Роми с 8 деца! Не ги гледат – държавата нали ги отглежда

Тя е на 28 години, а той – 34-годишен, двамата живеят в Балчик
19 дек 2016 13:52,
132
Роми с 8 деца! Не ги гледат – държавата нали ги отглежда
Снимка: архив, Булфото

Семейство има 8 деца, но нито едно от тях не живее при тях. Въпреки че е създала толкова много деца, двойката няма нито ден родителски стаж.

Семейството е от ромски произход и понастоящем живее в Балчик. Тя е на 28 години, а той - 34-годишен. Последното им дете се ражда през юни. Още от родилния дом обаче пеленачето е поето от приемно семейство от Варна, разкри пред "Дарик" Анна Конукова, шеф на Отдела за закрила на детето към Дирекция "Социално подпомагане" в морската ни столица.

Първоначално семейството посочило тяхна братовчедка от Добричко като човек, който ще поеме грижите за новороденото. След два дни обаче тя заявила, че не желае да гледа детето. Бабата и дядото на детето по майчина линия също заявили нежелание и невъзможност да полагат грижи за внучето си.

"Ако сега го видя, няма да го позная", признава 34-годишният баща през ноември, когато в Районния съд във Варна е гледано дело по молба на "Социално подпомагане". По волята на съда пеленачето е настанено за срок от една година в семейството на приемните родители.

От публикуваното в сайта на Районния съд решение става ясно, че семейството, създало 8 деца, е с изключително нисък възпитателски капацитет, без постоянно местопребиваване, без трудова заетост и доходи, без поне минимална социална адаптивност, с много ниска хигиена и здравна култура. И двамата са без постоянна трудова заетост.

Двойката се е самонастанила в изоставена постройка, която няма отопление и дори прозорци. Установено е, че нямат и минимална социална адаптивност, а децата са изведени поради застрашаване на живота и здравето им. Отделно по делото са налице и индикации за психиатрично заболяване на майката от тип "олигофрения".

Пред съда бащата обаче заявява, че има качествата и битовите условия да гледа детето, без обаче да посочва конкретно как.

"Декларацията, че един родител желае да отглежда детето си, трябва да бъде подплатена с някакви действия за промяна на социалния статус. А такава всъщност не е настъпила", коментира Конукова.

И за останалите 7 деца на семейството са предприети мерки за закрила. В националната база данни, с която Отделът за закрила на детето оперира, децата не фигурират като настанени в приемни семейства. Това означава, че вече са осиновени, обяснява Анна Конукова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
1
 
! Отговори
Bosilek преди 7 години
Bravo! Taman da ima vesel jivot v dvoreca.
71
0
 
4
 
! Отговори
annybody преди 7 години
До АдминистраторБлагодаря Ви за всеки постинг, който се отнася до редактиране на Ваша редакция и който Вие не публикувате - грижа Ви е единствено да не взема да сбъркам Romany с gypsy, и дори не се сещате, че медиите отдавна не се свенят да назовават нещата с истинските думички - само Вие се намерихте по-католик и от Папата!
70
6
 
2
 
! Отговори
До болните мозъци преди 7 години
И каква вина имат тези деца че са родени ро-ми и нямат избор да изберат баща си и майка си нито в коя държава биха искали да са родени единствения им проблем е да могат да играят те са без грехове
69
1
 
10
 
! Отговори
Така че, този баща преди 7 години
трябва да бъде осъден на принудителен труд до 65-годишна възраст, та поне отчасти да изкарва издръжката на децата, които е създал.Тези нещастни деца, както и болната им майка, трябва да бъдат въдворени в здравно заведение, под надзор и контрол, а не да се шляят където им скимне.Помислете само какво ще се случи, когато всяко едно от тези деца навърши 11-12 г. и живее в приемни ромски семейства? то става обект на сексуален интерес и започва да ражда себеподобни или пък да ги създава, ако е момче
68
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мисля, че в закона трябва да се предвиди търсене на отговорност от психично здрав човек, който създава деца в партньорство с психично болен.Колкото и да е неук бащата, за когото става въпрос в материала, той може да осъзнае, че създава обременени деца, които трябва всички ние да храним, а също и да поемаме риска всяко едно от тези деца, след като порасне, да извърши и най-ужасяващи престъпления, на каквито са способни хора с болна психика.
67
0
 
