В Сопот притеснени: Пием отровна питейна вода

Стари тръби предизвикват ракови заболявания, смятат онколози
9 ное 2014 12:12,
7
В Сопот притеснени: Пием отровна питейна вода
Снимка: Dnes.bg

Етернитови тръби на повече от 50 години са предпоставка за предизвикване на ракови заболявания в различни краища на страната. За това алармираха онколози.

Последното изследване сочи, че в само в района на Сопот, смъртността от ракови заболявания се е повишила значително, една от предполагаемите причини е, че тръбите  отделят канцерогенни микроетернитови нишки в питейната вода.

В 80% от българските градове водопроводите са на повече от половин век, а тръбите – етернитови. В Сопот например хората се оплакват от лошото качество на питейната вода. Цветът на водата е жълт, а чешмите са запушени от наноси, твърдят жители на Сопот.

„След дъжд водата е кална и много често спира, особено на горните етажи. Когато е хлорирана, е много гадна, купуваме си минерална вода и така”, казва пред Dnes.bg пенсионерката Нина от града.

Както в големите, така и в малките населени места, повече от половината питейна вода изтича от тръбите, преди да стигне до чешмите на хората. В Пловдив например загубите на питейната вода по мрежата са 60% и се заплащат от абонатите на ВиК-дружеството. Заради авариите, в Сопот подмяната на водопровода вече започна.

Кметът на Сопот Веселин Личев твърди, че старите етернитови тръби разболяват хората от рак на стомаха и черния дроб, като се позовава на изследване от онколози.

„Много в челни позиции е Сопот по такива заболявания и по детска смъртност, това ще бъде решено изцяло, с подмяна на цялата канализация, поне от към питейната вода да нямаме проблеми”, заяви пред Dnes.bg Личев.

В момента в града тече усилена подмяна на канализационната мрежа с европейски средства. За някои от по-малките населени места в България обаче парите недостигат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: тръбиСопот
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Част от Демокрацията е да има нормални условия за живот.А това го няма.Иначе сопотненци имат хубави външни чешми,ако завода не отклонява балканската вода понякога.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ami nali izkahte demokracia be ,sega kvo revete .piite mineralna za 2 leva *** takiva.
2
2
 
1
 
! Отговори
Аско преди 9 години
Абе кой пие вода от чешмата на днешно време??? Само минерална бутилирана се пие! Нямат ли 3 лв за 10 литра......айде де!
1
2
 
2
 
! Отговори
янко строителя преди 9 години
Балкана ражда ХОРА! Полето ТИКВИ!