Сиромашия до шия! До шията на бай Асеновото магаренце

Патилата на 72-годишния дядо, продал животинката, за да плати глоба
18 фев 2016 14:00,
104
Сиромашия до шия! До шията на бай Асеновото магаренце
Снимка: Bulgaria ON AIR

Дядо от благоевградското село Церово продаде единственото си магаре, за да плати глоба за дърво, отсечено в собствения му двор. За патилата на сиромаха ви разказахме преди дни.

Срещнахме се с дядо Асен. 72-годишният мъж от Церово е инвалид от дълги години и получава скромна пенсия от 180 лева. Прехранва се от произведените от него зеленчуци в обработваната от него земя. Именно там отсякъл дървото, което му пречело.

"Първо ме глобиха 85 лева, за обезщетение на гората. С комисионната станаха някъде към 110 лева. Продадох си магарето и платих глобата. След един месец получавам друго наказателно постановление със 100 лева глоба. И мен ме хвана ината. Викам – за едно дърво, златни плодове да дава, не ще да дава", ядосва се дядо Асен пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Втората глоба за бай Асен е, че няма необходимата марка, показваща правото на отсичане. Дървото отдавна е изгорено за огрев. Изгоряло се оказва и търпението на самотния Асен.

"Там има две круши. Тези съм ги пресадил аз, след като почистих тука. Излязоха диви круши и аз ги пресадих. Облагородих. И вместо да ме наградят, че облагородявам нивата, те ме глобяват, че я чистя", разказва сиромахът.

След като продава магаренцето си, днес дядото преживява с две козички и няколко кокошчици. И изчислява - след като плати месечните си разходи, остават 90 лева – по 3 лева на ден. Ето защо от 40 години сади домати, чушки...

"Е, където е дренчето, там е нишана (белега) на Горското. Нагоре е горски фонд. Това си е наследство", твърди възрастният мъж.

Бай Асен се надява да докаже, че е бил в правото си да премахне сухото дърво, на същото мнение е и кметският наместник на селото.

"Не може да се преборим с това нещо, което се случва в тази държава. Не беше безобидно да идат да го глобят. Сега един акт, втори акт. Не става, просто не става. Системата е много зле, много са зле нещата, много е тъжно", добави кметът на село Церово Лефтер Едипов.

От Държавно горско стопанство – Благоевград също коментираха казуса с дядо Асен: "Ако имате нива, за която имате скица и възстановена собственост, и искате да отсечете дървета до пет броя се разрешава от кмета на населеното място. Кмета също е задължен да издаде позволително за сеч", поясни Калин Зашев, директор на Държавно горско стопанство – Благоевград.

Въпросната марка обаче отсеченото дърво няма. Няма и позволително за сеч.

"Където и да се прави сеч, било то в нива, в частна гора, трябва да има надлежно издадено позволително за сеч и дърветата да бъдат маркирани", настоява Зашев.

Последната дума ще има Районен съд Благоевград. Делото е насрочено за 15 март, тази година. А дядо Асен вече е насадил лука. И чака реколта.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
6
 
! Отговори
bobo преди 8 години
Човека явно няма пари! И следователно е нямало с какво да ги почерпи да си затворят очите....за 10-20 лева са щели да го подминат! Големите сте.....Хванахте най-големият дървосекач на 21-ви век.Работниците от горското довечера като свършите работа може да идете в Кръчмата и да почерпите всички за добре свършената работа.....И разкажете на вашите деца те на техните как сте написали Акт на 80 годишен дядо за отсечено дърво в неговата нива
65
0
 
7
 
! Отговори
Един преди 8 години
България...най-*** и скверно място за живот в Галактиката!
64
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами тези дето изсякоха незаконно горски площи за милиони на тях що не заведете дела или се страхуват, че по тъмното може да "паднат" лошо на равно място!?
63
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
BAI ASEN KRADEZ NARUSHIL ZAKONA--ZASHTO LI V BALGARIA SE ZASHTITAVAT KRADZITE?
62
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
TOZI SELIANIN E EDIN HITAR ANDRESHKO--PRODAL E MAGARETO I E IZPIL PARITE.
61
6
 
21
 
! Отговори
Край преди 8 години
Русокосите шведи идсекоха Западен парк в София - швед глоба не е платил от 25 г. ама държавата се прави че не знае. Държавата ни е пригодена да цака нормалния човек.
60
2
 
