Гърмен под полицейска обсада, а ромите – "евангелска общност"

Според главсека на МВР Георги Костов ромите изповядват "морални принципи"
Обновена: 26 май 2015 14:00 | 26 май 2015 08:57,
386
Гърмен под полицейска обсада, а ромите – "евангелска общност"
Снимка: bTV

Полицейското присъствие в Гърмен остава засилено, съобщиха от МВР. След снощните разговори на министър Румяна Бъчварова и главния секретар Георги Костов с представители на местната власт, протестиращите и ромите стана ясно, че е започнала проверка на адресните регистрации, но не се знае къде могат да бъдат преместени обитателите на незаконни постройки.

Протестиращите, които настояват за незабавно изселване на ромите, посрещнаха негативно уверенията на министър Бъчварова.

"По отношение на ромската общност, която е тук, трябва всички да признаем, че те са български граждани, така, както сте и вие. Ако трябва да говорим за справедливост и да я спазваме, тя трябва да бъде по отношение на всички", бе мнението на министъра.

Още по темата

Трябва да има диалог между двете страни в конфликта, настоя от своя страна главният секретар на МВР Георги Костов по БНТ.

"По думите на ромите, протестиращите са скинари, което е абсолютно невярно. По думите на протестиращите там живее една маргинализирана общност. От това, което видяхме снощи, те дори на употребяват алкохол. Те са една евангелска общност, която изповядва едни много интересни и морални принципи. Проблемът е, че те просто са спрели да общуват", посочи Костов.

На въпрос какви мерки ще бъдат предприети, за да се гарантира, че случаят няма да се повтори, той отговори: "Диалог между двете страни. Привличане на органите на местната власт в решаването на конфликта. Органите на местната власт е нормално да бъдат инициатор на такъв диалог".

Георги Костов обясни, че от следващата седмица ще започне изграждане на система за видеонаблюдение.

"Местните жители изтъкнаха, че ромското население трябва да се наблюдава. Това е решим проблем с относително малко средства. Що се отнася до увеличаване на полицейските служители, физическото присъствие на полицаи е нещо скъпо. Не може да си позволим да назначим двойно или тройно повече служители, при това ниво на престъпност. Няма да е коректно спрямо другите части на страната", допълни още Георги Костов.

Във връзка с адресните регистрации на ромите, той заяви: "Много от действията на тези хора не са в противоречие на закона, въпреки че формално са възприемани като такива. Повечето от тях имат адресна регистрация. Това се дължи на несъвършенство в нормативната база. Те са регистрирани до 2011 г., когато не е било задължително да имаш ксерокопие от нотариален акт или договор със собственик. Те вече живеят законно там и няма механизъм, по който да се упражни процесуална принуда върху тях".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


386
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
4
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гербаджиите за втори път доказват,че неа могат да управляват държавата.Действията им са пропити със страх от ромите,страх от Брюксел,страх от американците ,страх,страх.......Такива хора не са нужни на управлението на страната.Франция,Белгия,Гърция,Германия....всички пропищяха ,а гербаджиите викат това не е дъжд ,а само росна роса.ГЕРБ трябва да освободи управлението на страната и никога повече да не се връща.Нека си е опозиция,нека дуят перки по митинги...БАСТА!!!
102
0
 
36
 
! Отговори
lлевски преди 8 години
скоро и във вашия дом
101
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айдеее...Тоя уж силов играч,пък май е обърнал резбата)))
100
0
 
67
 
! Отговори
п преди 8 години
Подобно изкaзвaне е неприемливо трябвa дa доведе до остaвкa нa мвр секa!Но кaкво дa се нaпрaви когaто осъден нa две инстaнции нa 4 години зaтвор ще променя конституциятa!!
99
0
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дебат в Македония, след като решили да правят министерство на флота. - А защо ще правим министерство на флота, след като нямаме море? - А българите защо имат министерство на правосъдието?
98
0
 
45
 
! Отговори
me преди 8 години
Гърмен, с вас сме! Макар че не знам какво може да направи държавата, но поне да остави патрули постоянно в махалата, така че да не ви притесняват. Надявам се покрай изборите и неразбориите в ДПС на много места в страната да се вдигнат срещу пришълците. Защото тия хора далеч не идват само от България.
97
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бе мишокът Тиква нещо се е покрил, да не е вдигнал кръвно?
96
0
 
