На празника: Тържества в Пловдив, музеи без пари в София

Вход "свободен" и в Зоологическата градина в столицата
6 сеп 2016 08:43,
2
 На празника: Тържества в Пловдив, музеи без пари в София
Снимка: архив "Булфото"
Отбелязването на 131-годишнина от Съединението на България ще бъде съпроводено тържества и инициативи в цялата страна.
 
Редица музеи в столицата ще са с безплатен вход.
 
Свободен ще е входът в Музея за история на София, музея под базиликата "Света София", Галерия "Васка Емануилова", парк-музей "Врана" и Зоологическата градина.
Още по темата
Церемонията по случай празника ще бъде от 11:30 ч. пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг на бул. "Васил Левски" №81 в София, информира "Дарик".
 
В програмата за празничното честване ще вземат участие Националната гвардейска част, актрисата Василка Сугарева и формация "Българи", които ще изпълнят популярни маршови песни.
 
С богата програма 131-та годишнина от Съединението и празника си ще отбележи и Пловдив.
 
6-ти септември започва с традиционния Международен мемориален маратон, който тръгва от 9:30 ч. от площада на град Съединение и приключва на едноименния пловдивски площад с награждаване на победителите в 12:00 ч.
 
В 10:00 ч. Пловдивският митрополит Николай ще отслужи тържествен молебен в катедралния храм "Света Богородица". По-късно ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина и паметната плоча на майор Рачо Николов до Римския стадион.
 
От 12:30 ч. на площад “Стефан Стамболов" започва концерт на "Биг Бенд Пловдив".
 
Следобед, пак на площад "Стефан Стамболов" ще се състои празничен концерт, след което от 19:00 ч. е възстановка на събитията от 6 септември 1885 година, представена от комитет "Родолюбие".
 
В музея на Съединението, непосредствено преди кулминацията на празника, ще бъде открита изложбата "Пловдив по пътя към модерния свят", посветена на историята на града от Освобождението през 1878 г. до втората половина на XX в.
 
Тържествената заря-проверка започва от 20:30 ч. на площад "Съединение".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
М за заведете децата в Зоолгическата градина, та да разберат, че на Жълтите павета са същите маймуни и *** като тамушните