Човешка грешка довела до инцидента с гръмналите бутилки

Кметът на Разлог: Страхът у хората беше голям
Обновена: 11 яну 2015 12:53 | 11 яну 2015 12:51, Веселина Йорданова
10
Човешка грешка довела до инцидента с гръмналите бутилки
Снимка: архив, БулФото

След ликвидирането на пожара в станцията за декомпресиране на природен газ в Разлог обстановката е спокойна, в момента тече разследване за причините за инцидента.

Още по темата
В 1,30 часа тази сутрин на станция за декомпресиране на природен газ край Разлог, собственост на "Овергаз Запад", са се запалили четири ремаркета, натоварени с трейлери (бутилки) с компресиран природен газ, съобщи пресцентърът на газовата компания "Овергаз Инк.". В резултат в района на града е бил чут силен взривен шум, който е обезпокоил жителите. Няма пострадали хора при инцидента. Ситуацията е овладяна и пламъците са загасени.

Нощта за жителите на Разлог премина неспокойно и докато не се изясниха нещата, имаше много напрежение у хората, тъй като се чуваха взривове и свистене, имаше пожар и пламъци, разказва пред репортер на БТА кметът на община Разлог инж. Красимир Гарчев. За радост имаме положително развитие. Доколкото имам информация, се касае за човешка грешка, не за технически проблем.

Герчев оцени като много бърза реакцията на пожарната, полицията, кризисния щаб, на общинските служители и всички институции, които са ангажирани с дейностите при бедствия и аварии. Положението е било овладяно бързо за около един час. Но беше много опасно, тъй като бутилките бяха доста нажежени, постоянно се охлаждаха, за да не се предизвикат допълнителни взривове, каза още кметът.

Неизвестността и страхът бяха големи, защото хората мислеха, че има проблем в газопреносната мрежа, но такъв няма. Всичко там е изправно. Искам да благодаря на пожарната, полицията, на всички органи за бързата реакция, за отцепването на района и бързото успокояване на обстановката.

Материалните щети не са големи, хората, които са били на обекта, са го напуснали веднага и най-важното е, че няма жертви и пострадали. В момента на инцидента е имало двама души на площадката - шофьорът на камиона, и служител на обекта, казаха от "Овергаз".

Кметът на общината съобщи, че утре училищата и детските градини ще почиват, денят ще бъде неприсъствен, за да се остави повече време на специалистите да огледат нещата и да се възстанови газоподаването до сградите, които се отопляват с газ. От фирмата-доставчик са заявили, че имат готовност да се възстанови газоподаването още в късния следобед, но общинската управа е на мнение, че един ден може да се изчака и няма да се учи.

В ликвидирането на пожара са участвали четири екипа на районните служби за пожарна безопасност и защита на населението в Разлог и Банско. Целият личен състав на службата в Разлог бе вдигнат по тревога, разказа комисар Георги Пармаков - директор на регионалната дирекция "ПБЗН" - Благоевград. Сигналът е получен на тел. 112 в 1.18 минути и за около 20-25 минути пожарът е локализиран и много бързо след това ликвидиран напълно.

Екипи, които водят разследването, влязоха в обекта около 10.30 часа, след като противопожарните служби го обезопасиха и дадоха гаранции, че няма опасност да се извърши огледът, каза директорът на ОД на МВР - Благоевград Васил Митов. Сформиран е разследващ екип заедно с представители на Инспекцията по труда и техническия надзор и огледът започна, като може да отнеме и целия ден.

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, който също бе на мястото на произшествието, каза, че на територията на община Разлог няма никаква опасност за хората. Пожарът е напълно угасен, за което искам да благодаря на екипите, които го ликвидираха, посочи той. Изводите ще се направят, след като завърши разследването, по първоначална информация се касае за човешка грешка, но нека компетентните органи да си свършат работата и когато се установи причината, ще се предприемат и последващи действия, за да не се повтарят подобни инциденти, каза Михайлов. Това, което се случи, е наистина сериозно и да благодарим на Господ, че няма даже пострадали, допълни областният управител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
20
 
! Отговори
До 4 преди 9 години
Как така ще се страхуват?! Нали сергишев ги освободи от страха?
4
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гръмнали са една част от бутилките и то не едновременно, което е хубавото в случая. Едновременна експлозия щеше да е страшна.
3
6
 
15
 
! Отговори
скептик преди 9 години
Нещо не ми се връзва ... Ако гръмнат четири ремаркета с газови бутилки сега Разлог щеше да е само петно на картата.
2
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фидосова ли е пръднала??
1
1
 
15
 
! Отговори
Мира преди 9 години
Хахаха вече е много късно,за да се поправят грешките.