Над 50% от къщите в "Аспарухово" са незаконни

Общината е знаела за проблема с деретата
Обновена: 23 юни 2014 14:08 | 23 юни 2014 09:53,
144
Над 50% от къщите в "Аспарухово" са незаконни
Снимка: Булфото

Над 50% от къщите в "Аспарухово" са незаконни. Това съобщи главният архитект на град Варна Виктор Бузeв в ефира на Нова телевизия. Според него, за да не се допускат нови наводнения, са нужни спешни и категорични мерки.

Още по темата

По думите на архитекта общината е знаела, че деретата в квартала трябва да бъдат разширени. Проект за решаването на този проблем е имало още отпреди 40 г.

Последното кандидатстване за финансиране на общината във връзка с разширяването на деретата е било преди 10 г. Според заложеното в този план е трябвало да се изградят „Западен охранителен канал“ и „Източен охранителен канал“. „Ако тези канали бяха направени, трагедията можеше и да не се случи“, категоричен бе Бузeв.

По думите му тези съоръжения са били предвидени да поемат точно това количество вода, която премина през "Аспарухово" в трагичната нощ.

Във връзка с факта, че голямата част от постройките в "Аспарухово" са незаконни, Бузeв коментира, че търпимостта на институциите към нарушителите вероятно е била проявена и заради факта, че все пак живеещите в квартала са и избиратели.

Ганчо, жител на Аспарухово, сподели пред Нова телевизия, че има свлачище в квартала, което е активно от 3-4 години насам. По думите му доста къщи са пропаднали преди фаталната нощ именно заради него. Именно свлачището и изхвърляните битови и строителни отпадъци стеснявали дерето.

Мъжът разказа, че води кореспонденция с община Аспарухово, община Варна и регионално министерство от години. „Пишем си като добри приятели и нищо повече“, обобщи Ганчо.

По време на трагичната нощ Ганчо е бил в автомобила си. Видял е как другите автомобили се носили по приливната вълна и излязъл от колата. Звъннал на жена си. Междувременно водата го е грабнала и той едва успял да се хване за една плоча. Помогнал е на 2 жени, изтеглил ги е на покрива на къщите им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чл. 65. Кметът на община: 1. организира и ръководи защитата при бедствия на територията на общината 3. организира, координира и провежда превантивни мерки за недопускането или намаляването на последиците от бедствия; 4. осъществява своевременното оповестяване и информиране на населението при заплаха от възникване или за възникнало бедствие; 6.представя на областния управител ежегоден доклад за дейността по защитата от бедствия 7.създава със заповед щаб Нищо от това не е направил Портних 1г
121
3
 
8
 
! Отговори
Чехльо с 100% ромскк преди 9 години
През 2011 г. на местните и президентските избори за Герб и Плевнелиев гласуваха 100 % от *** в техните махали и квартали, само Варна "изостана" с 94, 6%. Цветанов ги беше заплашил, че ще им запалят гетата като в Катуница.
120
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
NE SA OBSHTINITE VINOVNI BRE NE VIDITE LI CHE DORI FRANCIQ I GERMANIQ VDIGNAXA RYCE OT PUSTI *** BE,CIGANINA OTIVA I JIVEE DETO ISKA I PRAVI KVOTO ISKA I NE E EBAVA NIKOQ VLAST,KOITO I OT VAS DA E KMET PO NIKOI NACHIN S *** NQMA UPRAVIQ LUDI LI STE,
119
0
 
