Три "кучемат"-а заработиха в Бургас

Срещу 1 пластмасова бутилка бургазлии могат да нахранят кучето си
20 апр 2016 11:37,
25

Снимка: Община Бургас

Община Бургас официално сложи първия по рода си "кучемат" – вендинг машина, която съчетава в себе си разделното събиране на боклук, енергийната ефективност на слънчевите панели и грижата за животните.

В корпуса на машината има две дупки – едната е за изсипване на ненужна вода от полупразна пластмасова бутилка, а другата - за самото изхвърляне на бутилката.

Механизмът, макар и прост, е изключително полезен. Ненужната вода влиза в машината и изтича към специално подготвено канче, от което домашни любимци могат да пият. Пластмасовата бутилка се изхвърля в другия отвор и попада в специален контейнер, който редовно се сменя.

При изхвърлянето на бутилката се появява и опцията машината да пусне еднократна доза кучешка храна на гранули.

Към момента има монтирани три такива машини в целия град, около специализираните площадки за свободно пуснати кучета в парковете.

Демонстрация как се работи с "кучемат"-а до Пантеона направиха кметът Димитър Николов и директорът на Агенцията по храните в Бургас д-р Георги Митев. 

"Ако проектът се окаже устойчив, ще поставим такива машини на още няколко места. С него искаме да създадем екологични навици и отношение към животните най-вече у децата", каза кметът Николов.

Д-р Митев обясни, че моделът на вендинг машината е взаимстван от големите европейски градове, а самата тя е доста икономична, тъй като се захранва със соларна батерия.

Това е поредна инициатива, улесняваща собствениците на домашни кучета в Бургас, след като в града се направиха специални площадки за разходка и игри, а на ключови места са поставени и кошчета за изхвърляне на кучешки отпадъци, в комплект с необходимите торбички.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
3
 
! Отговори
мда преди 8 години
Живея в София. Преди малко се раходих по новооткритото ларго и е много красиво. Харесвам София и това как се развива, но това не ми пречи да харесвам още повече Бургас. харесва ми че само озлобените и малко умствено възпрепядствани леят злоба. Позитивните хора харесват всеки ново и хубаво независимо къде е това нашата родина :)
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според мен му липсва едно - контейнер за събиране на кучешките "отпадъци", тъй като собствениците не се сещат да ги събират сами. И тогава машината ще е идеална. Иначе нямам нищо против да има такива машини, макар да нямам куче.
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
направете повече за бедните хора и хора в неравностойно положение,стига сте броили кучешките шишарки
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
простотия. думата "устойчив,устойчиво" стана банална-устойчиво развитие,устойчива среда,устойчив кучемат ...
15
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не мога да повярвам на очите си - това е пълно безум*ие! Браво на производителя на автомата- напипал е пулса на това деградиращо общество,в което кучетата се третират като хора, а хората се третират като кучета.
14
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До хамлетДа го дyxaт бедните. Кучетата са по-морални и добродушни от деградиралите безпарични ***.
13
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На бургзлии им трябва денонощен автомат за джапанки и долнища адидас
12
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименНе зная ти откъде си, но Бургазлии очевидно схващат доста по-бързо от всички нас, щом градът им се променя толкова бързо
11
20
 
8
 
! Отговори
хамлет преди 8 години
хората умряха от глад ама за днешните кръвопийци псетата има предимство...да живее Шаро...а Митко Колошаро да умира в храсталаците на така скъпо струващите градинки на ГЕРБ ...финансирани от капиталистическите страни...мижи народе да те лажем !
10
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А клошаромати кога ще поставите?
9
4
 
17
 
! Отговори
да преди 8 години
за ората рана няма.. За мързеливците храната винаги липсва - нали не пада от небето наготово - това й е големия недостатък
8
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Такива автомати има в Истанбул и от тях храната и водата остават за бездомните кучета и котки. Освен това има и къщички за животните.
7
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За ората рана нема...Да са ни живи и здрави кучетата...
6
7
 
24
 
! Отговори
До 4 преди 8 години
Ти като си готвиш или пиеш и къпеш с вода знаеш ли дали някой не е сипал отрова? Тъпо нали? Или като си купиш бутилка минерална вода питаш ли се дали някой луд във фабриката за бутилиране не е сипал отрова вътре без да го усетят? Или някой луд дали не е поставял с със спринцовка и игла през корковата тапа на виното отрова в бутилката. Това може да се случи със всякакви храни,или с луд в насрещното, който е решил да те блъсе ако трябва всеки път да мислим най-лошото направо да лягаме и да умираме
5
9
 
39
 
! Отговори
Пенсионер преди 8 години
А Пенсиомат кога?
4
19
 
27
 
! Отговори
cc преди 8 години
Ненормална работаВодата, която изсипва някой от някъде отива за пиене от кучетата. А кой проверява дали не изсипва отрова???Каква храна дава машината? Дали става въобще за нещо или е като в Кауфланд 20 кила за 5 лева ***?
3
1
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дано някой тъпанaр не го отрови или счупи. Браво на кмета.
2
4
 
40
 
! Отговори
BURGAZU преди 8 години
BRAVO!
1
25
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кучетата ще се научат да ползват автомата, преди бургазлии. Защото схващат по-бързо.