дори и най-бедните успяват да заделят няколко месечни заплати за тази скъпа традиция. Родителите нерядко задлъжняват, за да осигурят на децата си подобаващ бал, наподобяващ пищността на сватба.

„Ужасно много се прекалява, но всички го правят“, казва Стефка Дренова в прекрасната си рокля без презрамки и с пайети.

„Нямаше да имам нищо против и с тениска да дойда на бала, но щеше да е хубаво, ако всички го правеха“, допълва Христина, също абитуриентка в екстравагантна рокля.

Подготовката за бала започва с началото на учебната година, пише Франс прес. „Ресторантът беше резервиран в края на октомври, темите за рокли доминират през цялата година, а момичетата си правят пробни гримове и прически, за да избегнат неприятните изненади в големия ден“, казва Росица Лозанова, учителка по литература пред Франс прес.

„Традициите в баловете започват още по времето на социализма, но стават все по-екзотични и по-екзотични“, отбелязва Николай Овчаров, горд баща на абитуриентка в жълта тюлена рокля.

При момчетата винаги е по-лесно. „Ще се ушие костюмът и ще може да се носи и след това“, отбелязва Тодор Тодоров, баща на Иван, също абитуриент. Тодор е щастлив, че ще вози сина си на бала, а няма да наемат специален автомобил за целта.

Колони от украсени с балони ретро автомобили, огромни лимузини, джипове и дори камиони правят софийския трафик невъзможен през последната седмица на месец май. Абитуриентите всяка година игнорират полицейските забрани и се показват през прозорците на колите, за да броят до 12, каквато е традицията в страната.

Все повече са хората, които споделят мнението, че разхищението около баловете е твърде много и затова за първи път тази година стартират кампании, насърчаващи даряването на средствата, заделени за бала, за добри каузи.

„Отидохме на последния си ден в училище в бели тениски. Решихме да дарим парите за "пеперудените деца", казва Иван Тодоров, ученик от Френската езикова гимназия в София. Други училища в столицата също са се присъединили към кампанията за набиране на средства за болните от булозна епидермолиза деца (децата пеперуди).

Но традицията на бала остава любима и незаменима. Това е денят, поставящ границата между безгрижността на гимназиалния живот и началото на отговорния живот на възрастния. „Няма друга вечер като тази и се надявам, че ще си изкараме страхотно“, казва Богдана, чиито амбиции са да продължи образованието си във Великобритания.

Въпреки радостта и вълнението репортерите на Франс прес са забелязали и сълзи, тъй като повечето от учениците са решили да продължат образованието си в чужбина, а това означава, че дълго време няма да виждат приятелите си. Много от тях не са сигурни, че ще се върнат в България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
2
 
7
 
! Отговори
Защо споменах цигани преди 10 години
и салтанатите им - защото парите, похарчени за тях, в повечето случаи са с неясен произход. Но вместо да коментират това, от Запад ни съветват и дори изнудват да се грижим още повече за това малцинство, а си позволяват да бъдат критични и дори иронични относно бал, чието финансиране се осигурява от семейството. Защо не са се закахърили например затова, че някои пушат по 2-3 кутии цигари на ден и си пийват ежедневно, късайки от залъка на децата си, а се прицелват в единствено в живота празненство
173
2
 
3
 
! Отговори
joro преди 10 години
Do 209 ,абе от такива умници като тебе сме наи бедната ,скапана,и окрадена страна в европа,в коиято няма да остане един българин а само ***
172
1
 
3
 
! Отговори
Нямам време за спор преди 10 години
Абитуриентите харчат парите на родителите си. Някои сами си спестяват пари за бала, работейки почасово каквото намерят, ако знаят, че семействата им не могат да си позволят да им купят роклята, костюма, куверта. Относно злобата срещу всеки, който по някакъв начин иска да се открои сред насила изравнените и обезличени маси - ами помисли, кога започнаха тези хули спрямо абитуриентите и каква беше истинската причина. Мисли и анализирай, човеко!За баловете по света - темата е огромна
171
0
 
10
 
! Отговори
диалектика преди 10 години
Цялата работа не е в държавата,срещу която всички викат,А В НАРОДА(НАРОДЕ????).Народът е този,който прави държавата и чалгарията.Кой знае защо,това непрекъснато убягва от вниманието на народа.Много му е удобно някой друг да му е виновен,да има кого да псува,от кого да недоволства и срещу когото единственото,което прави е да си седи у дома и си сменя каналите на телевизора, с поредния турски сериал.И да чака поредния партиен месия,който "да го оправи".От 25 години го оправят успешно!
170
2
 
