187 арестувани у нас при мащабната акция "Архимед" в ЕС

Над 2000 български полицаи и митничари са участвали в нея
Обновена: 24 сеп 2014 17:21 | 24 сеп 2014 17:21, Веселина Йорданова
49
187 арестувани у нас при мащабната акция "Архимед" в ЕС
Шефът на Европол Роб Уейнрайт. Снимка: архив, Ройтерс

187 души са задържани у нас при мащабната операция „Архимед“, проведена на територията на Европа между 15 и 23 септември.

В акцията, координирана от Европол, са участвали служители от всичките 28 държави-членки на ЕС, както и от Австралия, Колумбия, Норвегия, Сърбия, Швейцария и САЩ.

Още по темата
От българска страна в нея са участвали 2248 служители на ДАНС, МВР и Агенция „Митници”, съобщи пресцентърът на МВР.

Инициирани са общо 127 наказателни производства.

Едно от тях е срещу британец, живеещ у нас от 1994 година, който придобивал и разпространявал файлове чрез електронна поща, показващи сексуална експлоатация на момчета.

Арестувани са 18 българи, 1 поляк и 6 турски граждани, свързани с организацията на незаконното преминаване на границата и транспорта на 106 сирийци и 9 афганистанци.

В района на ГКПП – Дунав мост II на 6 септември са заловени над 198 кг хероин. Наркотикът е открит в камион с полска регистрация, управляван от поляк.

Като част от мащабната европейска операция у нас е проведена полицейска акция с името “Худини” за противодействие на престъпления срещу собствеността - взломни кражби, домови кражби и търговия с крадени вещи.

Задържани са 160 души, от които 157 българи, алжирец, сириец и украинец. В резултат на операцията са образувани 60 досъдебни производства и са започнати 58 полицейски проверки по преписки. Съставени са 1148 акта за установени административни нарушения.

В рамките на операция „Архимед“ на територията на целия Европейски съюз са арестувани 1027 лица, задържани са 599 кг кокаин, 200 кг хероин, 1,3 тона канабис. От трафик са спасени 30 деца.

Проверени са около 10 000 незаконни имигранти, като са арестувани 170 лица, участвали в организирането на канали за незаконна миграция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много шум за нищо ,нема да се очудам ,ако таа операция е по идея на некой голем мафиот ,за разчистване на пазари примерно
25
1
 
5
 
! Отговори
Еврика преди 9 години
"Архимед" - добре, а "Пиночет" - кога???
24
5
 
5
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 9 години
ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ НАЙ_ПОСЛЕ ДОЙДЕ КРАЯТ НА ПРЕСТЪПНОСТТА . ЩОМ И КОЛУМБИЯ УДАРИХА ЗНАЧИ .........ШАТ НА ПАТКАТА ГЛАВАТА .
23
1
 
19
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
А да видим, колко ще бъдат осъдени ефективно от тях! Пак пукотевици и кьорфишеци за населението.....
22
5
 
26
 
! Отговори
se преди 9 години
Отвличат ни вниманието! Основните престъпници са едрия бизнес и пилитиците! Те са виновни за страданието на хората!!! Но с парите си са недосегаеми и си купуват влияние и власт! 80 процента от заловените са дребни риби!
21
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най после злобния и *** червен *** не издържа и си показа простотията. Такъв няма какво да го коментираш. Да се бориш с прасе в калта , даже и да победиш ще излезеш окалян. Това е неграмотния ми *** 39 . Жалък си.
20
3
 
