500 лв. глоба за бурка в Пазарджик, повтаряш – 1000 лв.

Европейката не ходи разгърдена в Саудитска Арабия, аргументира се кметът
13 апр 2016 11:14,
169
500 лв. глоба за бурка в Пазарджик, повтаряш – 1000 лв.
Снимка: Reuters, архив

500 лв. глоба за влизане с бурка в училище или в болница въвежда кметът на Пазарджик Тодор Попов. Той е внесъл вече поправката в Наредбата за обществения ред, която забранява в държавни и общински институции да се ходи с покрито лице.

Повторното нарушение ще се наказва с 1000 лв.

"Не можем да гарантираме сигурността на хората, ако не се вижда кой влиза в сградите", мотивира се Попов пред "Стандарт". Общинарите ще гласуват проекта на 28 април.

Още по темата

В началото на месеца ВМРО Пловдив излезе с подобна идея, но предложението в местния парламент все още не е внесено.

Имаме идея за законодателно решение на въпроса със забулването, съобщи Искрен Веселинов, зам.-шеф на ВМРО и на ПГ на Патриотичния фронт.

Войводите умуват още дали да внесат и поправка в Наказателния кодекс или в Закона за вероизповеданията, или да направят специален закон, който забранява забулването и закриването на лицето на обществени места.

"В проектозакона няма да се споменава думата бурка или забрана на религиозни символи", поясни Веселинов.

"Мотиви за забраната е националната и обществена сигурност", каза кметът на Пазарджик Тодор Попов. Той припомни, че през последните години на територията на общината все по-често се срещат забулени жени, чиято идентичност не може да се установи дори и при представяне на документ за самоличност. Причината е, че под дългата дреха и бурката може да бъде всеки.

Според Попов живеем в свят, в който повече от всякога е нужно да се вземат предпазни мерки срещу тероризма. Той посочи още, че няма нищо против религиозните убеждения на хората, но както една християнка не може да ходи разгърдена и с къса пола в Саудитска Арабия, така и тук не са приемливи дрехите, които скриват самоличността на човека под тях и които нямат нищо общо с националните и европейски традиции на обличане.

"Прикриването на лицето на обществени места е несъвместимо с общоприетите социални норми на поведение и подкопава принципа за сигурност на гражданите", гласят още мотивите на Попов.

Според него укриването на лицето прекратява откритото междуличностно общуване, както физически, така и психологически. Освен това е вид издигане на бариера пред другите, тъй като нарушава правото им да живеят в нормален социален свят. Носенето на бурки показва, че такива хора нямат желание да се интегрират.

Мюсюлманите в Пазарджик обаче са на друго мнение. Преди седмица Яшар Мустафа, председател на джамийското настоятелство в ромската махала в Пазарджик заяви, че жените мюсюлманки трябва да се подчиняват на закона на Аллах, който иска да са праведни и добри, за да отидат в рая.

Пазарджишката махала, където хората са мюсюлмани, стана известна с имама си Ахмед Муса, който беше осъден за проповядване на радикален ислям.

"Това е нашата религия. Много жени от християнската религия също ходят забулени", допълни Мустафа. По думите му жените в ромската махала могат сами да изберат колко забулени да ходят.

Той обаче отсече, че ако законът изиска от жените да бъдат без бурки на обществени места, неговата жена ще си стои у дома: "Безсмислено е да я питам, няма да тръгне без кърпа на главата. Ако институциите решат, ще си седи вкъщи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
8
 
! Отговори
Турчина Хасан преди 8 години
Ах как искам за булка тая от снимката. Нинджаааа. Ще ме пази да не ми бият тия със свинските опашки.
48
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако искате с бурки - Саудитска арабия е вашето място.
47
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво кмете.Свободата в България се превърна в слободия.Всеки си прави каквото поиска и никой не може да го накара да спазва правила и закони.Бурките им отразявали традициите и тем подобни глупости.Доколкото знам в Индия не ходят с бурки,а само с кърпи на главите .А нашите роми са много поколения на тази земя,където никой никога не е носил бурка.Всички знаем,че това облекло им е наложено за да получат солидно заплащане от Саудитска арабия.Дори в Турция не носят бурки,а тя е ислямска страна.
46
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Забрана на бурките , *** , патурите ,джамиите ,брадите , виенето от джамиите и гъзенето на обществени места в цяла България .На които не му харесва марш в Анадола .
45
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на Кмета ! И не само в болници и училища, ами и по улици, пазари, кина и всички другиобществени места. На който не му харесва, да върви в Саудитска Арабия където ще се чувства свободен.
44
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който няма пари да си плати глобата, има частен съдебен изпълнител - отива, описва имущество на ханъмата, продава и така плаща глобата.
43
0
 
