Карлово, Калофер, Сопот... на бунт срещу "съжителство"-то

Кметът на Калофер: Ако не е имало робство, щеше ли да има въстание?
Обновена: 28 яну 2016 09:32 | 28 яну 2016 09:30,
348
Карлово, Калофер, Сопот... на бунт срещу "съжителство"-то
Снимка: Wikipedia

Жителите на Сопот, Карлово и Калофер се вдигат на протест срещу промените, залегнали в новите учебни планове на МОН.

Наследници на възрожденски фамилии събират подписка, адресирана до министерството на образованието, и канят историците да им отидат на гости, за да им разкажат робство или съжителство е имало пет века по тези земи.

"Ако не е имало робство, щеше ли да има въстание? Как ще възпитаваме децата си от тук нататък?", попита кметът на Калофер Румен Стоянов.

Още по темата
27 яну 2016 13:22
203

"Не мога да кажа каква е целта, но явно някой има някаква надежда нещо да се случи. Това обаче едва ли ще стане в нашите градове. Сигурно ще се обединим с Карлово, Сопот и всички българи", допълни той.

"Приемайки термина "съжителство", ние зачеркваме голяма част от историята си и делото на Ботев", коментира пред bTV Светла Йолова от местното читалище в Калофер.

Васка Стефанова е потомствена карловка. Разказва, че дедите й са се борили за Освобождението и пази икона, останала от времето, когато България пада под турско робство - напомняла й как са загинали предшествениците й.

Карловци помнят своята история, помнят тежките и страшни събития, които са се случвали в този град, как е бил опожарен градът през времето на страшното.

"Повечето къщи в града са били опожарени, а много хора - избити", разказва Васка. Тя и съгражданите й канят авторите на новите учебници да посетят домовете им, в които да намерят истинските факти за случилото се през тези пет века.

Десетки експерти, учители, а и не малка част от обществото настръхнаха от промените, предложени за обществено обсъждане от МОН.

Стигна се дотам, че образователният министър Тодор Танев да обяви, че за него лично робство е имало.

"Робството си е робство, срещу съжителството никой не е вдигал въстание", аргументира се той.

"Съжителството е в друго поле. То е в литературата и се описват някакви отношения с някакви други хора, които са били смесени етнически групи по онова време. Това са частни случаи, които също трябва да бъдат гледани. Но това няма общо с политическата функция, която ние разглеждаме само в историята. Там съжителство няма", коментира министърът възможността това да е терминът.

"Лично аз ще накажа този, който санкционира, което и да е българско дете, което определи политическата система от този период като робство", зарече се Танев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


348
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
206
0
 
5
 
! Отговори
народът преди 8 години
СТИГА ЕКСПЕРИМЕНТИ, МИЛИ ЧИНОВНИЦИ! МИСЛЕТЕ ЗА ДЕЦАТА, А НЕ ЗА ХОНОРАРИТЕ ОТ НАПИСАНИТЕ УЧЕБНИЦИ, КОИТО НИКОЙ НЕ РАЗБИРА! ИСТОРИЯТА Е ЕДНА, НЕ Я ПРЕДСТАВЯЙТЕ, КАКТО ВИ ИЗНАСЯ!НАПИШЕТЕ ПРОСТАТА ИСТИНА, КРАЙНО ВРЕМЕ Е!
205
1
 
6
 
! Отговори
щщд преди 8 години
"Три синджира роби" е не стара,а древна народна песен. Навързани с вериги,жени и деца са се влачили в прахта към Азия. Ако турчин ти влезе в къщата има право да получи всичко,което пожелае. Който не иска - калъч! Съвета ми към всички псевдо- мулти - и пр. е : ПРАВЕТЕ ТОВА,КОЕТО ПРАВИ ВЯТЪРА!
204
30
 
11
 
! Отговори
случаен преди 8 години
народ,който живее само с миналото си,няма бъдеще...последни сме не само в Европа,а виж с какво се занимаваме,като много искате да сте били роби,ами роби да сте,аз пък казвам ,че е било владичество,както казват и сърби и австрийци и унгарци и гърци.Роб, да си роб значи да нямаш никаква собственос,да не плащаш данъци и пр. и пр.,най-много църкви са построени през т.нар. турско робство,е как тогава,ами сегашното СЪЖИТЕЛСТВО по-добро ли е от онова тогава,я стига се занимавахме с глупости-загиваме...
203
12
 
9
 
! Отговори
преди 8 години
....ИЗБИВАЛИ ХОРАТА ...И ПОСЛЕ ГИ ОСТАВЯЛИ ДА ГНИЯТ , ДО РЕКАТА....ХА,ХА,ХАААААААА , УМНИТЕ КОМУНИСТИ ----ДАВАЛИ ТРУПОВЕТЕ НА ИЗБИТИТЕ ЗАТВОРНИЦИ НА ПРАСЕТАТА ....ХА,ХА,ХА---ХЕМ ДА НЯМА СЛЕДИ ---ХЕМ ЗА.. "ГРИЖА" НА ..... "околната среда"..!!!!???ЗАТОВА КОМУНИСТИТЕ ---ВЕДНАГА ГИ ПРИЕХА В ЕС....ЗАТОВА И Боковица ----ше влезе в ООН!
202
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Ха,ха,хаааааааа...295 също така кой по рано да си вземе москвич в 10 годишната линия за чакане за московската супер кола, кой ще си вземе лада, руското беемве, или пък Волга руския кадилак :-) кой в колко квадрата килия ще живее, т.е. апартамент дева панелите жилищни затвори, т.е. комплекси де, а за *** да се блъскат в тролея и трамвая като животни
201
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен292 човека ако не е от български етнос, има ли от какво да го е срам, помисли доста по каквототе питам
200
8
 
