Парадокс: 400 кубика по сметка, а водомерът – зазимен

Течове бъркат в джоба на хората, а не в този на ВиК
Обновена: 3 авг 2015 08:59 | 3 авг 2015 08:50, Мария Захариева
8
Парадокс: 400 кубика по сметка, а водомерът – зазимен
Снимка: Flickr, архив

Във Видинско, най-бедният район в Европа, животът сякаш е спрял. За разлика от стрелките на водомерите, които се въртят с пълна сила, разказва Нова телевизия. Противно на всякаква логика през зимния период домакинствата тук използват 10 пъти повече вода.

"Написаха ми 400 кубика вода, пък аз откъде да дам пари за тях, аз не живея там",споделя Теменужка Любенова.
Проблемът на бабата е проблем на почти всичките й съселяни. Всички те са зазимили чешмите си още през октомври. Шест месеца по-късно са шокирани от голямата разлика в сметките.

Хората от Винарово са недоволни не само от фрапиращите сметки, но и от отношението на инкасаторите. Шефът на ВИК-Брегово Володя Удроев веднага дава логично обяснение за проблема.

"Проблемът е, че ние работим само с измервателни уреди - в случая това са водомери. Ако има съмнение, се праща на проверка", коментира той.

"Търсят ми 837 лева. Той ми казва ,че водомерът е изправен. За цялата година имах 47 кубика, а сега за нула време изкарват 460 кубика", отговаря Петко Димитров, като допълва, че на месец обикновено плаща по 8-9 лева.

Според жителите на селото проблемът е в течовете, които са възнинали след подмяната на канализацията във Винарово и околността през ноември. При тази подмяна тръбите поетапно са сменяни. Имало е теч, имало е и въздух, който е нахлувал във водомерите. Всичко това обаче е за сметка на хората, а не за ВиК.

Самите инкасатори признават, че това е причината за високите сметки. Признават също, че водомерите могат да дадат грешни показания. Само че не официално, а пред скрита камера и подставено лице.

Случващото се във Винарово се случва и в околните села - има фрапиращи случаи за 4000 кубика вода, отчетена на домакинство за зимен период, като в същото време 3700 кубика е водата на цялото село за година.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора, спрете да плащате :)))Аз от 14год. не плащам вода и даже не смеят да ме съдят, щото могат да вземат само пари на т.н."база" за 3(три)години НАЗАД!НИТО ЛЕВ ПОВЕЧЕ-ТАКЪВ Е ЗАКОНА.Не могат да спрат водата, защото е"ЖИЗНЕНОВАЖЕН"ресурс-чл.2 от Закона за водите!Идваха"комисии",вкл.2пъти с ПОЛИЦИЯ, но на вратата като им казах "Дайте съдебно разпореждане за влизане в частен имот/апартамент", се омърлушиха...ВИК са частни компании и отношенията с тях се подчиняват на ЗЗД.НЯМАМ договор с тях,А ВИЕ?
5
0
 
25
 
! Отговори
EFIL преди 4 години
Някой задал ли си е въпроса на коя сметка се начисляват неплатен ток и вода ? Съвсем умишлено не им се търси сметка за това че ползват и не плащат.
Благодарение на, държавниците и монополистите крадат от народа страшно много пари. Толкова много крадат, че кожата му дерат.
Българската държава има само едно определение и то е - МАФИЯ .
4
0
 
17
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Какво значение има къде се е случило. Факт е че в днешно време се случват подобни неща, факт е че истинските виновници няма да бъдат наказани. Факт е че и утре пак ще се случи някоя подобна мизерия.
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брулиииии старите и немощни хора, граби защото ако тези от Водоснабдяване не брулят ще брулят нашите братя индийците. Няма ли държавна структура да защити тези изоставени хора, безпомощни и дори жалки в мизерията и изоставеността си. Няма такова управление като у нас при което да се иска да няма стари хора, да не взимат пенсии, да умрат преди да започнат да ги получават. Но нали Рапоня казваше, че старите хора му изяли бюджета?
2
10
 
9
 
! Отговори
Италия преди 4 години
стига с това клише "най-бедния регион",да си *** и журнилист е болесна комбинация.
1
8
 
14
 
! Отговори
онбашията преди 4 години
в нашия блок също получихме завишени сметки, но вместо да ревем по медиите, намерихме теча, вик пратиха хора на проверка, и отмениха сметките (плати си ги виновника за теча). знам, тежко е това за всичко човек сам да се грижи, но потрайте още малко, като върнем робството, господаря ще поеме тая задача, от вас само вълна и мляко.