Да си внесем бежанци, да запълним празните села!

При толкова българи в чужбина е кощунство, възмути се Божидар Димитров
Обновена: 14 юни 2016 09:01 | 14 юни 2016 09:00,
248
Да си внесем бежанци, да запълним празните села!
Снимка: архив Булфото

У нас има цели обезлюдени села и пусти къщи, които биха могли да се предоставят на бежанци и с подходяща интеграционна политика отчасти да се решат проблемите на трудовия пазар и демографията. Мнението изрази зам.-председателят на Народното събрание Иван Иванов при посещение в Швеция с наши делегати, съобщава в. "Труд".Българската група направи и работна визита на бежански лагер на 80 км от столицата Стокхолм.

"Шведските ни домакини останаха доста учудени, че у нас има обезлюдени цели села и пусти къщи, които биха могли да се предоставят на бежанци. По този начин с подходяща интеграционна политика могат отчасти да се решат проблемите на трудовия пазар и демографията", посочи той.

“Ако България вижда проблем в бежанците, то Швеция вижда възможност в тях да реши проблема с обезлюдяването и застаряването на населението си. Затова там инвестират в обучението и квалифицирането на бежанците", коментира още Иванов.

"Има 3,5 млн. души наша диаспора в Украйна, Молдова, Македония, Албания, Косово и т.н. - българи, които, притиснати от икономическата ситуация в тези държави, искат да се върнат в родината си, а ние нищо не правим по въпроса. Национално престъпление е при това положение да внасяме бежанци и да заселване с тях селата!". Така директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров коментира предложението на Иванов. По думите му, освен всичко останало, обезлюдените места, ниви и къщи у нас не са ничия земя, а частна собственост, най-често с повече от един собственик.

"Ако говорим за около 160 тотално обезлюдени села в страната, редно е да отбележим и всички онези, които пък от няколко къщи се превърнаха в градове или квартали на големи населени места", посочи още проф. Димитров, допълвайки, че тези процеси са свързани с промените на обществено-икономическия модел у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДА СЛАГАМЕ БЕСИЛКИТЕ! ДЪРВЕТА ИМА, ГОРИ И ДОЛИНИ СЪЩО!!
147
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И защо да сме толерантни с ***? Да станат хора - тогаз!
146
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На съд трябва да се даде тоя *** и продажник! А не да ми информирате за идиотските му изказвания!Нека прокуратурата да се самосезира за предателство към България!
145
0
 
26
 
! Отговори
блажени верующите преди 7 години
я, тук имало философи, които вярват, че бягащите от Бангладеш до Мароко ще живеят на село, или не са наивни философи, а пак разни фондацийни активисти, играещи веганисти идеалисти.
144
3
 
19
 
! Отговори
zdr преди 7 години
Г-н Иван Иванов има имоти ,в които ходи не повече от един-два пъти годишно т.е не се стопанисват ефективно.Смятам,че е справедливо тези имоти да се предоставят на емигранти,които все пак,да имат задължението да разнообразят генофонда на неговото семейство.
143
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"По този начин с подходяща интеграционна политика могат отчасти да се решат проблемите на трудовия пазар и демографията"За демографията и обезлюдените села, с 1/2 уста може би. Но включването на в изказването и на фразата "трудов пазар" не е уместно и коректно, а още по-малко - вярно. За пълнеж в нечие словоблудство става, но явно въпросният корифей не си вади хляба по провинцията, нито с работа по полето, за да има и най-обща представа как българина оцелява и живее. Затова и ги плещи такива
142
27
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората си изват с парите и ще ви купят къщите пред събаряне и пустеещите земи. Ще станете богати. Що скачате излишно. Арабите имат пари.
141
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един *** бутнете в селата не пипани от царско време и света ще си помисли че сме им отворили концентрационни лагери.
140
7
 
6
 
! Отговори
чичо Гошо преди 7 години
Що така бе Божо?Нашите роми не са ли хора?Що не ги оземли държавата?По този начин ще се ликвидират гетата.
139
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 152"дойдат достойни хора от Сирия и Ирак" на тебе Саудитска Арабия ли ти плаща да пишеш по форумите?
138
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 150Абсолютно си прав! Само не знам кога европейците ще се усетят.Сигурно ще е прекалено късно.
137
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На Швеция единствената и "полза" от бежанците е драстично увеличената престъпност. Нито се образоват, нито се интегрират, даже наскоро се коментираше, че трето поколение от емигранти /предимно от арабски и африкански произход/ продължават да висят на социалната система и не са си направили труда даже езика да научат. Живеят си капсулирани в техните гета.Именно по тази причина в Дания поставиха изискване към мигрантите за научаване на езика за 1 година, в противен случай им спират социалните.
136
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АЗ 143 Те и други държави не са от един народ ама се оправят доста по добре от нас. Ние просто не сме единни.
135
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Приказки на вятъра. Нито бежанците искат да остават в България, нито пък българи живеещи в Украйна, Молдова, Македония и т.н. искат да се връщат в България. Какво ще им предложите в обезлюдените села и изоставените къщи, които повечето са съборетъини. Те и да дойдат е единствено за гражданството и заминаването на запад. Ако беше много хубаво, нямаше да се обезлюдават селата, хората ще си остават тук. Пък и на много места казват, че българи от *** произход се настаняват по изоставени къщи.
134
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
имах предвид "братята роми" да изнесем.А може също и гейовете - гей парадът в долно нанагорнище ще бъде атракцията следващата година.
133
0
 
19
 
! Отговори
Така е преди 7 години
Тази Иван Иванов правил ли е допитване до собствениците на тези "изоставени" къщи, дали са съгласни държавата да разполага с тяхната собственост? Нали по Конституция частната собственост била неприкосновена.Бежанците бягат от тук като дявол от тамян.Те да не би да са по глупави от българите.И ако все пак дайде някой какво ще работи, какво ще яде?Работа няма.Машините и роботите поеха работата на работниците.
132
0
 
26
 
! Отговори
ЛИЛИ преди 7 години
ЗАЩО НЕ ГИ ДАДЕТЕ НА НАШИТЕ БЕЗДОМНИЦИ, КОИТО НЕ СА МАЛКО АМИ ПРИЕМАТЕ ПОТЕНЦИАЛНИ УБИЙЦИ И ГОНИТЕ БЪЛГАРИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ?
131
1
 
6
 
! Отговори
АЗ преди 7 години
До 139 Никога не сме се оправяли сами,защото не сме един народ.
130
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако има работа и работеща икономика дали ще сме в чужбина. Заплата от около 1000 лв. на човек е достатъчна да върне маса хора в България. Да не мислите, че хората в чужбина всички са ИТ специалисти и на топ позиции, мизерстват, като кучета за жълти стотинки, не знаят езика, експлоатирани са, защото не знаят език и правата си. Но кой да защити хората в България, работят често и за без пари, без договор.....е всичко има граница все пак. Стига с розови приказки, как имало работа пък хората бяга ли.
129
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АЗ 139Не е нужно някой отвън да ни "оправя" както винаги и само можем ама не щем!