Гонка тунинг! Легенда: Лада с двигател на Порше

"Нощем излизаме от контрол. Тръпка, его, адреналин..."
Обновена: 26 авг 2015 12:19 | 26 авг 2015 09:14,
105
Гонка тунинг! Легенда: Лада с двигател на Порше
Снимка: flickr

Любителите на гонки с автомобили вече се събират на пътя Ботевград - Враца, след като МВР засили контрола в столицата, разказва пред "24 часа" участник в нелегалните състезания.

Момчетата с бензин в кръвта имат алтернативни трасета извън града и често ги сменят, за да не бъдат изненадани от служителите на реда. Едно от тях е магистралата към Перник.

Начинаещите в екстремния спорт предпочитат новоасфалтирани улици в крайните квартали, на които няма легнали полицаи.

Още по темата

След няколко пътни инцидента с жертви в страната в МВР ще правят карта на местата, където се провеждат нелегалните автогонки.

В София това са отсечката от околовръстното шосе надолу по бул. “България” - от бул. “Гоце Делчев” до НДК и от околовръстното към Бояна, бул. “Рожен” в “Надежда”, “Христофор Колумб” в “Дружба” и двете ленти на еднопосочния бул. 202, който започва от надлез “Надежда” и приключва с арката на Централните гробища в кв. “Орландовци”. Тези трасета обаче напоследък рядко се използват от нелегалните състезатели, които от години мерят сили с тунингованите си автомобили. Лада петица, с двигател на Порше, е легендата на автогонките в София.

Мъже от 20 до 25 г., със средно образование, от обикновени работнически семейства - това е профилът на състезателите в автокушиите. Автомобилите им най-често са БМВ-та и Голф 4-ки, които обаче са тунинговани за по 10-15 хил. лв.

Много от участниците дори не живеят в София, а в селата около града. Там са и най-върлите автоманиаци, чието основно занимание е да тунинговат колите си в гаража на къщата. Уреждат си срещи по форумите в интернет, но напоследък са много предпазливи. Това важи за масовите състезатели, които са започнали отскоро и са най-рисковите в нелегалните гонки.

Има и други, които са с луксозни коли и са от богати семейства или имат частен бизнес. Те се наговарят за гонка помежду си, за да не изтича информация и да не идват навлеци.

Любимото време за състезания е късно през нощта, след полунощ, когато движението е най-спокойно. Обикновено в неделя срещу понеделник, когато хората лягат по-рано, защото са на работа следващия ден.

Залогът между участниците в най-масовите софийски гонки са загубилият състезанието да плати бензина на победителя. Понякога обаче се залагат пари - от 50 до 20 хил. лв. за различните състезатели. Отделно зрителите също могат да залагат.

Най-опасният номер на гонкаджиите в София е руска рулетка. Най-често се практикува по бул. “България”. Участниците се движат с висока скорост и преминават през светофарите на червено. Шеговито наричат Моста на влюбените до НДК “Арката на смъртта”.

"Когато не сме на гонка и отиваме на работа, сме от най-примерните шофьори, които спазват всички знаци и ограничения на скоростта. Нощем обаче излизаме от контрол. Тръпка, его, адреналин, не знам как да го нарека, но започнеш ли веднъж, няма спиране", твърди участник в нелегалните гонки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да слагат през 100 метра камера със закачена картечница вместо снимка
38
4
 
11
 
! Отговори
180 преди 8 години
Да се направят 3-4 писти из България, където всеки *** да може да отиде, да си плати, да си потроши колата, да избие комплекса и като излезе на пътя да е по-спокоен.
37
1
 