17
 
! Отговори
Я преди 8 години
Бурки да си носят вкъщи, щом ги кефи. Ама на обществени места да се обличат както е прието в светска държата - никакви бурки, забрадки, чаршафи и подобни. Ако ги е срам да си показват лицата по улицата, да си стоят вкъщи, и без това никой не ги вижда като са забрадени, няма и да липсват на никого от улицата. Ако не ги кефи това, да си заминават за родината, където може да си ходят с пешкира на лицето. Тук не им е пустинята, че да си налагат техните правила. Ай сиктир.
42
0
 
18
 
! Отговори
Браво! преди 8 години
Браво, кмете! Поздравления, дано и останалите се присъединят. Да изкореним лошите практики в зародиш. Гласувам с две ръце
41
0
 
21
 
! Отговори
Българин преди 8 години
България е светска държава! Религиозните свободии всеки да ги упражнява у дома си и по начин, който не пречи на останалите. На когото не му харесва да живее нормално, да си урежда по-бързо среща с идола си.
40
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като нямат *** да платят - пандиз. 10 лева=1 ден
39
1
 
27
 
! Отговори
Homer преди 8 години
Четете ли добре- В ДЪРЖАВНИ И ОБЩИНСКИ ИНСТИТУЦИИ- Елате вижте по улиците какво става, страшно е, много е страшно, а държавата спи!!!
38
0
 
16
 
! Отговори
СПРАВЕДЛИВ преди 8 години
ЩО ЗА ДЪРЖАВА СМЕ НИЕ, КАТО С ТЕЗИМЕТИЛ МЕТА КРИЛАТИ НЕ МОЖЕМ ДА СЕ СПРАВИМ.АКО ТОЛКОВА МНОГО ИМ ХАРЕСВА ТАКА ОБЛЕЧЕНИ ДА НАБИВАТ БАИРА ЗА АНАДОЛА. ТУК НЕ МОЖЕ ТАКА И НЕ СА ТЕ ХОРАТА , КОИТО НАЛАГАТ ТОВА НА ВСИЧКИ. СРАМУВАМЕ СЕ,ЧЕ ТАЗИ НЕГРАМОТНИЦИ И *** НАЛАГАТ ТАКЪВ СТИЛ,АКО НЕ ИСКАТ - ЗА АЗИЯ, МОЖЕМ И БЕЗ ТЯХ
37
0
 
23
 
! Отговори
gost преди 8 години
Тодор Попов - президент!
36
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС да си затвори границата като САЩ. За да влезеш в САЩ трябва да минеш хиляда проверки и визи и какво ли още не. Същото е в Русия, Китай, Япония, Австралия и т.н. Само тука в ЕС ги приветствахме като някакви желани гости, а те като дойдат първата им работа бурка да сложат, джамия да си построят. А всичките кафеви българи по най-бързия начин или в затвора или в училищата.
35
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Господа прости ислямисти, забраната не важи за свещеници било то християнски, мюсюлмански, юдейски, будистки, пастафариански и тем подобни. Не важи са сватби, погребения, въскресения... Забраната не важи за професионално РАБОТНО облекло, ВАЖИ ЗА ЦИВИЛНО ОБЛЕКЛО, С КОЕТО СЕ ПОЯВЯВАШ НА ОБЩЕСТЕНИ МЕСТА!
34
1
 
38
 
! Отговори
Мецан преди 8 години
А защо само в училилищата и болниците? Трябва на всички обществени места да ги глобяват. Да се правят на нинджи само в домовете си.Прав е кмета, защо в арабските страни белите жени не могат да показват гърди и бедра?
33
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви са тези нелепи сравнения със Саудитска арабия! Първо там всички знаем за тргичното положение с правата на хората. Нима и ние се стремим към това, та се сравняваме с тях. И второ не е едно и също да настояваш някой да се облече и да се съблече. Българските жени в амазонската джунгла трябва ли да ходят с едно листо върху себе си, за да са като местните?
32
2
 
32
 
! Отговори
Браво преди 8 години
Поздравления кмете, чудесно си се аргументирал. Тръабва да се уважават законите и традициите на всъака страна.
31
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Точно така, който иска бурки да се връща в пустинята.
30
0
 
37
 
! Отговори
1 преди 8 години
До вчера бяха християнки и ходеха полуголи, днес ще се правят на по-правоверни от алах! А стига вече, да ги провери НАП за неправомерни приходи!