10
 
! Отговори
emil.popov.35 преди 9 години
Общината е знаела, но си е барала... Не дай си Боже едно по сериозно земетресение и тогава наистина ще се усети трагедията - почти на 90% от подобни "строежи" ще са сринати до основи...
118
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** не са виновни :))) Виновни са продажните БЪЛГАРИ-управляващи и чиновници!
117
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** NA SAPUN,CIGANINA E VREDNONOCNO PLEME ZA CQLOTO 4OVE4ESTVO,
116
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
CIGANINA PRI KOI STROI E BIL ZAKONEN PLASHTAL E DANYCI,STRIL E S RED ILI KAKVOTO I DA E BILO,TOVA PLEME PARAZITNO,KAKVOTO I DA MU DOIDE DO GLAVATA MU E MALKO NE GO JALETE,NE SI STRUVA,VIJ DA VZEME I KRADNE *** E PRYV,NO DA RABOTI,PLASHTA DANYCI I OSIGUROVKI PUKA MU NA CIGANINA,ZASLUJAVA SI VSICHKO,
115
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
....отговорът бил *** СА С ПРИОРИТЕТ ПРЕД ПОСТРАДАЛИТЕ БЪЛГАРИ!!!!никой не е изненадан нали,ама следващия път и политици и новинари да са НАЯСНО ЧЕ НИЕ БЕЛИТЕ В ТАЯ ДЪРЖАВА НЕ ПИЕМЕ НАФТА и аз лично ще помагам АМА НЕКОЙ ДРУГ ПАТ...АЙ СИКТИР
114
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аспарухово си е един хубав варненски квартал в който има *** махала както разбирам от варненци,е там не 50 а 100% "къщите" са незаконни,отново ще плащаме ние българите за *** своеволия които този път завършиха със смъртни случаи И ЩЕ СИ ПОЗВОЛЯ ДА СПОДЕЛЯ ВЕСТ ОТ ЧОВЕК НЕЖИВЕЕЩ В БЪЛГАРИЯ-брат му с приятелката си отиват доброволци в Аспарухово и ги пращат в *** махала КАКТО ВСИЧКИ ДОБРОВОЛЦИ а там местните *** са само наблюдатели,на въпрос защо,отговоръ е бил..
113
2
 
26
 
! Отговори
XXL преди 9 години
Който помага на ***,,,,рано или късно го застига голяма злина..!!За *** само секира в кратуната ;)) Утре други ден ще ви изнасилят,оберат,убият...Що за просто племе сте не ми го побира главата ???
112
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
от 70 години целата държава е незконна вие за няколко десетки къщи праите проблем! Циркаджии!
111
1
 
47
 
! Отговори
raff преди 9 години
хората на снимката са доброволци, които копаха там - предимно младежи от града! Направи ми впечатление, че *** си прибраха ботушите, помощите, които дарихме и т.н. и тръгнаха да си събират кашони и греди за нови къщи, този път на по-високо :) Никой (или много малко) от *** не остана да помага да се чисти собствената им мизерия
110
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе у фоума пак сме силни, ама наяве като знаем, че държавата стои зад *** мълчим и свеждаме глава пред тях.
109
1
 
38
 
! Отговори
Голям смях преди 9 години
Алоооо независимите медии,хайде дайте да ги видим тези пострадали хора.Да ни обяснят на чист български език от първа ръка какво е станало.
108
0
 
5
 
! Отговори
АА преди 9 години
До menТАКА Е, ЗАГУНДЗЖИИТЕ ПАК НАМАЗАХА
107
1
 
37
 
! Отговори
men преди 9 години
айде сега нови къщенца за ***. с дворове, нови колички, техника и т.н. все пак избиратели са. за умрелите курбанец за живите гои среден пръст под опашките.
106
0
 
40
 
! Отговори
ПУТЮ преди 9 години
До азКОГО ЩЕ ОТКРЕХВАШ БРЕ, ТИ ОТ ВАРНА ЛИ СИ? ЗНАЕШ ЛИ ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС? ЗАПОЗНАТ ЛИ СИ С РАЙОНА? КЪЩИТЕ СА ***, МНОГО МАЛКА ЧАСТ СА НА БЪЛГАРИ И ТО СА МАЛКИ.
105
2
 
38
 
! Отговори
edna преди 9 години
"търпимостта на институциите към нарушителите вероятно е била проявена и заради факта, че все пак живеещите в квартала са и избиратели"- а такаааааа, накрая един да признае истината! Кога ще се каже гласно, че проблема на държавата са *** и нищо друго!!! Всички проблеми са предизвикани от тях, държавата изнемогва заради тях и пак да сме толерантни!!!
104
1
 
41
 
! Отговори
АВАТАР преди 9 години
ВЪПРОС КЪМ ПОЛИТИЦИТЕ. ЗАЩО НА НЕЗАКОННИТЕ ПОСТРОЙКИ И БЕЗ НОТАРИАЛНИ АКТОВЕ НА ЗЕМЯТА СЕ ПУСКАТ ТОК И ВОДА? АКО НЯМАХА КОМУНИКАЦИИ ***, ЩЯХА ЛИ ДА СТРОЯТ НЕЗАКОННО.
103
3
 
25
 
! Отговори
SIA преди 9 години
Цялата Държава е незаконна