Гърмен под полицейска обсада, а ромите – "евангелска общност"

Според главсека на МВР Георги Костов ромите изповядват "морални принципи"
Обновена: 26 май 2015 14:00 | 26 май 2015 08:57,
386
Гърмен под полицейска обсада, а ромите – "евангелска общност"
Снимка: bTV

Полицейското присъствие в Гърмен остава засилено, съобщиха от МВР. След снощните разговори на министър Румяна Бъчварова и главния секретар Георги Костов с представители на местната власт, протестиращите и ромите стана ясно, че е започнала проверка на адресните регистрации, но не се знае къде могат да бъдат преместени обитателите на незаконни постройки.

Протестиращите, които настояват за незабавно изселване на ромите, посрещнаха негативно уверенията на министър Бъчварова.

"По отношение на ромската общност, която е тук, трябва всички да признаем, че те са български граждани, така, както сте и вие. Ако трябва да говорим за справедливост и да я спазваме, тя трябва да бъде по отношение на всички", бе мнението на министъра.

Още по темата

Трябва да има диалог между двете страни в конфликта, настоя от своя страна главният секретар на МВР Георги Костов по БНТ.

"По думите на ромите, протестиращите са скинари, което е абсолютно невярно. По думите на протестиращите там живее една маргинализирана общност. От това, което видяхме снощи, те дори на употребяват алкохол. Те са една евангелска общност, която изповядва едни много интересни и морални принципи. Проблемът е, че те просто са спрели да общуват", посочи Костов.

На въпрос какви мерки ще бъдат предприети, за да се гарантира, че случаят няма да се повтори, той отговори: "Диалог между двете страни. Привличане на органите на местната власт в решаването на конфликта. Органите на местната власт е нормално да бъдат инициатор на такъв диалог".

Георги Костов обясни, че от следващата седмица ще започне изграждане на система за видеонаблюдение.

"Местните жители изтъкнаха, че ромското население трябва да се наблюдава. Това е решим проблем с относително малко средства. Що се отнася до увеличаване на полицейските служители, физическото присъствие на полицаи е нещо скъпо. Не може да си позволим да назначим двойно или тройно повече служители, при това ниво на престъпност. Няма да е коректно спрямо другите части на страната", допълни още Георги Костов.

Във връзка с адресните регистрации на ромите, той заяви: "Много от действията на тези хора не са в противоречие на закона, въпреки че формално са възприемани като такива. Повечето от тях имат адресна регистрация. Това се дължи на несъвършенство в нормативната база. Те са регистрирани до 2011 г., когато не е било задължително да имаш ксерокопие от нотариален акт или договор със собственик. Те вече живеят законно там и няма механизъм, по който да се упражни процесуална принуда върху тях".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


386
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вие си гласувайте за ГЕРБ / БСП / ДПС / АТАКА / РБ / ПФТо други партии няма. Колко са те 30-40 партии ...
142
0
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По отношение на ромската общност, която е тук, трябва всички да признаем, че те са български граждани, така, както сте и вие. Ако трябва да говорим за справедливост и да я спазваме, тя трябва да бъде по отношение на всички", бе мнението на министъра.----------------Т.е. министъра каза - вземайте брадви, ножове и лопати, защото и онези маймуни имат, и да се почва!
141
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не обиждай евангелистката църква, като приравняваш тая *** с почтени богомолци!!! Кои са им моралните принципи,нещастнико?Може би кражбите и терора над работещите българи, крадене на добитъка и реколтата им и всякакви издевателства??? Страхотни критерии за морал имате,господа управляващи! Продавате рода си български за да угодите на господарите отвъд океана.На прислужници сте станали, но ще ядете дървото на изборите
140
0
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тогава от утре да почнем да строим къща пред министерски съвет и ако я съборят да ни дадат апартамент в София.Ега си и логиката
139
0
 
39
 
! Отговори
Ах, тези сатирици преди 8 години
Формално всичко е наред и има едни много интересни, морално принципни, смугли евАНГЕЛИ, ама с брадви :D
138
0
 
39
 
! Отговори
Куржелевски преди 8 години
До Neicho 176Не може да им се дава така зема където и да е. Трява да си я купят
137
0
 
64
 
! Отговори
ОСТАВКА, ОСТАВКА !!! преди 8 години
Кой евангелски пастор проповядва да се краде, да се вилнее безнаказано, да се тероризира онзи, който работи и спазва законите?!ОСТАВКА, Г-Н ГЛАВЕН СЕКРЕТАР !!!
136
0
 
61
 
! Отговори
"Те саЕдна еван преди 8 години
общност, която изповядва дни много интересни и морални принципи" - Какви са тези принципи?- Не спазват законите (ще надувам музиката колкото си искам, защото така ми е кеф, не ме интересува наредбата за децибелите; ти ще работиш, а аз ще те крада, защото така ми е удобно).А когато им правят забележка - налитат на бой с ножове, камъни и прътове!Когато научават, че спрямо тях ще се приложи законът за бутане на незаконните постройки, заплашват с палежи!Кой евангелски пастор проповядва това?!
135
1
 
47
 
! Отговори
фабриката за сапун преди 8 години
И защо не се организират българите от цялата страна и да ги смажат тези гнусни ***. Щом правителството се услушва.....На тази страна и трябва една крайно дясна партия за да я изчисти от всякакви ***
134
0
 