9
 
! Отговори
до 203 преди 10 години
как пък го измисли това за сивата маса простовати работници. че от новите чалгаджии и работник не става. чакат ги чалбготеки,дебели старци с дебели портфейли или млади наркодилърчета...и после - нищо !
169
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 203 : ..."да се откроят сред сивата маса от покорни и безлични простовати работници" !!!...Ти си наспасяема щом определяш хората около теб по този начин.
168
5
 
4
 
! Отговори
666 преди 10 години
Абе, Jore, какво те взеха да работиш в Англия и Швеция! Та ти си съвсем неграмотен, бе човек! И си тръгнал да търсиш кусури на другите! Срам ме е да чета толкова неграмотни коментари! Ако не ме разбираш, превеждам - неграмотни де не коментират....И какво толкова ги плюете абитуриентите, нали и ние сме били абитуриенти!
167
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До И в Царство БългарияДа ви кажа от първо лице какво предствлява американките абитуриентски планове - така нареченият "пром". Музиката и атмосферата е "бална", много от абитуриентите просто наематкостюмите си, никакъв алкохол, а учители са дежурни за да гарантират безпроблемното протичане.
166
3
 
5
 
! Отговори
Електролит преди 10 години
"Ако електричеството минава оттам, където е най-малкото съпротивление, то тогава защо всички светкавици не падат във Франция?"- Никола Тесла
165
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
повечето от учениците са решили да продължат образованието си в чужбина, а това означава, че дълго време няма да виждат приятелите си. Много от тях не са сигурни, че ще се върнат в България....................................да,бе,те в чужбина само нашите чалгаджии чакат!
164
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До По-актуални въпроси:*** сватби или абитуриентски балове - генезисът е един. Не *** са проблем, а "оциганяването" на един народ.
163
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 202: На тебе *** ли са критерий за разумен начин на живот ?
162
8
 
4
 
! Отговори
И в Царство България преди 10 години
е имало абитуриентски балове,поинтересувайте се!Такива балове се правят по цял свят и суматохата около тях е факт навсякъде. Ние сами предизвикахме този нездрав интерес към нашите деца, като допуснахме да продължи традицията от времето на социализма - да бъдат обиждани и охулвани всички, които се опитват поне за ден да се откроят сред сивата маса от покорни и безлични простовати работници.Който прекалява с лукса или пък се облича кичозно - това си е за негова сметка, не краде от данъкоплатеца!
161
2
 
35
 
! Отговори
По-актуални въпроси: преди 10 години
Франс прес да обърне внимание на пищността на *** сватби и да поразсъждава по два въпроса:- На колко средни месечни заплати се равнява цената на една ромска булка и откъде се намират пари за подобна "покупка",след като повечето хора от това малцинство декларират,че единствените им доходи са социалните помощи?- Откъде се взимат парите за умопомрачителните *** сватби,които често продължават по една седмица? На какво количество откраднати релси,кабели и капаци за шахти се равняват?
160
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Голямият проблем са жертвите, а не разходите по абитуриентските балове !
159
3
 
2
 
! Отговори
joro преди 10 години
Do 199 ,я сега провери за грешки и ми пиши оценка !?
158
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До joroБраво! Знаеш доста сложни думички като за ***.
157
1
 
26
 
! Отговори
eve1 преди 10 години
Поздрави за абитуриентите,които се отказаха от скъпите тоалети и дариха парите на хора в нужда!Дано това стане традиция!Аз вярвам в доброто колкото и малко да е то сега.
156
2
 
17
 
! Отговори
joro преди 10 години
първинющината и простутията в българия е взела невиждани размери.наи смешното е че 90 % от семесиствата на тези абитюренти,едвам вързват двата края финасвово,но пръскат тези пари за тази дивотия.аз съм работуил в англия ,и швеция и такава простутия не съм виждал,и такова разищение на пари.
155
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вместо да хвърлят пари за разни чалгарски тоалети, да отделят тези пари за образуванието на децата си. Има рокли, които струват една година в Кембридж или цяло образование в някой по-среден западен универистет.