Ракийка, салатка, цаца и за десерт биричка = 15 "плажни" лева

Поне 80 лева излиза вечерята за едно четиричленно семейство
18 юли 2016 07:07,
78
Ракийка, салатка, цаца и за десерт биричка = 15 "плажни" лева
Цацата излиза солено, макар и замразена. Снимка: архив, Булфото

Поне 80 лева излиза вечерята по морето за четиричленно семейство това лято, показва проверка на "Монитор". Сумата обаче скача над 100-150 лева., ако не се пести от алкохола и вместо цаца и сафрид се хапват по-скъпи риби. Затова семействата с деца масово се изхранват от промоции, които кръчмите пускат в определени часове.

Ако човек реши да изпие една малка ракия за 2,50 с шопска салата за 4,50 лв., порция пържена цаца за 5 лева и една наливна бира за 3 лева, сметката излиза точно 15 лева. Вместо цаца, може да хапнете пържен сафрид за 8 лева или попчета за 7 лева. Порция миди натюр в заведение по Дамбата в Балчик е 8,50 лв. Пържените картофки са по 3 лева.

В сравнение с миналата година цената на рибата в заведенията по Северното ни Черноморие не е поскъпнала. Рибената чорба също запазва цената си – 3,50 лв., порция карагьоз е 10 лв., леферът и калканът са по 30 лв.

За съжаление, в момента кръчмите не предлагат прясна риба, защото просто няма. Рибарите вадят по няколко килограма сафрид на ден, който не стига изобщо до заведенията. Сафридът, който се пържи, е внос. Цацата обаче, макар и замразена, е чудесна.

За разлика от рибата кебапчето и кюфтето бележат драстично поскъпване. Бройката е по 2 лева, докато миналата година цената беше по 1,50 лв., или с една трета отгоре.

Едно шишче е 4,50 лв. Наливната бира пък е поскъпнала с 50 ст. от миналата година, когато се пиеше за 2,50 лв.

Една пица, от която спокойно и доволно могат да се нахранят двама души, е на цени от 7 и 8 лв., според вида й.

Ресторантьори споделят, че туристите по морето масово търсят таратора, като предпочитат да е сервиран в халба. Цената на една халба таратор е 2,50-3 лева.

За да привлекат клиенти, но и за да се погрижат за тяхната дезинфекция, в някои заведения в Слънчев бряг към таратора предлагат бонус мастика.

Иначе по Южното Черноморие действа правилото - както за нощувките, така и за храната – колкото по на юг, толкова по-евтино. Не само по курортите, но и в Бургас кръчмите масово предлагат промоции, за да изкарат туристите по заведенията.

 Там една вечеря на семейство може да излезе 50 лв. Един сач с пилешко и зеленчуци е само 10 лева, но е огромен, за двама човека.

И в Бургас ресторантите зарибяват с безплатен алкохол. Туристи обаче предупреждават да сте много внимателни с подобни оферти, защото в тези случаи няма да се разминете с под 100 лв. за семейната вечеря.

Заради това, че няма местен улов, цената на рибата в Бургас и на юг е почти същата като на север. Сафридът е 8-9 лева порцията. Такава е цената както в ресторантите, така и по почти всички крайбрежни заведения.

Така че едно семейство с две деца може да заложи на по порция дребен сафрид, но като добави и бирата, пак няма да свали под петдесетачка.

Все пак да не се забравя, че през лятото особено важи правилото, че евтиното нерядко излиза скъпо, ако летният вирус и зарази натръшкат консумиралите от малки заведения без нужните хладилници и хигиена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
3
 
7
 
! Отговори
до до почиващ преди 7 години
Аз не виждам нищо лошо в това. За мен е важно разнообразието и казах, че ходя също и по скъпи хотели но за ден два защото там ми е скучно. Интересно ми е ти как и къде почиваш ако балканско-хемингуейския стереотип не ти допада :)
46
3
 
9
 
! Отговори
емос преди 7 години
Не съм стъпвал на нашето *** повече от десет години.Ходя на оплювания от мнозина клузив(то има инклузив и инклузив),но не мога да разбера *** които цяла година живеят като скотове да отидат2-3 на почивка най вече за да се хвалят а същите тия нещастници злобеят срещу хората с по скромни доходи избрали квартирката.Просто злобни тъпани
45
4
 
8
 
! Отговори
Е, преди 7 години
стиснатият Андрешко от девет кладенеца вода ще носи само и само да докаже(на кого ли),че най-добре почива като си помъкне бурканите по морето!Лек ден!
44
2
 
9
 
! Отговори
до 37 преди 7 години
Аз съм ходила за 2000 лева двама човека за една седмица ол инклузив на нашето море , изпоразболяхме се, храната беше долнопробна, а алкохола- гаден спирт, та от тогава се зарекох, че повече там не стъпвам.Е , в Гърция 10 дни ни излизат на четиричленно семейство около 4-5 хил., но пък си заслужава.Ол инклузива не ми харесва изобщо, ме кара да се чувствам като в теле в кошара, бройлер, като пионерски лагер.
43
2
 
3
 
! Отговори
Американ преди 7 години
До Анонимен(45):И в България също.
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пулицър за тази статия!!!
41
5
 