13
 
! Отговори
След 10-15 г. тези преди 7 години
8 деца, носещи дефектен ген, ще са пълнолетни, ще обикалят без надзор по улиците, ще тежат на социалните фондове и също така безконтролно ще се размножават. Всяко да създаде по още 8 деца, и ето ти след 2-3 десетилетия над 60 ол//иго//френа, всеки от които може да извърши всякакво престъпление и няма да носи отговорност за него! Но ще продължат да се размножават и да създават себеподобни!Впрочем, къде е гаранцията, че въпросната родителска двойка, създала тези 8 деца, няма да продължи да ражда
66
0
 
14
 
! Отговори
Има належаща нужда преди 7 години
от ремонт на закона.Как е възможно да се допусне такова ударно размножаване, когато става въпрос да непоправим здравословен недъг на майката - ОЛИГОФРЕНИЯ ?!?!?! Такава жена не може сама да поеме отговорност за отглеждането на децата си, но не това е най-страшното.Най-страшно е, че децата генетично наследяват от майка си нейното заболяване.Някой може ли да даде логично обяснение, кому е нужно да се развъждат нещастници с подобно заболяване? Кой след време ще отговаря за тях?
65
0
 
2
 
! Отговори
WC преди 7 години
NASHIAT KAMEL SERVIS IZVARSHVA SPECIALNI YSLYGI KATO NAPRIMER YDAR PO TOPKITE NA ROM SAS DVE TYXLI
64
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според демократичните ценности и *** и тех подобните това трябва да е бъдещето на нацията. Това ако не е геноцид не знам какво друго е.
63
1
 
22
 
! Отговори
А1 преди 7 години
Това е бъдещето на Бг, това е което в бъдеще очаква Бг!Да, мнозина ще възроптаят, но това са реалните факти, без значение дали ни харерсва или не ни харесва!Причините, поради които САМИ се докарахме дотук са комплексни и за наше огромно съжаление - необратими!Как ще изглежда Бг след ОЩЕ 25г е трудно да се предвиди, дано да ни има!Сори, колеги но, това са реалните факти!Уви....!!!!!
62
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След първото дете, което не искат да гледат - кacтрация !
61
1
 
2
 
! Отговори
ДО 77 преди 7 години
Това са директиви на ЕС . Я опитай да напишеш името на един Президент на Република България , лека му пръст - Желев .
60
1
 
28
 
! Отговори
РЕШЕНИЕТО преди 7 години
ПРИНУДИТЕЛЕН ТРУД !!!Всичко останало е цинична дискриминация на работещите българи - ограбват честно спечелените от нас пари, като дават част от тях за отглеждането на деца, създадени от здрави, но нежелаещи да работят родители! Това е и жестока гавра с отрудените ни родители, които мизерстват с жалки пенсии след 40 г. съвестно изработен трудов стаж! Това е и геноцид, на който сме подложени ние - раждаме по едно дете, за да можем да подпомагаме родителите си и да хрантутим безотговорни търтеи!
59
0
 
19
 
! Отговори
бай иван преди 7 години
туй на снимката чаветата на ритача от Берлин ли са?БХК ко каза по въпроса?
58
2
 
18
 
! Отговори
Лъвско Сърце__ преди 7 години
Ако бяхме един наистина достоен народ, а не сляпо толерантен, от тук щеше да тръгне вермахта в 21 век, както едно време тръгна от Германия, за благото на родината, национализма е спасението!!!
57
1
 
6
 
! Отговори
dp преди 7 години
А бе някакви минимални поведенчески критерии осигуряващи човешки права трябва май да има. Трудна работа разбира се, кой ще решава и как, но някаква бариера срещу тоталното оскотяване може и да е от полза, знам ли.
56
21
 
1
 
! Отговори
не са виновни преди 7 години
От статията разбирам ,че те не си изоставят децата ,а държавата им ги отнема понеже нямали условия да ги отглеждат ! Е кво са виновни родителите ,че държавата им отнема децата ?! Ако им ги дадете криво-ляво ще се мъчат да си ги отглеждат ,поне бащата щом майката има психично заболяване !
55
33
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да не мислите,че им е лесно на хората,осем дечица имат и не могат да ги видят!?
54
2
 
27
 
! Отговори
бг преди 7 години
Хайде да не обиждам животните,защото ми са по мили!
53
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нека сега пак някой от БХК да обясни как тези са сегрегирани от обществото, като те по собствено желание сегрегират собствените си деца?!? какво може да очакваш от подобни родители?? да ги е еня за обществото, като не им пука за родните им деца ли??