16
 
! Отговори
Деян преди 8 години
Профила на гонкаджията ми хареса. Жалва се, че няма работа, че за 500лв нямало да бачка, но дова пари за тунинг на бракмата. Ако икономическа полиция и НАП си свършат работата ще се крият като мишки. Нека да докажат как с мизрна заплата си купуват кола за 4-5к и дават още 10-15 за тунинг. Представи си тези *** един ден какви деца ще възпитат. Не е проблема в това, че няма писта. Те не искат да плащат за гонки на писта.
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За да има по-малко загинали, по-малко ранени, по-малко катастрофи и по-малко нарушения по пътищата, трябва да се промени начина на мислене. Сега повечето като папагали повтарят дивотиите на КАТ - по-високи санкции, още по-високи санкции, още ... още ..., а резултат няма, а и не може да има. ОчевАдно е, че посоката на действие трябва да е към превенцията, т.е. никой да не си и помисля да нарушава правилата, а не както е сега след като стане катастрофата, КАТ му лепва клишето несъобразена скорост.
35
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма нищо лошо в това тези *** да се пребиват и загиват, в крайна сметка това търсят. НО защо трябва, нищо не подозиращи пешеходци да бъдат помитани по спирки, тротоари, и пешеходни пътеки? Защо трябва нормално шофиращите хора, да стават неволни участници в тъй наречената "руска ролетка" Нулева толерантност и ефективен затвор за гонкаджиите!
34
2
 
12
 
! Отговори
свидетел1 преди 8 години
"Нощем излизаме от контрол. Тръпка, его, адреналин...ковчег..."
33
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредната статия в кампанията на КАТ и МВР за промиване на мозъците ни, за да не протестираме против прекалено високите сегашни санкции, както и срещу новите още по-високи санкции, които КАТ ни подготвя. Засега промиването на мозъците върви повече от успешно. Някои така и не разбраха, че два пъти по-високи санкции, означават два пъти по-малко санкционирани и КАТ пак си изпълнява плана за глобите. Санкциите трябва да паднат поне 10 пъти, но КАТ и тогава трябва да си изпълнява плана за глобите.
32
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По-големи глупости не бях чел... Съветвам репортерите на която и да е медия, да си запали колата и да отиде някой път лично на тези гонки! Те го изкараха, че там се въртят хиляди левове на минута... Не одобрявам уличните гонки, въпреки, че колите са ми хоби и притежавам тунингован автомобил! Има си писта, плащаш и си праиш кефа на спокойствие! При уличните гонки обаче се получава така, че полицията идва за да гледа гонките, а не за да ги прекъсне... Това е проблема!
31
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Требе на всяка улица да има поне по 3ма полицаи и патрулка. Полицията защо не си върши работата, ами манипулира населението!?
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименДаа, съгласен! Там има адреналин колкото искат.
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нещата са много прости, но КАТ и МВР като цяло добре ни манипулират. Разпоредбите в всяка една държава се спазват само когато държавата с силата си налага спазването им. В случая разпоредбите на Закона за движение по пътищата ще се спазват в България само тогава, когато държавата с силата си наложи спазването на закона. В случая държавата си е създала държавен орган - КАТ, който има за задача да наложи спазването на закона. Вместо това обаче КАТ пише закона за себе си и не го изпълнява.
28
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
спешно да се върне казармата !
27
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
абсолютни ***
26
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Виновни са комунистите които за 45 години управление деградираха всички ценности в българина.
25
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом са с бензин в кръвта нека когато отидат в болница да им сипват само чист бензин 100 октана във вените.И малко течност за почистване на клапани.Ще бъде готино.
24
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Тръпка, его, адреналин, не знам как да го нарека"Аз знам - простотия.
23
2
 
11
 
! Отговори
bobby преди 8 години
К$$ра ми Янко. Гонките са в посока НДК - Бояна след всеки светофар ПОСТОЯННО и ДЕНОНОЩНО.Що не сложат камера на Шел-а на България - там се минава поне с 100 през деня, а вечер да не говорим.... или около болница Света София, където е същото положение.Come on, KAT!
22
6
 
20
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Много е лесно - неоторизираното пипане по колата се криминализира с 2 г ефективна присъда, понеже това си е чист опит за убийство. Колите се тунинговат само в оторизирани работилници от техници със специален лиценз да извършват конструктивни изменения. Тунингована кола - двоен данък, двойна застраховка и три пъти на преглед. ПТП с незаконно тунингояан автомобил се третира като опит за убийство.
21
3
 
7
 
! Отговори
Aeon преди 8 години
Dnes.bg пропагандира автомобилно джигитство!
20
2
 
8
 
! Отговори
hah преди 8 години
До asИ после като прегазиш някой, дали близките му няма да ти изкормят топките и да ти ги наврат в гърлото?