30
 
! Отговори
До 77 преди 8 години
Защото не могат или не искат да глобят горската мафия.По- лесно е да се глоби бай Асен.
59
0
 
32
 
! Отговори
немам думи преди 8 години
"Където и да се прави сеч, било то в нива, в частна гора, трябва да има надлежно издадено позволително за сеч и дърветата да бъдат маркирани", настоява Зашев...е след като му взехте на човека магарето по-спокойно ли спите? оправихте ли държавата или се справихте с дървената мафия? комплексари.....с кеф да ви изпцува човек...
58
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Където и да се прави сеч, било то в нива, в частна гора, трябва да има надлежно издадено позволително за сеч и дърветата да бъдат маркирани", настоява Зашев. Пълна простотия в държавата и простаци ни правят антинародни закони. Срамно е до глобят този човек на 80 години за едно сухо дърво. Защо не хватат легалната мафия която за 25 г.изсече гората на България и я изнесе в Гърция. Колко пари от таз гора влезоха в бюджета и в чий джоб потънаха? Защо по тази тема няма дебат в Народното събрание.
57
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ппи социализма- опашки за банани,при дермокрацията- опашки за лечение
56
0
 
17
 
! Отговори
Тинев преди 8 години
Който не скача е комунист ....... а?Шиб-н народ, сам си слага шията на дръвника.На ви ГЕРБ, на ви демокрация.То и БСП са същите гов-а!П.П.Цялата политическа ***, всички тези върколаци са рожба на роилата се БКП. Наиграха се на комунизъм и сега са бизнесмени. Много поздрави на жените, майките и на цялата рода да носят.
55
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Честито ви управление на ГЕРБ. Пак гласувайте за тази престъпна шайка. Не че при другите правителства е било много добре, но дойде ли ГЕРБ на власт всичко излиза извън контрол. А снощи гледах в новините, че според социологически проучвания при евентуални избори ГЕРБ водят убедително. Е те това не мога да го разбера.
54
0
 
25
 
! Отговори
що е то закон? преди 8 години
Същите тези "стожери" на закона ,ако си вършеха работата както трябва спрямо всички които унищожават горите ни сега България щеше да е райско кътче ,но не би за мадридския комарджия , дървената мафия и любимците на БХК закони няма егати държавата.
53
2
 
19
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 години
Пак гласувайте за любимата Партия,за любимите мутри...
52
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А сексуални поздрави до всички по веригата!Що тирове и други камиони с метровици ката събота и неделя ме притесняват по пътя към София, било из дефилето или през Петрохан. То са македонски регистрации, други са без номера и едва ли са пунктоално изрядни, като започнем от часовете за движение, произхода на материала и стигнем до разрешението и действителното място на сечта... И един път не съм видял, ни катаджии, ни даи-аджии, камо ли горски да ги проверяват. Но дядото излезе баш престъпника!
51
1
 
25
 
! Отговори
Предположение преди 8 години
Наказателните актове ,в България са ненормално скъпи и не съответстват на ниските доходи на хората.Нова конституция в която да е записано че н. актовете не могат да бъдат по- голими от 10% примерно от средния доход за страната.Има актове за физически лица стигащи до няколко хиляди лева. Това е мародерство и е ясно че не върши работа освем тормоз за хората.Докога ще търпим?
50
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблем че са го глобили няма - непознаването на закона не е оправдание! НО ПРОБЛЕМ ИМА ЧЕ една част от българските граждани с тъмен цвят секат колко им душа иска и никой не ги глобява! Ако закона е за всички да е за всички! А дядото просто не е трябвало да плаща глобата....
49
1
 
24
 
! Отговори
Чудомир преди 8 години
Реви,Марко!Реви,братко!Двама да ревеме!Ти в обор,аз на двора!Да се радва Бойко...пардон Дечо Пора!
48
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как ви се струва следната случка на която бях свидетел в сградата на община РАзград. Баба на около 75години беше "арестувана" защото си е извадила едно коренче някакво цвете от общинска градинка. Някакъв инспектор държеше реч колко много е сгрешила бабата и я третираше като престъпник. Уникален беше човека. Хората са каза ли . Дай на простия власт и му гледай сеира. За съжаление.
47
0
 
26
 
! Отговори
фен преди 8 години
Вчера минах на Петрохан, поголовна сеч. Всичко обаче е законно, Швейцария на балканите а скоро първата пустиня в Европа. Демокрация...