6
 
! Отговори
до почиващ преди 7 години
Така де, бг стереотипът е да си шльокаш домашна ракийка на балкона в някое морско село, а жената да ти надроби един домат на салатка, докато ти се правиш на Хемингуей и съзерцаваш чайките
40
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименВ Гърция всеки ден ти сменят чаршафите и ти чистят апартамента.
39
1
 
15
 
! Отговори
Всеки е различен преди 7 години
Ние с приятели пък всяка година сме 10 дни в планината. Тази година ще бъдем 10 дни на Рила, миналата бяхме 10 дни в Стара планина. Всеки ден по 6-8 часа преходи с 20кг раница на гърба, защото носиш ядене и дрехи за 10 дни. Само в 2-3 от хижите има баня. И въпреки това за мен тези 10 дни са една страхотна почивка, едно страхотно изживяване с хора, които страшно много обичам. Въпреки студа, въпреки болките в краката и гърба, това си е почивка, защото не съм в офиса, а съм навън сред природата.
38
3
 
7
 
! Отговори
почиващ преди 7 години
Ако въпроса за пържената риба е към мен ти отговарям: Къщита има собствена кухня, но аз пържена риба не обичам, особено пък в жегата. Ако няма къде да си я направиш ходиш по капанчетата. Никакво въображение май нямаш хахах
37
3
 
10
 
! Отговори
До Мария преди 7 години
Права е Мария.Аз пък в Гърция си наемам апартамент, голям, с три спални и барбекю на двора, закуската си я правя сама, на обед хапваме по сандвич на плажа или се прибираме да обядваме напр. пека замразена пица, вечер излизаме на заведение.Или ако обядваме на заведение, вечер си правим барбекю.Излиза доста по-скъпо от България, но обстановката, морето, плажа, природата, всичко е несравнимо.
36
3
 
13
 
! Отговори
почиващ–продълж. преди 7 години
Когато пък още нямах пари с жена ми сме ходили на почивки навън макар и с консерви и сандвичи в раниците. Почивката е да правиш каквото ти е кеф и с когото ти е кеф, а не измислени стереотипи.
35
3
 
16
 
! Отговори
почиващ преди 7 години
до предния дето се подиграва на хората дето си носят храна:Виж, аз изкарвам достатъчно пари. Ходил съм по скъпи хотели и знам кое е хубавото там, но истинската почивка за мен е на тераската на някоя готина наета къщчка с изглед към морето и домашна ракийка и салатка. Това, че не мисля за проектите в работата (поне не и на 100% де хехе) и това, че съм с любимите хора е почивката, а масажи, сауни, прислуга и т.н. са просто детайли, които за мен не са важни.
34
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А чаршафите и възглавниците перете ли си ги или карате 14 дни с едни и същи? Пода на стаичката 2 на 2 метра миете ли, паяжини бършете ли? В стаичката ли си пържите рибката или на двора да умирисвате другите почиващи? В тая къща за гости, ако има общ котлон де, записвате ли си ред с другите почиващи кой кога да го ползва? И да - за плажа сандвичи ли си мажете или карате на гладно?
33
8
 
7
 
! Отговори
Има преди 7 години
ги всякакви.Тръгнал уж на море да си прави кефа,ама помъкнал храна като бай ти *** с дисагите,като я привърши тича до магазина и най-много да забие някакво парче пица или палачинка.После ще каже бях на море еди си къде.Някой и в Гърция отишъл,но се стиснал и щом не може да седне в една гръцка кръчма и да се отпусне,да ти п_кам на морето и почивката!
32
4
 
18
 
! Отговори
Мария преди 7 години
Всеки е свободен да си прави каквото иска. Има хора, които не могат да си позволят да 2000лв за една седмица на морето. Тогава какво лошо има в това да не ядеш в заведение, а да си направим сам една салата или един таратор? Или да си пиеш бирата в двора на къщата, отколкото в заведението, където е 3 пъти по-скъпа.Свободна държава сме. Бюджетът за морето ни е 700-800лв и с тези пари спокойно изкарваме двама човека 15 дни. Ние ходим на море заради морето и заради пясъка, а не заради плюскането.
31
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Почивка е да ти сменят чаршафите всеки ден, да ти чистят, да ти сервират, масаж, сауна, басейн, атракции, глезотии... Те си понесли бурканите и лютеничката и тенджерите и чините да си готвят, ама с изглед към морето, хахаха
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Авторът отново не е в час с граматиката.Цената не поскъпва или поевтинява.Тя се вдига или спада.Съответно стоката поскъпва или поевтинява.
29
4
 
13
 
! Отговори
Хъм преди 7 години
Интересно ми е авторът на тая статия, вечерял ли е някога край морето.Цените изобщо не са такива. Ако си се набутал в скъпарска кръчма, поглеждаш менюто, ставаш излизаш и съседната е с нормални цени.Гърците ли ви плащат, че лъжете хората?
28
5
 
12
 
! Отговори
do 32 преди 7 години
Ако пък си бехте седели дома, щехте да спестите от път и квартира и щеше да ви излезе за 14 дни 250 лева. хахаха Страхотна почивка, дето мъкнете торбите от магазина всеки ден, готвите и миете чинии.