8
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
КВО "РОБСТВО" ,БЕ......"партийните секретари" - са били , като "българските чорбаджий".ТЕ СА ДАВАЛИ БЕЛЕЖКИ ОТ ЦК/бкп-------КОЙ МОЖЕ ДА УЧИ В УНИВЕРСИТЕТА И ...КОЙ ..НЕ!ТЕ ----ПРИБИРАЛИ ИМОТИТЕ И ПАРИТЕ НА ХОРАТА ....И АКО НЕ СЛЕДВАЛИ "линията на БКП".....ГИ ПРАЩАЛИ НА ЛАГЕРИ У ЛОВЕЧ , СКРАВЕНА , БЕЛЕНЕ И...ДРУГАДЕ...!НАЙ НЕПРИМИРИМИТЕ ....У ЗАТВОРИТЕ ИЛИ ...У ГРОБА!КВО РОБСТВО БЕ.....ХА,,ХА,ХАААААААААААА......"чист-- руски комунизъм"""
199
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като че ли говорим на различни езици, робство не е имало, думата е друга, проверете в речника какво значи робство и в кои държави е имало робство
198
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Робство не е имало, няма кво да спорим, отворете речника и вижте какво значи роб
197
20
 
9
 
! Отговори
276 МНОГО ВАЖНО преди 8 години
Добре че не сме били 500г под руско иго че щеше да се затрием като Волжка България. По време на руско иго нямахме право на :имот, религия,език,народност,свободна търговия,взривяваха черкви,бяхме концлагер на руснаците и имаше телена ограда да не избягаме на Турция. А ПРЕЗ ТУРСКО: всичко това го имахме и даже повечето църкви са строени през турско та даже сега не можем да ремонтираме
196
9
 
7
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
КВО РОБСТВО ,БЕ........БИЛО Е ПЪЛЕН-- "социализъм"....ха,ха,хааааааааааа.....САМО ГДЕТО НЕ Е ИМАЛО ТЕЛЕНИ ОГРАДИ С ТОК ПО ГРАНИЦИТЕ ----- И ОТ --ДС/бкп , не са ги проучвали хората за да отидат на поклонение до ..БОЖИ ГРОБ И ИСТАМБУЛ!А , КАТО СА ИЗЛИЗАЛИ НА ЗАПАД И В ЧУЖБИНА --ОСТАВЯЛИ ДЕЦАТА И СЪПРУЗИТЕ СИ В БЪЛГАРИЯ ---ЗА "заложници"--на МВР/ДС!!!ПО ЦЕЛИТЕ ГРАНИЦИ-----РАЗСТРЕЛВАЛИ И ИЗНАСИЛВАЛИ "нарушителите"...!НИКАКВО РОБСТВО ,БЕ...."ПЪЛЕН КОМУНИЗЪМ" -----ви казвам е било при Султана!
195
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ТониТони никой нещо не отрича, ти си този който отрича, робство не е правилната дума, всеки по света би ти се изсмял, но в България робство с роби не е имало, точка по въпроса, намери по точна дума защото просто не е имало робство
194
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БългаркаБългарке ако те чуят пра пра внуци от Америка и Англия на истински роби ще ти кажат в лицето че ти си гнус
193
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По време на робството богати бели хора са си купували свободно на пазара пленени африканци като животни за продан да работят на полето на памука да смърт, защо си кривите душите?
192
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Използвайте друга дума защото робство не е имало в.България
191
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде моля ви се да не си изкривяваме душите, разбира се че не е имало робство никога в България
190
2
 
4
 
! Отговори
до: 284 преди 8 години
чакай малко това не са ли Аспаруховите български роми
189
4
 
14
 
! Отговори
Българка преди 8 години
Колко гнили са станали някои хора, за да отричат дори историята на предците си!! Всякакви анонимни драскачи, които отричат турското робство.вие сте срам за човешкия род, да не говорим за българския народ!! Гнус!
188
4
 
12
 
! Отговори
Тони преди 8 години
Чета коментарите на повечето анонимни тук, които плещят че не е имало турско робство и отричат историята....259 и другите ***, които пишат че Батак е лъжа, Вие сте гнусни предатели и смърдите отдалеч на продажност....Жалко че някога достойни българи, руснаци, финландци и други народи са проливали кръвта си за *** като драскачите тук!!
187
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Подкрепям жителите на тези възрожденски градове. Не се отказвайте в никакъв случай!