Хлябът в Ардино свърши, трети ден пътищата са непроходими

Затворени са третокласните пътища и проходите "Превала" и "Печинско"
9 мар 2015 13:28, Анисия Иванова
10
Хлябът в Ардино свърши, трети ден пътищата са непроходими
Архив: Булфото

Количествата хляб и хлебни изделия на територията на община Ардино са изчерпани, каза кметът на общината Ресми Мурад. Той обясни, че трети ден няма ток, пътищата са напълно непроходими, а в голяма част от общината няма и вода.

На два пъти наличните машини са пробили път към Смолян и посока Кобиляне, но разчистеното отново е било затрупано. Основен проблем за разчистването на републиканската пътна мрежа са паднали дървета на платната, обясни Ресми Мурад, цитиран от БТА.

Още по темата

Той допълни, че разчистващи машини отвън все още не са стъпили на очертанията на Ардино. Общината бе първата в област Кърджали, която обяви бедствено положение, заради обилните снеговалежи.

От Областната администрация в Смолян съобщиха, че високопроходима техника доставя хляб и хранителни продукти до населени места в областта, до които пътищата са недостъпни. Хляб е транспортиран до общините Рудозем и Златоград, които второ денонощие са без електроснабдяване.

От Община Смолян са осигурени и високопроходими автомобили за няколко погребения в родопски села, тъй като достъпът до гробищата също е затрупан от сняг.

Специален транспорт е изпратен и за превозване през снежните преспи на персонала, както и храна за Дома за възрастни хора в село Фатово.

По информация на Областната дирекция на МВР в Смолян пътищата от първокласната и второкласна мрежа в областта са проходими, но автомобилите трябва да бъдат задължително с вериги на гумите. Всички третокласни пътища, както и проходите "Превала" и "Печинско" са затворени.

Паднала лавина е препречила днес пътя за село Ягодина. Общо 25 доброволци, около 100 души от местни фирми и горски работници са ангажирани в разчистването на терени с падащи дървета в община Смолян според данни от заместник-кмета Мариана Цекова.

Рухващите под напора на натрупания сняг дървета се превръщат в основен проблем в бедствената обстановка, тъй като прекъсват жици на електропроводи и затрудняват проходимостта на пътищата.

Дървета са паднали и върху две къщи в Смолян, засегнати са покривите на сградите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
DA IM POMAGA ERDOGAN NALI SE TURCEIAT TEZI MAN...
3
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ !
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не се бой те Баце иде с хиликоптеро с 50 чувала брашно
1
1
 
19
 
! Отговори
лъжата преди 9 години
В тая България няма ли моторни шейни?Милиони се дават за хеликоптери а за шейни пари няма