60
 
! Отговори
Ловджия преди 8 години
Мъж без пушка не е мъж, продължавайте да си давате парите за айфони и таблети
95
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"...Не може да си позволим да назначим двойно или тройно повече служители, при това ниво на престъпност. Няма да е коректно спрямо другите части на страната", допълни още Георги Костов."Я за по-евтинко, а и справедливо, да се въведе единен телефон "000", на които машина да регистрира оплакванията. И да е импулсен. Хем ще отказва и най-закоравелите мераклии за правораздаване, хем ще е електронно, социално и справедливо към всички, а спестеното и натрупано, може да се ползва за бонуси и банкети.
94
1
 
82
 
! Отговори
Ф.С.В преди 8 години
Голяма ГРЕШКА е това изказване на властимащите - те буквално защитават ромското клане - с такива изказвания - скоро сами ще драснат клечката на сеното- наречено - етническа гражданска война - Ами ако ромите бяха убили 10 --20 български момчета ?? питам аз и отговор не искам - ! много сме близо до един кървав конфликт - в който единственото решение е - едно племе което краде убива и *** - да бъде изселено в небитието при Алелуйките ! Триите ме - все ми е тая - моето мнение е масово !
93
1
 
40
 
! Отговори
до № 137 преди 8 години
Е как така на площада нали ще ги навали дъжда... направо в народното събрание да ги пуснат, толкова свободно пространство. От една циг*нска къща с три стаи се измъкват сутрин по 20-тина парчета а там що народ може да се подслони...
92
4
 
17
 
! Отговори
az taka преди 8 години
До такаhubavo da protestirame NO za kakvo , kakvo da pishem na plakatite kak da formulirame iskaniyata si pred upravlyavashtite?????nali tsyal svyat gleda, ne e hubavo da razberat 4e sme rasisti i s fashistki naklonnosti,i ne si mislete che maltsinstvata ne znayat da protestirat i to s pravo zashtoto RODINATA e i tyahna rodina---4etete i drugi *** ot KRIMI ,vijte 4e vsi4ki sme na edin jal----mislete ..........
91
0
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Управляващите откровено се подиграват с нас, съвестните граждани, окито работят, плащат си данъците и им трябва разрешение от Общината, за да си ремонтират оградата. Това е откровенна предизборна подигравка Бъчварова!!!!!!!!!
90
3
 
36
 
! Отговори
онбашията преди 8 години
До Анонимен 116че то от протеста е най-висша форма на нагъзване бе умник. протеста е измислен за да се излива недоволството в безопасна посока и да няма кланета. за мен думата протестиращ е синоним на импотент.
89
31
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз от нашите ци*ани лошо не съм видял. Виж, от българи мръсотии колкото щеш.
88
2
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И по социалистическо време не бяха малко, но освен другото, не смееха да се покажат на центъра на населеното място и си стояха в махалата. Сетне изпълзяха! То предизборни курбани, то техни кафенета, то кандидати за общински съветници и тартори за купуване и контрол на вота. Хеле, ако дойде някоя фолкфурия, цялата ромска рат на талази се спуска към стадиона. И завладяха градеца. А едно време ако натовариш в закрита кола един ром и го оставиш след час пред районното, не може да си отиде до тях.
87
9
 
52
 
! Отговори
Край преди 8 години
Се ми се ще да вярвам че Демокрацията не изключва Здравата държава. Искам някой да ми обясни обаче с какво българското "паркирам на тротоара защото няма удобно и безплатно място пред блока" се различава от ромското "крада защото няма лека и доходна работа като за мен". Братя българи причината да не можем да организираме ЗДРАВА ДЪРЖАВА е в НАС.
86
5
 
55
 
! Отговори
мръсен циганин преди 8 години
Хора не виждате ли че ви се хвърля прах в очите ,сигурен съм че нещо ще се случи и политиците използват *** за да замажат очите на народа!!
85
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как кандидат кмет на ДПС плаща на въпросната общност да гласуват за него https://youtube/watch?v=l7FMcczRhd0
84
2
 
19
 
! Отговори
radost преди 8 години
До Анонименda na zapad e taka,no na iztok NE--zashtoto maltsinstvata ucheha i rabotea kato vsichki--spored men vinata e v krivorazbranata DEMOKRATSIA---spetsialno v BG.se vijda 4e rasizmyt e vzel vryh blagodarenie na partiite snatsionalisticheski interesi kato na Siderov i tiya ot tv. SKAT. Govorim za borba za mir a vsyshtnost tezi vsyavat omraza mejdu etnosite ,koito sa syshto grajdani na BG. V tozi slu4ai v tova selo syshto e zapo4nata Edna mejdu etni4eska borba blagodarenie na tezi fashi