Да си внесем бежанци, да запълним празните села!

При толкова българи в чужбина е кощунство, възмути се Божидар Димитров
Обновена: 14 юни 2016 09:01 | 14 юни 2016 09:00,
248
Да си внесем бежанци, да запълним празните села!
Снимка: архив Булфото

У нас има цели обезлюдени села и пусти къщи, които биха могли да се предоставят на бежанци и с подходяща интеграционна политика отчасти да се решат проблемите на трудовия пазар и демографията. Мнението изрази зам.-председателят на Народното събрание Иван Иванов при посещение в Швеция с наши делегати, съобщава в. "Труд".Българската група направи и работна визита на бежански лагер на 80 км от столицата Стокхолм.

"Шведските ни домакини останаха доста учудени, че у нас има обезлюдени цели села и пусти къщи, които биха могли да се предоставят на бежанци. По този начин с подходяща интеграционна политика могат отчасти да се решат проблемите на трудовия пазар и демографията", посочи той.

“Ако България вижда проблем в бежанците, то Швеция вижда възможност в тях да реши проблема с обезлюдяването и застаряването на населението си. Затова там инвестират в обучението и квалифицирането на бежанците", коментира още Иванов.

"Има 3,5 млн. души наша диаспора в Украйна, Молдова, Македония, Албания, Косово и т.н. - българи, които, притиснати от икономическата ситуация в тези държави, искат да се върнат в родината си, а ние нищо не правим по въпроса. Национално престъпление е при това положение да внасяме бежанци и да заселване с тях селата!". Така директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров коментира предложението на Иванов. По думите му, освен всичко останало, обезлюдените места, ниви и къщи у нас не са ничия земя, а частна собственост, най-често с повече от един собственик.

"Ако говорим за около 160 тотално обезлюдени села в страната, редно е да отбележим и всички онези, които пък от няколко къщи се превърнаха в градове или квартали на големи населени места", посочи още проф. Димитров, допълвайки, че тези процеси са свързани с промените на обществено-икономическия модел у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
17
 
7
 
! Отговори
наблюдател преди 7 години
Божо е пълен с глупави идеи.
167
31
 
7
 
! Отговори
ПУСНЕТЕ МИГРАНТИТЕ преди 7 години
БЪЛГАРИЯ ---ИМА НУЖДА ОТ РАБОТНА СИЛА И СТОПАНИ НА ЗЕМЯТА !
166
36
 
7
 
! Отговори
ИСТИНАТА Е ЕДНА: преди 7 години
МИГРАНТИТЕ --СА НЕОБХОДИМИ НА БЪЛГАРИЯ!!!В БЪЛГАРИЯ ----ВЕЧЕ НЯМА РАБОТНА СИЛА И СВЕСТНИ КАДРИ!!!!!!
165
5
 
18
 
! Отговори
рязани не преди 7 години
Може даже е добре но не мюсюлмани.Само такива които се чувстват българи.Потурчени помаци и *** нгусти колкото искаш.
164
3
 
4
 
! Отговори
ни съ знай преди 7 години
Рибата много засмърдяяяяя, а пресститутките са настинали много и носовете им са дълбоко запушени.....
163
1
 
18
 
! Отговори
европейка преди 7 години
Искам да заселим шведи в Бг, но да не са ***. Не искам араби и разни други ***, те да ходят в Саудитска арабия, Катар и при останалите си братя.
162
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че то и на българите да даваха по хиляда лв. на калпак от въздуха, селата никога нямаше да се обезлюдят. Нас ни требят с ниски доходи, а за *** винаги се измислят някакви благи изключения!?!?!
161
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Говори ромски пък носи български имена , що е то?
160
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма проблеми да разселим имигранти по селата ама те не щат да идват. И да дойдат как ще ги задържим в селата, нали има свобода на предвижването. Бързо бързо ще се окажат в градаАбе чешат си езиците разни пишман майстори
159
1
 
29
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Боже, защо не го прибереш този ненормалник? Кой чужденец ще дойде да сади картофи за ромите и да яде филии намазани с мас. Или да бъде безработен и гладен? Ама тоя човек направо си е за Карлукова!
158
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
LICHNO AZ STAVAM GANSTER ZA TIA DETO SHTE ZASELVAT DEDOVATA MI KASHTA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
157
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз пък предлагам да заселим празните села с членовете на Народното Събрание и да им създадем условия да се занимават със земеделие, че като чета такива предложения се питам природно глупави ли са или някой им плаща за това.
156
0
 
26
 
! Отговори
ЧИЧО ОТ СЕЛО преди 7 години
УБЕЖДАВАМ СЕ, ЧЕ ИМА ДЕПУТАТИ, КОИТО НЕ СА ЗА ПАРЛАМЕНТА И ТРЯБВА ДА ГИ ЛЕКУВАТ ПРИНУДИТЕЛНО! ТОВА ТВЪРДЕНИЕ НА ТОЗИ ИВАНЧО Е ЕДНА ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ГЛУПОСТИ!
155
0
 
40
 
! Отговори
ХХХ преди 7 години
Вместо да правим нещо за да върнем българските чада в България .....ние давай да внасяме сирийци, афганистанци, иракчани и един бог знае какви !? Тия трябва с шутове да се изгонят не от парламента, а от България !
154
0
 
27
 
! Отговори
Дадо преди 7 години
Все пак вижте и се уверете сами от тази скудоумица за какви депутати, че и заместници на НС гласувате.
153
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
носеление с афроазиятскобожидар се прави че не знае нищо за ционизама и кой даржи фед в сащ нали това е тяхната задача замияна на европейското
152
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До HELLAS ARMED FORCESАко визираш баира южно над селото, немците още през 42-а са го ръшкали, най-вече за жп линия към Гръцко, но само толкова. Явно са пропуснали много редкия елемент.Ако говориш, за хората. Бил съм там през 90-те и още си спомням за тези трудолюбиви и измъчени от живота хора, които ходеха пеша до Златоград, или поне до шосето. По черния път само УАЗ-ката на граничарите можеше да мине.Много си прав, че са редки, щото са път да изчезнат!
151
0
 
3
 
! Отговори
по пътя за София преди 7 години
До Анонименвероятно с подвижен синджир в радиус към кирпичената колибка, или по-добре чип да пиука панически в Брюксел като се отдалечат новосъжителите от царевицата, тютюна и козите
150
0
 
6
 
! Отговори
HELLAS ARMED FORCES преди 7 години
ИМА ЕДНО СЕЛО ДО ЗЛАТОГРАД, ТОЧНО НА САМАТА ГРЪЦКО-БЪЛГАРСКА ГРАНИЦА..ПОЛОВИНАТ А СЕЛО Е В ГЪРЦИЯ, ПОЛОВИНАТА В БЪЛГАРИЯ. ИМА 10 ЧОВЕКА ЖИТЕЛИ, И ЕДИН СТАРЕЦ ХОДИ В НАШАТА ЧАСТ ЗА ЗЕМНИ МАТЕРИАЛИ, В НАШТА ЧАСТ СЕ НАМИРА НЯКАКЪВ МНОГО РЯДЪК ЕЛЕМЕНТ, КОИТО СЕ НАМИРА САМО ТАМ.СЕЛОТО СЕ КАЗВА КУШЛА.
149
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и кое ще ги накара да останат там а не да идат в градовете