54
 
! Отговори
"Диалог между д преди 8 години
страни" - Само че, когато се разбра, че ЩЕ БЪДЕ ПРИЛОЖЕН ЗАКОНЪТ който повелява разрушаване на незаконните постройки, представител на тази "евангелска общност" заяви пред телевизионните камери - пред цяла България и без да му мигне окото, че ако това се случи, къщите на протестиращите ще бъдат запалени една по една!Това не е диалог. ТОВА Е ДИКТАТ - ромите нарушават закона, защото така им е удобно и заплашват с жестока саморазправа, ако някой апелира за прилагане на закона.И МВР пази ромите ?!?
133
0
 
48
 
! Отговори
Оставка,г-жоМинистър преди 8 години
Значи, някой пристига отнякъде, строи незаконно коптор, а когато му го бутат, било задължително да му намерят жилище в същото населено място, където за него няма работа, а местните хора вече са пропищели от кражбите, хулиганството и издевателствата му и са се вдигнали на бунт?!Това ми напомня болшевишкото становище от времето на Гражданската война - "Криминалните престъпници са най-близко до нас, болшевиките, защото и те са жертва на експлоататорите. Да ги защитим!"Браво бе, г-да управляващи!
132
0
 
55
 
! Отговори
Как да няма къде?! преди 8 години
Има къде да бъдат настанени и тук вече бяха направени две много разумни предложения преди ден-два:- В миньорски общежития, където да си плащат наем и да работят в мините.- В запустелите села, като държавата преди това откупи от собствениците техните къщи, изоставени на произвола на "берачите" на "джилязу". После ромите постепенно да върнат на държавата парите, с които са купени къщите и да работят в земеделието.Тези две предложения имат предвид - НАСТАНЕТЕ ГИ ТАМ, КЪДЕТО ЗА ТЯХ ИМА РАБОТА !!
131
0
 
63
 
! Отговори
ОСТАВКА,г-жоМинистър преди 8 години
"ромската общност ... те са български граждани така, както сте и вие"?!?! - Кога ние сме писали по стените "Мразя България", "Смърт на българите" и "Българите - на кайма"?!?!Кога ние сме чакали на социални помощи?!Кога ние сме обикаляли нощем къщите, за да изтезаваме самотни старци с цел да ни дадат последните 5 лева от пенсиите си?!Кога ние сме се излежавали на сянка, наблюдавайки кой от селището обработва овощна или зеленчукова градина, та да му я оберем, щом узрее?!
130
0
 
47
 
! Отговори
"...трябва даГо преди 8 години
за справедливост и да я спазваме" - Справедливо ли е ние да работим като изоглавени на по две, даже и на три места, да си плащаме данъците и да можем да отгледаме САМО ПО ЕДНО ДЕТЕ, ако искаме да му дадем не лукс и презадоволеност, а само ЩО-ГОДЕ НОРМАЛНИ УСЛОВИЯ ЗА ЖИВОТ и ПРИЛИЧНО ОБРАЗОВАНИЕ, а едни други хора цял живот да са със статус на мързелуващи *** и да живеят на соц.помощи, откъснати от нашите заплати?!?!И за капак, когато искаме да бъде спазен законът, те не заплашват с палежи!
129
0
 
54
 
! Отговори
оцеляваща българка преди 8 години
УПРАВНИЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ МАЙ СЕ МИСЛЯТ ЗА ПОВЕЧЕ ОТ БОГОВЕ....,ЗАЩОТО ЗА ТЯХ ТОВА ДА ВИ ОБЕРАТ ЗИМНИНАТА ,ПРОДУКЦИЯТА В ДВОРА И ДР.ОТ КОИТО ОБИКНОВЕННИЯ ЧОВЕК ПРЕЖИВЯВА С ТРУД И ИКОНОМИЯ ,Е ВСЕ ЕДНО ПРАШИНКА Е ПАДНАЛА....ДОКАТО СЪМ ЖИВА НЯМА ДА ЗАБРАВЯ ОТГОВОРЪТ НА ЗАМ.ПРЕЗИДЕНТКАТА СНЕЖАНА...С ПРЕНЕБРЕЖИТЕЛЕН ЖЕСТ ОТГОВОРИ:"ЗА НЯКАКВИ ...ХИЛЯДИ ЕВРО..."-ТЯ ДОРИ И ЗА МИГ НЕ Е ПОМИСЛИЛА ,ЧЕ ИМА ХОРА ,ЦЯЛ ЖИВОТ РАБОТИЛИ И НЯКОЛКО ХОЛЯДИ ЕВРО НИКОГА НЕ НЕ СА МОГЛИ ДА ЗАДЕЛЯТ..."-БЕШЕ ОТВРАТИТЕЛНО!
128
0
 
89
 
! Отговори
Несъгласен преди 8 години
Г-жо Министър,след като твърдите,че ромите са български граждани и трябва власта да се отнася еднакво към всички,то моля незабавно да ги принудите да си узаконят жилищата,да започнат да плащат данъците си,сметките за ток и вода и да спазват законите на Република България така както го правим всички ние.Ако Вие не го сторите,то тогава нямате право да заставате пред хората в качеството си на министър.Благодаря за вниманието!
127
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На всички е ясно че ако имат хората работа няма да имат време за спорове и кавги. Ама на политиците изобщо не им пука за това. Те са далече от народните проблеми, за сега.
126
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
perhirdrolenoto kompleksarche i to si glatna ezika....aaaa moje bi obslujva Dogan(sponsora)
125
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
minava sedmica a nikade stanovishteto na agent Pavel????????????????????
124
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
aaaa ne svincho Delen Peevski stiga samo e lapal ot taq darjava da nameri jilishta na glasopodavatelite si