Скоростта убива, шофьорите не реагират адекватно

Започва акция по толерантно и отговорно шофиране
Обновена: 23 сеп 2015 08:54 | 23 сеп 2015 08:52,
59
Скоростта убива, шофьорите не реагират адекватно
Снимка: архив Булфото

Движението с висока скорост лишава шофьора от възможността да реагира адекватно в определена ситуация. Високата скорост убива, заяви пред Нова телевизия бившият директор на КАТ-Пътна полиция Алекси Стратиев.

Според него броят на жертвите и ранените в катастрофи отново започва да се покачва, защото последните две години са били загубени по темата за пътната безопасност – като визия, като контрол.

"Най-важно е да се спазват правилата. Те са писани за хората. Важат навсякъде по света. Но у нас те не се зачитат", коментира още Стратиев.

Той призова за въвеждането на по-сериозни санкции, особено за системни нарушители.

Днес започва и кампанията "Шофирай отговорно и толерантно". Инициативата се провежда за от 2012 година насам и основната й цел е да понижи агресията по пътищата и да запази живота на децата.
 
В рамките на акцията автомобилите ще бъдат проверявани по-често, а изрядните щофьори ще получават поощрителни награди – антистрес топки.
 
Кампанията ще продължи до 25 септември и този път ще обхване София-област, София-град, Видин, Враца и Монтана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
Вихър преди 8 години
Стига с тези показни акций!!! Огледайте се само колко много нарушения стават пред очите на катаджийте, които се движат в трафика, уж за респект, а те не реагират!? Дори в много случай си говорят по телефона докато шофират!? Ако започнат съвестно да си вършат работата постоянно, чак тогава можем да се надяваме положението да започне да се подобрява!!!
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За да се оправим трябва да се смени начинът на мислене - от неработещия катаджийски начин - по-високи санкции след катастрофите, още по-високи, още ..., още ..., още ...., трябва да преминем към нормален начин на мислене - КАТ трябва да изпълнява закона по такъв начин, че на шофьорите и през ум да не им минава, че могат да нарушават правилата. С други думи акцента е преди нарушението, а не санкции след като е станала катастрофата, както е сега.
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нарушаването на правилата е следствие, а не причина. Причината е в бездействието на КАТ, от което следват всичките неща които се изброили - шофиране пиян, шофиране без книжка, шофиране с превишена скорост и т.н. Пълна глупост е да се твърди, че трябвало култура, възпитание, манталитет и т.н. все неща, които са следствие, а не причина.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Точно заради такива като Стратиев няма контрол, а щом няма контрол се правят нарушения. С "акции" като тази, КАТ пак показва безсилието си. Толерантност, отговорност, ... дрън-дрън. Нали същите тези шофьори, като карат извън България са примерни както всички останали, а чужденците като шофират в България не спазват никакви правила.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма контрол, за това има жертви. Я идете в западна Европа да карате с превишена скорост и 1 промил.
25
1
 
4
 
! Отговори
до 23 преди 8 години
браво точно така е ! и не само на пътя, ами и в живота ни! трябва да сме толерантни към другите, пусни га да мине, ако не застрашаваш твоята колона, дай мигач , усмихни се и дай път на "бързащата колежка" с телефона до главата! и ще стане! утре ще те пуснат теб и ще ти се усмихнат! НЕ СЪЗДАВАЙ НАПРЕЖЕНИЕ НА ПЪТЯ! и най-важното : НЕ ИЗПРЕВАРВАЙ РИСКОВАНО!!!!!!! остани в колоната още 5 мин. и ще си стигнал жив и здрав! всички ще стигнат живи и здрави. и спокойни, а не нервни и преуморени
24
2
 
5
 
! Отговори
Име преди 8 години
До Анонимен 47Абсолютно вярно! Като караш в Европа, всики коли се движат с постоянна и почти равна скорост. У нас някои се движат със 180, а други- с 80. Никой не спазва законите, разбира се и лошите пътища изнервят хората.
23
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо голяма част от населението си позволява да кара я пияно, я без книжки. Крайно време е това да се наказва със затвор и конфискация на МПС.
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименНе е така. Проблемът са глупаците с мощни коли, които смятат, че пътищата им принадлежат. Недопустимо е да изпреварвам с 140 Км/ч (колкото е ограничението) в лява лента по Тракия, и да бъда притискан от разни мухльовци, които не смятат за нужно да зачитат правилата.
21
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хааахаха...Какво отговорно шофиране,бе?От 6.00 тази сутрин съм на волана.Не може да си представите за каква безотговорност и леващина става дума.Карат като луди.По основните булеварди-дупки.Засичания,липса на подаване на светлинни сигнали,Псувни,плюене през прозорците.И забележете-нито един усмихнат човек.Предполагам че това не е само в Пловдив.Ееех Булгаристански.....
20
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лошите пътища са проблема.
19
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мисля ,че скоро ще сме на 1 во място по катастрофи !
18
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали фаровете спасяваха живот !Вече 2 акумулатора сменям и куп крушки парите не са важни ще кажат някоиважното обаче не се случва продължават да умират хора и то в тъмните часове когато така или иначе се кара на фарове.
17
6
 
5
 
! Отговори
DreamTheater преди 8 години
Скоростта е проблем за тези които не могат да карат.А такива са повечето млади шофьори.Не ги учат изобщо.Пълна пародиия са тези шофьорски курсове.За мен максималната скорост-140км/ч е съвсем нормална.Това ,че някои карат с 200-250км/ч е факт,но трябват много сериозни санкции.
16
5
 
3
 
! Отговори
А фактите са че ... преди 8 години
Това, което се случва на пътя е същото, като това, което се случва ТУК в този форум ! Справка коментари: 17, 13, 9, 6 ...
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този които предлага да минем всички на проверочен утре ще отговаря ли ако това не помогне?!Стига с тия акции на пътя които целят единствено събиране на пари не спасяват животщом има акция и има жертви значи акцията трябва да носи отговорност за тези животи които не е спасила.
14
1
 
8
 
! Отговори
до 29 преди 8 години
На тренажора е едно на истина е друго НА тренажора внимаваш а на истина не ти пука! Защото ти липсва уважение към останалите на пътя така си възпитан от малък когато са ти казвали ,че ти си слънцето и всичко се върти около тебе.
13
2
 
13
 
! Отговори
партиен член преди 8 години
Тоя Стратиев да се скрие някъде. Наскоро обясняваше за липсваща мантинела при тунелите на Хемус че, не било опасно.Тогава защо слагате мантинели бе ?Скороста убива но, убива и състоянието на пътя.Караш с 70 км.влизаш в дупка после в насрещното челен зблъсък.Стратиев ще каже : не съобразена скорост.Такива " експерти" търсят вината а не причината. Всяка дупка, липсващ знак , маркировка и мантинела са предпоставка за ПТП.Но по лесно се намира виновен шофьор.
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бля, бля, бля, кампания "Шофирай отговорно и толерантно". Пак някой отчита дейност, ще продължат да си карат както си знаят.
11
1
 
15
 
! Отговори
Бат Минч преди 8 години
Време е се спре малоумната и шизофренична мантра,че видиш ли курсовете са виновни и трябвало повече часове.Проблемът е в културата на шофьорите,а не че не знае за какво е знака за ограничение или за какво е непрекъсната линия.Това е проблем на общество,родители и неработещи институции.Тука знаеш,че всичко ти е позволено и като си платиш последствия няма.В Гърция защо всички карат като мравки-защото там не ги познаваш,нямаш връзки,не знаеш къде да бутнеш пари и знаеш,че няма измъкване.