500 лв. глоба за бурка в Пазарджик, повтаряш – 1000 лв.

Европейката не ходи разгърдена в Саудитска Арабия, аргументира се кметът
13 апр 2016 11:14,
169
500 лв. глоба за бурка в Пазарджик, повтаряш – 1000 лв.
Снимка: Reuters, архив

500 лв. глоба за влизане с бурка в училище или в болница въвежда кметът на Пазарджик Тодор Попов. Той е внесъл вече поправката в Наредбата за обществения ред, която забранява в държавни и общински институции да се ходи с покрито лице.

Повторното нарушение ще се наказва с 1000 лв.

"Не можем да гарантираме сигурността на хората, ако не се вижда кой влиза в сградите", мотивира се Попов пред "Стандарт". Общинарите ще гласуват проекта на 28 април.

Още по темата

В началото на месеца ВМРО Пловдив излезе с подобна идея, но предложението в местния парламент все още не е внесено.

Имаме идея за законодателно решение на въпроса със забулването, съобщи Искрен Веселинов, зам.-шеф на ВМРО и на ПГ на Патриотичния фронт.

Войводите умуват още дали да внесат и поправка в Наказателния кодекс или в Закона за вероизповеданията, или да направят специален закон, който забранява забулването и закриването на лицето на обществени места.

"В проектозакона няма да се споменава думата бурка или забрана на религиозни символи", поясни Веселинов.

"Мотиви за забраната е националната и обществена сигурност", каза кметът на Пазарджик Тодор Попов. Той припомни, че през последните години на територията на общината все по-често се срещат забулени жени, чиято идентичност не може да се установи дори и при представяне на документ за самоличност. Причината е, че под дългата дреха и бурката може да бъде всеки.

Според Попов живеем в свят, в който повече от всякога е нужно да се вземат предпазни мерки срещу тероризма. Той посочи още, че няма нищо против религиозните убеждения на хората, но както една християнка не може да ходи разгърдена и с къса пола в Саудитска Арабия, така и тук не са приемливи дрехите, които скриват самоличността на човека под тях и които нямат нищо общо с националните и европейски традиции на обличане.

"Прикриването на лицето на обществени места е несъвместимо с общоприетите социални норми на поведение и подкопава принципа за сигурност на гражданите", гласят още мотивите на Попов.

Според него укриването на лицето прекратява откритото междуличностно общуване, както физически, така и психологически. Освен това е вид издигане на бариера пред другите, тъй като нарушава правото им да живеят в нормален социален свят. Носенето на бурки показва, че такива хора нямат желание да се интегрират.

Мюсюлманите в Пазарджик обаче са на друго мнение. Преди седмица Яшар Мустафа, председател на джамийското настоятелство в ромската махала в Пазарджик заяви, че жените мюсюлманки трябва да се подчиняват на закона на Аллах, който иска да са праведни и добри, за да отидат в рая.

Пазарджишката махала, където хората са мюсюлмани, стана известна с имама си Ахмед Муса, който беше осъден за проповядване на радикален ислям.

"Това е нашата религия. Много жени от християнската религия също ходят забулени", допълни Мустафа. По думите му жените в ромската махала могат сами да изберат колко забулени да ходят.

Той обаче отсече, че ако законът изиска от жените да бъдат без бурки на обществени места, неговата жена ще си стои у дома: "Безсмислено е да я питам, няма да тръгне без кърпа на главата. Ако институциите решат, ще си седи вкъщи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
7
 
9
 
! Отговори
Шани преди 8 години
Нещо бъркате,в църква се сваля всичко от главата шапки ,кърпи и т.н.Това е уважение към църковната институция.Кърпи се носят от хората на село когато работят на полето ,да се прикриват от слънцето и то не черна а бяла дреха понеже не привлича слънцето.Не съм виждала някой да влиза забраден или със шапка.Живея до църква и такова нещо няма,само богослужебното лице което извършва литургията има специфична дреха като служител на църквата но то е задължително за тях.
68
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И от мен браво на кмета. Такива трябва да са всички управляващи. Мога ли аз да отида в банката с маска на лицето, да си покажа личната карта и да бъда обслужен. Мога ли със същата маска да си дам свидетелството за правоуправление на МПС на пътна полиция при проверка. Ами проверяващите как ще установят, че документите са мои. Може да съм ги намерил или откраднал. Нали трябва да се сверят с лицето на снимката.
67
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те ще ги глобяват, а ония няма да плащат и положението ще си остане същото. По-скоро трябва да им се отказват всякакви административни услуги, вкл. и заявления за детски, за социални помощти и т.н., ако не се явяват в институциите в човешки вид. Както на нас ни отказват административни услуги, ако не сме си платили данъците.
66
2
 
