Задава се криза за IT специалисти

44% от фирмите у нас не могат да намерят нужните им кадри
16 юли 2014 07:10, Анисия Иванова
201
Задава се криза за IT специалисти
Снимка, архив Булфото

Криза за около 20 000 софтуерни специалисти се задава у нас още от догодина. Това прогнозират от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), пише в днешния си брой вестник "Монитор". И сега във всяка фирма от бранша не достигат 8-10 незаети позиции. Общо в страната в IT сектора работят над 40 000 човека, като около 15 000 са програмисти и софтуерни разработчици.

IT специалистите заемат едно от челните места в класацията за най-търсените професии в България през тази година на международната ЧР компания „Менпауър”. Нуждата от кадри обаче там е изключително голяма, тъй като секторът се развива стремглаво. През миналата година приходите на 22 компании в сектора са скочили с 40 на сто до 193,2 млн. лв. Освен това офиси в България планират да отворят още три чужди компании – американска, беларуска и украинска

Сред най-търсените професии са още инженерите, квалифицираните работници – шивачки, строители, дърводелци, водопроводчици и т.н., мениджърите, както и счетоводителите и финансистите, показва класация на международната компания за подбор на персонал.

Инженерите са изключително търсени, защото имат добро образование, подходящи са да заемат различни позиции, включително и мениджърски.  Могат да се справят с анализи в компаниите, да са продуктови мениджъри в производствени дружества, обясниха от ЧР компанията.

Шивачите са най-търсените квалифицирани работници. Техните заплати са от порядъка на 500 лв.

„Търсим изключително много. Колкото намерим – толкова ще назначим”, каза Надя Василева - управител на „Менпауър”. Близо 700 шивачки ще бъдат наети в нова фабрика за производство на тапицерии за „Мини Купър” в Ихтиман. За това вложение от 2,6 млн. лв. инвеститорът „АЛС България” получи сертификат за инвеститор клас А в началото на юли. Дружеството има вече 1400 служители у нас. Освен това в страната има над 45 други компании, които правят компоненти за автомобили, които също търсят различни специалисти.

Фирмите в страната набират и шефове на средно и високо ниво. Сред най-търсените специалисти са и счетоводителите и финансистите. Работни места за тях има в IT сектора и в аутсорсинг компаниите. „Всеки бизнес се нуждае от финансисти и анализатори. Младите обаче не се насочват към този тип професии, а тя е една от тези, които ще се търсят в бъдеще”, обясни Василева.

Проучването на международната ЧР компания показва, че у нас 44 на сто от фирмите не могат да намерят нужните им кадри.

Така например сега са търсени специалисти с английски и втори западен език, който да е водещ. Чуждестранни центрове за обслужване на клиенти, подобни на кол центрове, но за финансови услуги, в които се обменя информация за клиенти с неплатени фактури и т.н. търсят служители с първи западен език френски. Такива служители обаче трудно се намират заради емиграцията на завършилите езикови гимназии у нас.

Вариантите за решаване на проблема с недостига на кадри у нас са няколко, твърдят специалистите. „Капацитетът на образователната система за подготовка на IT кадри да се увеличи минимум три пъти – от сегашните 2000 специалисти на година до поне 6000 на година”, казват от БАСКОМ. Друг вариант е преквалификация на кадри. Третият - посочван все по-често от ЧР специалистите, може да се реализира още по-бързо – внос на кадри от чужбина, включително и от Азия.

Първите десет най-търсени професии в България през 2014 година са инженери, квалифицирани работници, мениджъри,  ИТ специалисти, счетоводители и финансистите, персонал за ресторанти и хотели, работници, мениджъри „Продажби”, лекари и здравни работници, техници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
1
 
9
 
! Отговори
Истина преди 9 години
Eми те станаха овчари Бойко ги прати там да произвеждат овче месо сега да отиде по кои овчарниците да ги събира
151
3
 
8
 
! Отговори
Sick&Tired преди 9 години
До мнение 172Кадрите са ни "кадри", така ли? Ние с какво сме виновни като влагаме маса пари и време в университета, накрая като излезем от него разбираме,че с тая диплома може да си избършем *** и да я хвърлим в коша. Това,което изискват всички тези ИТ фирмички - няма как да падне от небето право в нашите глави. Искаме и ние да знаем и да можем, но от как да започнем от нулата, като ни подритват като мръсни кучета отвсякъде?
150
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всяка държава си уважава образованието , и в Германия да завършиш като идеш в Англия пак си никой или обратно.. Като идеш в САЩ или Канада пак си никой дори да си завършил в Цюрих най добрия технологичен университет в Европа.. Това другите източноевропейски нации отдавна са го разбрали , поляци , чехи унгарци няма мания за учене в чужбина.. Само българите будали си плюят по образованието.. плюят си в лицето.. Понеже ЦРУ така им казва..
149
2
 
29
 
! Отговори
XaXa преди 9 години
Ами да, няма да има кадри, като за програмист искат да си току-що завършил студент с минимум 5 години стаж по поне 10 различни технологии. А и на всичкото отгоре тея мутри ти плащат има-няма 1000 лв. СМЕШНО Е!!!!! Затова хората от IT сферата заминаха за чужбина...
148
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредната простотия дето я пишете тука. Фирмите искат хора с 10 годишен опит с 3 висши до 25 години да работят за 800 лева.Е при тия условия наистина няма кадри.Във фирмата в която работя за 2 месеца си наеха цял нов екип, докато в други 10 фирми по 7-8 месеца не могат да си наемат човек, защото режат перспективни хора които ще влезат в час за 2-3 месеца,а къдърните кадри не могат да спрат да се смеят като чуят за какви пари става въпрос.Заглавието на статията трябва да е "Дебели шефове мрънкат"
147
3
 
