Случаите на рак скочили с 11% за година, отчетоха във Варна

Всеки ден 10 българи чуват страшната диагноза
12
Случаите на рак скочили с 11% за година, отчетоха във Варна
Снимка: архив, БулФото

Раковите заболявания са се увеличили с 10-11% през миналата година. Това съобщи на пресконференция управителят на Онкоболницата във Варна доц. д-р Георги Кобаков. Поводът бе Световният ден за борба с рака, който се отбелязва на 4 февруари.

През 2013 г. новооткритите случаи са 2152, като спрямо предходната година увеличението е с 11,6%, каза още доц. Кобаков. Той посочи също, че всеки ден 10 българи чуват страшната диагноза. Неговият съвет е хората да не се чувстват обречени и да се борят.

През м.г. пациентите, преминали през стационара на лечебното заведение, са 12 351, с 386 повече спрямо 2013 г. Извършени са 1951 операции, от които 369 с голяма сложност.

В зависимост от локализациите на туморите ракът на кожата продължава да държи първото място. Следват го злокачествените карциноми на белия дроб, на дебелото и правото черво, на млечната жлеза, на маточната шийка, на простатата и други.

Единственият начин човек да се предпази е да ходи редовно на профилактични прегледи. През м.г. през безплатен скрининг за рак на матката са минали 733 жени. При 11 от тях са открити злокачествени тумори, при други 89 – предракови състояния. Специалистите от болницата са се ангажирали и по програмата „От любов към жената“ на голяма козметична компания.

По тази линия са извършени 1200 безплатни ехографски прегледа на жени между 30 и 49 г. в неравностойно положение. В скрининга са обхванати също многодетни майки, дългосрочно безработни жени, жени от малцинствени групи и други. 3 от тях са насочени за допълнителни прегледи и лечение, като едната е била в доста напреднал стадий. Тя признала на докторите, че не ходела на прегледи от страх.

Доц. Кобаков каза още, че до края на годината се очаква да бъде пуснат в експлоатация линейният ускорител, който предлага най-съвременната форма за лъчетерапия. За купуването на скъпата апаратура и за изграждането на бункера за нея помогна много община Варна.

Варна е голям град и има нужда поне от 4 линейни ускорителя. Изграждането на голям онкологичен център в УМБАЛ „Света Марина“ не създава конфликт между лечебните заведения. Напротив, това ще бъде от изключителна полза за пациентите, обобщи доц. Кобаков.

Автор: Ставри Стефанов

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: Варназдравеопазване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
надежда преди 9 години
Замърсяването на почвата, въздуха и водата не могат да останат без последствияМного ГМО, Е-та и какви ли не токсини в храната.
5
0
 
0
 
! Отговори
и.диод преди 9 години
Страшен бич е тази болест!
4
4
 
1
 
! Отговори
ernobil преди 9 години
До до 5 от славянинМного знаеш да лаеш, а за сАвецката радиоактивност от Чернобил нищо не казваш. Когато другарите се скриха, внасяха им вода и пресен зарзават от другия край на света, а нашите деца ги изтъпаниха да ръкомахат и викат на манифестация.
3
14
 
4
 
! Отговори
Комсомолец преди 9 години
До славянинБлагодарим на братския Съветски съюз за аварията в Чернобил и на другарите от БКП, които направиха възможно храната покрита с радиационен прах и дъжд да достигне до народа!УРА!
2
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ОщИ ваксини дайте. В цяла Европа са след 2-годишна възраст и то ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ, а не задължителни !Само в България е веднага след раждането - за добре дошъл !!! И там неваксинираните не ги дискриминират, напротив ваксинираните представляват опасност за неваксинираните, защото са все болни.
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ne vqrvam na stykmistikata.