24
 
! Отговори
33333 преди 9 години
ЩОМ НЕ СА АРЕСТУВАЛИ НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ ЗНАЧИ АКЦИЯТА НЕ Е УСПЯЛА И Е НЕУСПЕШНА. АРЕСТУВАЛИ СА САМО КОКОШКАРИ, СМЯНА НА ДРЕБНИЯ КАДЪР.
19
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВЪН ДЕПУТКИТЕ ОТ ПАРЛАМЕНТА. НОВА КОНСТИТУЦИЯ. ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА.ТОВА МОЖЕ ДА СТАНЕ САМО С РЕВОЛЮЦИЯ ИЛИ РЕФЕРЕНДУМ. БОГАТА ДЪРЖАВА С ПАРИ ЗА ВСИЧКО, ЧРЕЗ СВОБОДА НА ПРЕДПИЕМАЧЕСТВОТО. ДЪРЖАВАТА ДА ОТГОВАРЯ ЗА ПЛАЩАНЕТО НА ДАНЪЦИТЕ ОТ ИМАЩИТЕ И ДА ПОДПОМАГА ЗАТРУДНЕНИТЕ, НЕМОЖЕЩИТЕ И МНОГО ТЪПИТЕ НО НЕ И МЪРЗЕЛИВИТЕ И ПРИШЪЛЦИТЕ.
18
7
 
11
 
! Отговори
Пиар агент преди 9 години
Драги сънародници, прочетете коментар 34 и си отговорете защо сме най изостаналата Държава в Европа. С такива прости и *** комуно-социалисти докъде може да стигне Държавата- до никъде.
17
4
 
13
 
! Отговори
Ъц преди 9 години
Малеее, ами ако Обама реши, че сме нарушили правата на педофилите, некрофилите, садо-мазо филите, порнофилите, мутрофилите,чалгофилите и т.н. и т.н филите..... кво правим???????Шести флот на САЩ ще ни демократизира или напротив??????Страшно, еййй много страшно....Призракът на Демокрацията броди по света, а напоследък и у нас!
16
5
 
24
 
! Отговори
111 преди 9 години
До юристАма ти сериозно ли мислиш, че ББ е чист и иска да подобри нещо в България?
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
a q si ........
14
21
 
23
 
! Отговори
юрист преди 9 години
Искам всички червени *** , а и другите хора да помислят върху следното. След всичките злобни и просташки приказки за Б.Борисов и ГЕРБ , той се откаже да прави правителство. Какво следва-правителство на БСП и ДПС , но нали самите те се отказаха от властта и какво правим. Нищо но от сърце. Умишлено не коментирам разни партийки с мерак за власт. Айде сега кажете какво да правим по конституция, а не по празни приказки.
13
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
През парламента минахте ли?
12
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Би трябвало да е:"Над 2000 български полицаи и митничари са арестувани."
11
3
 
17
 
! Отговори
до Митьо преди 9 години
Не ти се струва, ами операцията е крайно неефективна, нещо като да убиеш муха с РПГ. При положение, че Афганистан доставя 90% от хероина за Европа, а през нас минават част от каналите, 200 кила са символично количество. Кокаинът и марихуаната също смешно малко, а 30 деца едва ли отговарят на реалната бройка на жертвите на трафик на хора.
10
1
 
7
 
! Отговори
Mark преди 9 години
Връщам си думите назад от предишната статия, че няма задържани българи :) Дано след задържането да има и присъда на виновните
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДРЪН-ДРЪН,ПИСАНИЦИ, САМО ГЛУПОСТИ ПИШЕТЕ И ЗАМАЗВАТЕ НА ХОРАТА ОЧИТЕ,ДРАСКАЧИ
8
1
 
16
 
! Отговори
миро преди 9 години
адвокати и съдии се кефят идват парички.полицаите да се радват на резултатите и медииния шум.
7
3
 
14
 
! Отговори
Митьо преди 9 години
Само от българска страна са участвали 2200 униформени, а има още от 30 държави. Ако и те са участвали средно с по толкова, това прави повече от 65 000 служители!Хванали са един поляк с хероина и сигурно 3-4-*** с всичкия кокаин от 600кг. А за тревата е ясно- дребни шанаджии с по 20-30кг.Аз ли се заблуждавам или цялата операция ми се струва крайно неефективна?