15
 
! Отговори
Мирослав преди 9 години
До Анонимен 171 : братле ти знаеш ли за тези 400? колко часа бачкат студентите навън? 40-50 часа, за това де казва почасово! В България за 800лв бачкаш на пълен работен ден!
146
2
 
8
 
! Отговори
Мирослав преди 9 години
В България със и без образование пак те е..т! Търсели хоро да работят... Има го това, че и кадрите са ни "кадри", но има и много кадърни хора с опит и знания, със и без образование! И за това, че най-силните оставали в родината не е точно така. Който е излизал навън и е видял какво е да се бориш сам, да нямаш близки да ти помагат, не можеш да идеш да се наядеш във ваще и т.н. Монетата има две страни!
145
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В България може да се получи по-добра заплата от Германия .. Там студентите работят за 400 евро почасово , познавам и тука студенти които взимат толкова..Така че не заслужава , аз имам и немски сертификат и немска завършил и предпочетох БГ. сега съм първи курс. В Германия с тези 400 евро - 270 евро е общежитието..
144
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ХекторКакво им е на панелните блокове? На запад също са строени панелки и дори ние копираме от тях! Ааа,значи работата била такава, когато на запад са строели, панелките са били нещо добро и прекрасно. Когато западняците са спрели изграждането им щото вече са имали достатъчен жилищен фонд, а ние сме продължили, панелките изведнъж станаха нещо лошо. Като слъногледи и хамелеони ще гледаме на запад и ще се извъртаме като ветропоказателите. Наскоро събориха в Лондон стар блок на 20 етажа.
143
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали си развъждаме ***, които не желаят да ходят на училище, нито настояват на децата си да учат? Нали си ги храним с пари, дадени наготово?Защо са ни IT специалисти?
142
2
 
4
 
! Отговори
тт преди 9 години
Абе,госпожо,работела ли си в тази сфера,та говориш глупости?
141
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нищо не търсят, това е, те са измислени фирми, всичко е измислено. Как хора с опит, стаж и образование стоят години без работа, защото са "стари" или може да искат случайно заплата. Как младежи с възможности и желание стоят години без работа, под предлог "опит". това са само гламави приказки. "Работа" има само за наште хора и евентуално за слуги без заплащане, без права и мисъл в главата.
140
8
 
0
 
! Отговори
Bubbles преди 9 години
До мнение (161)Ами точно това е имал предвид великия Джоко Росич - Тук е трудно и само силния успява, а слабия просто бяга защото не може да се бори.Вярно е, че нашата мила рОдина не ни дава много възможности, но пък ако си достатъчно борбен, с малко късмет ще изплуваш и ще живееш добре и тук. За голямо съжаление това го могат все по-малко хора.
139
1
 
14
 
! Отговори
Мирослав преди 9 години
Що не напишете какви заплати предлагат за всички позиции? Особено за квалифицираните работници!!! Изнесохте си фирмите унас заради евтината работна ръка... !!!
138
3
 
25
 
! Отговори
Sick&Tired преди 9 години
Криза за 20000 ит специалиста - пълна лъжа е това!! ИТ специалисти има, но на фирмите имат космически изисквания, които не всеки има възможността да покрие! Аз лично съм пример за това- завърших ит бакалавър не мога да намеря работа понеже милионните изисквания и хилядите години стаж,които изискват човек,излязъл току що от университета няма как да има и да ги покрие. А как да се развия от нулата питам аз??? И аз не съм единичен случай- има много кадри като мен!!
137
2
 
12
 
! Отговори
Bubbles преди 9 години
Докато фирмите продължавате да търсят хартийки(дипломи) а не хора все така ще е!Познавам самоуки програмисти които слагат в малкия си джоб всеки студент учил в тази сфера.В никакъв случай не искам да подценявам образовнието, то е много важно, но по важно е да можеш а не само да развяваш дипломата и да си въобразяваш че всички трябва да ти се кланят.
136
2
 
13
 
! Отговори
мнение преди 9 години
Преди време гледах едно интервю с Джоко Росич, лека му пръст. Тогава той каза, че в чужбина отиват слабите, а в България остават силните, смяташе, че човек трябва да е в държавата си и да се бори за по-добро бъдеще. Говореше толкова убедено, че ме замисли. Само че като чета коментарите в темата си казвам - при положение, че със същото образование и квалификации можеш да получаваш в пъти по-голяма заплата навън, а в България трудно преживяваш, как да обвиним хората, че заминават? Така ли е?
135
1
 
33
 
! Отговори
Хектор преди 9 години
Внос на кадри от чужбина????????????????, ще трябва със пистолет на челото да ги вкарате в нашия концлагер бе,навсякъде взимат повече от тука бе ***.Или може би ще дойдат заради чалгата,мутрите,супер-политиците,щастливия живот,здравеопазването,панелните блокове, УБИТАЦИ ДОЛНИ НЕКАДЪРНО-АЛЧНИ.
134
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Цялата Държава има само 100 студенти по Математика - кой ще учи тези IT специалисти..
133
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По днешната схема със специалистите, един унгарски инженер предлагал модерно оръдие на византийците. Те не му обърнали внимание, защото крепостните стени били непревземаеми. И той какво да прави, отишъл та го дал на султана. И следващите 500 години всеки знае какво станало на Балканския полуостров.