16
 
! Отговори
ист преди 8 години
Не работят, не учат,живеят на социални помощи, и провокират българите които ги хранят.Храни куче да те лае -народна поговорка.Социални помощи само за инвалиди и наистина болни.
65
4
 
6
 
! Отговори
Мустафа Кемал преди 8 години
Ататюрк ги е вкарал в пътя.
64
1
 
2
 
! Отговори
художника преди 8 години
До Анонимен 85Ми ясно съм написал:"ДА СЕ ДОПИШЕ В ЗАКОНА ЗА ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯТА"- Сиреч за всички религии в държавата.
63
2
 
14
 
! Отговори
Абсурд преди 8 години
Ай без измислици. Това не е забрадка. Ако една жена трябва да си слага този противогаз на устата и носа, да не може да диша нормално, за каква свобода на жената говорим. Отделно че през горещините ще увира в тази черна опаковка. Един куп дейности просто не могат да се извършват в такова облекло, не се предвижда жената да ги работи, само си я представете продавачка в магазин и говори на купувачите през тази кърпа. Абсурд! Сега работата ѝ е да получава едни пари, че ходи забулена.
62
2
 
14
 
! Отговори
БЕЛИЦА преди 8 години
Постоянно натрапват вярата си понеже не могат да блеснат с акъл ,дайте сега да им се врем в очите белким ни забележат.Ам да си вярват в каквото си искат,само че ние не сме в средновековието за да се съобразяваме с техните обичаи,то не е и носия ами чаршаф ,даже е грозно за останалите да гледат подобно ,,облекло".
61
1
 
8
 
! Отговори
художника преди 8 години
искам да напишачалмаи ме трият.
60
1
 
3
 
! Отговори
художника преди 8 години
Редактора, от кога "***" е забранена дума та ми слагаш звездички???
59
1
 
5
 
! Отговори
Видена преди 8 години
Ама какво са открили въобще мюсолманите,те само копират,плагиатстват и ако нещо е измислено то задължителен елемент е злобата и зависта,от тях сме го прихванали за да оцелеем в трудните времена,не е правилно но се е налагало.Така че едно нещо някой да каже което е открито от мюсолмани,само едно ,няма защото капацитета е ограничен и понеже това ги дразни решили с *** правила да променят света ,забележете с ниджи и взривове.Върховна тъпотия,поредната.Много има да учат ,но трябва да престанат да
58
1
 
6
 
! Отговори
художника преди 8 години
Щом толкова държат на бурките, да допишат в закона за вероизповеданията:С бурка, ***, фес,потури, шалвари може само в джамията.На излизане ги сваляш и се прибираш, като нормален човек!Всеки да си вярва в каквото иска, но да не агитира и демонстрира своята вяра на другите.
57
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като чета коментарите ми се струва, че мат'риала в бг става все по-лош
56
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едва ли има уважаваща себе си жена, която би искала да носи този чаршаф. Спрете да се самоунижавате с тези чували на главите.
55
1
 
9
 
! Отговори
Лола преди 8 години
Пък как не се спари тая жена,кой знае как мирише и колко микроби носи под чаршафа.
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ами ако под бурката се крие някой от онези ядрени физици,химици и т.н. с пояс около колана ? ами ако същият този нинджа реши да мине покрай бялата къща? или покрай училището на децата ви? или те депутатските деца не учат в БГ? БРАВО НА ТОЗИ КМЕТ!
53
1
 
5
 
! Отговори
Кой кой бе преди 8 години
Във всички градове да се въведе този ред,току виж са се преместили в градове където я няма още забраната,ще наводнят градовете с нинджи.
52
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вече се сравняваме със Саудитска Арабия ли?
51
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези с бурките не знаят да пишат и четат.И децата им не знаят.Въпреки усилията на държавата да ги стимулира по всякакъв начин,българският език си остава чужд за тях.Но иначе плачат за помощи,жилища,детски и т.н.Това са ***,които нищо не дават на обществото,а само искат.Затова трябва да им се наложи да спазват правилата или да хващат пътя си и право там от където са дошли.
50
1
 
10
 
! Отговори
Родопа Иванова преди 8 години
Ами и по улиците също,от къде да занам какво носи и кой е под дрехата ,това нее ислям,в корана няма такива задължителни елементи.Това са измислици на мутрите в исляма за да подчинят и да обезличат жената ,такова нещо в демократично общество в 21 век не може да съществуваАрабски и мюсолмански държави колкото искаш,отиват там и си спазват измислените правила,нито ги караме да ни стоят в къщата нито пък ще допуснем такова нахалство.Гр.зотии и про.таци неможе да диктуват реда в християнска държава.